Poreklo prezimena Stevanović

3. februar 2012.

komentara: 89

[toggle title=”TESTIRANI STEVANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Stevanović

Haplogrupa: R1a Z280 CTS3402- Šarenaca klaster

Poreklo: Ugljevik, Republika Srpska

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

STEVANOVIĆI

(u Gornjoj Bijeloj)

Murat Dragov i Stevan Milošev doselili su se iz Gornje Morače u Bijelu oko 1890. godine. Rod su s Mujovićima.

Žarko Stevanov je kao borac NOR-a bio u redovima 7. omladinske brigade.

Slave Ćirilovdan, a prislužuju Ilindan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (89)

Odgovorite

89 komentara

  1. MIlos Stevanovic

    Rodjen u Nisu. Sva moja porodica dolazi sa podrucija izmedju Nisa i Leskovca, i krsna slava nam je Sv. Arandjel, Informacije o nasem poreklu smo najvise saznali od mog pra dede dok je bio ziv pa smo tako i poceli sa porodicnim drvetom. U kratkim crtama ne znamo nista posle 8 generacija iza mene. Toliko se stari pra deda secao. I svi oni su na potezu Leskovac-Nis.

    Uradio sam jendom dnk analizu preko ancestory.com i pola mog DNK dolazi iz okoline Splita u Hrvatskoj a druga polovina iz Juga Grcke……E sad kako neko to da spoji meni stvarno nije jasno.

    Celokupna moja familija je iz Srbije. Doduse sad svi zivimo po celom svetu ali eto to je ono sto znam pouzdano 100%

    • Bojan Stevanović

      Poštovani Miloše,

      Ja sam Bojan Stevanović takođe iz Niša, po očevoj porodici smo iz sela Sopotnica (Zaplanje), krsna slava nam je takođe Sv. Aranđel. Svoje poreklo sakupljao sam preko oca i pokojnog dede, porodica je poznata kao Kasilovi. Ako imaš neke slične podatke i misliš da mozda imamo zajedničke pretke molilm Vas pisite na [email protected].

      Srdačan pozdrav

    • Vesna

      Poštovani,

      Zovem se Vesna Nerić devojačko Ilić. Istražujem poreklo i korene sa majčine strane. Majka mi se zvala Petkana devojačko Stevanović poreklom iz sela Bulatovac okolina Prokuplja. Krsna slava je bila Aranđelovdan. Deda se zvao Radojko a baka Nikoleta. Baka je poreklom iz sela Toponice a deda poreklom sa Radan planine. To je sve što znam na žalost. Da nismo možda u srodstvu?
      Puno pozdrava
      Vesna Nerić

    • Milos Stevanovic

      Postovani imanje i prezimenjace. Ja sam rodjen u Bgu. Ali moj otac je iz okoline Lebana, moja majka iz Vranja, ali koliko sam video i istrazivao svi poticemo vecina sa juga Srbije. Pozz

      • Milos Stevanovic

        Zdravo Miloše. Kakva slučajnost oko imena i prezimena.

        Molim te javi mi se na [email protected] da popričamo malo više.

        Iz nekog razloga nisam dobijao obavestenja kad je bilo ko odgovorio na ovu temu.

        Čisto me zanima odakle vuku naši koreni.

        Pozdrav svim Stevanovicima koji slave ili su slavili Sv. Arandjela.

  2. Ja sam Nemanja Stevanović iz Sela Lisović ispod Kosmaja,krsna slava nam je Aranđelovdan,koliko znam preci su nam se doselili iz Bariča,ali ne znam da li su nosili isto prezime ili su se prezivali Baričevići kako se navodi u nekim knjigama ovde.Ako može bilo kakva pomoć da nešto više saznam o korenima,hvala u napred.

  3. Aca

    Zovem se Aleksandar Stevanovic,moji su se doselili iz Crne Gore pocetkom 19 veka pod imenom Drobnjakovici ili Drobnjaci u selo Radaljevo kod Ivanjice,kasnije su promenili prezime u Stevanovice.Prvi se pominje Stevan Drobnjak a njegov sin je promenio prezime u Stevanovic,prema popisu iz 1834 u Radaljevu je imalo i Stevanovica i Drobnjaka,ako nesto neko zna o dolasku i odakle su dosli i uopste o njima neka javi,hvala unapred.

    • Aleksandar Stevanović…u knjizi Prilike, Dubrava i Radaljevo Dragoljuba Vujovića ima Tefter iz 1833.g. nema Stev/f/anovića ali ima Drobnjaka 29.kuća.Medju njima i Drobnjak Stevo/28 godina/ sin Jovan/7/i sin Sava/3/

    • Milan Stevanovic

      Ja sam Milan Stevanovic sa Kosova sam i skoro mi je kolega pitao koju slavu slavim a ja sam mu rekao da slavim Sv Djurdjic.On me je upitao da nemam veze sa crnom gorom.Ja sam mu rekao da se moji doselili iz Gusinja.On mi je rekao da poticem iz jednog od najjacih plemena Drobnjaci.Tako da smo mozda rodjaci neki

  4. Stevanovic Pavle

    Rodjen sam u Kraljevu,deda Radivoje i njegov otac Bogdan su se rodili u selu Petnica kod Čačka,verovatno se i bogdanov otac tu rodio ali ništa ne mogu zasigurno da tvrdim.Slavimo slavu Sveti Jovan Krstitelj.Ako neko nešto zna neka mi ostavi poruku

  5. Vesna

    Postovanje,
    Devojacko mi je prezime Stevanovic, otac Dragomir rodjen u Velikoj Krsni kod Mladenovca. U porodici se slavi Sv. Nikola.

  6. Vojislav Ananić

    STEVANOVIĆ (p), u Donjem Polju (Nevesinje) i Milavićima (Dabar). Prema predanju, starinom su Obrenovići iz “Meduna u Srbiji”. Najprije su doselili u Riđane, gdje su “ubili dva Nikšića Turčina”. Iz Riđana su “prije 300 godina” odselili u nevesinjski Lukavac. Pred kugu su živjeli u selu Zovu Do (Nevesinje), odakle su pobjegli u zbjeg “na Jovač-Goru”. Odavde su prešli u Donje Polje (59:220). U Milaviće su došli iz Lukavca oko 1878. godine. Došao je Trivko “na tursku zemlju”. Oženio se od Vujovića i imao dva sina. Slave Nikoljdan, a prislužuju Petrovdan (248:31). Stevanovića ima i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Milan Stevanović

    Moja familija Stevanovići su se doselili u Ratare kod Obrenovca za vreme rata u BiH iz Okoline Srebrenice u RS tačnije iz Fakovića, zaseoka Brađevina(tamo je bilo nekoliko porodica naše familije danas samo jedna kuća i jedan čovek). Slavimo Đurđevdan. Otac mi se zove Nenad, deda Živko a pradeda Miloje i dalje ne znam… Voleo bih da saznam i ako ima neko neke podatke bio bih zahvalan da ih ovde iznese. Od jednog daljeg rođaka sam čuo da se naša familija ranije prezivala Bjelobrk i da su poreklom negde iz Crne Gore gde su ubili nekog turčina(ili više njih) i zbog toga bili primorani da se sele u gore naveden kraj. Ja ne znam da li je to istina ali zanimljiva priča svakako jeste.

    • Milan B Stevanovic

      I ja sam cuo od mojih da su davno moji preci ubili nekog turcina i morali da beze ali moji su otisli na Kosovo na Sar Planinu.Ja slavim Sv Djurdjic.

      • Ivan Stevanovic

        Pozadrav svim Stevanovicima. Milane ja znam istu tu pricu od svojih predaka evo jezim se dok ovo pisem. Voleo bih da te upoznam. A imam i neke dodatne informacije o prezimenu koje govore u prilog tome da je vecina Stevanovica od iste familije. Srdacan pozdrav
        Evo mog kontakta [email protected]

      • Aleksandar Stefanović ( pređašnje Stevanović)

        Moji preci su ( po priči ) sa područja Stare Hercegovine, slave Đurđic. Taj predak za koga znamo se doselio u okolinu Mionice polovinom 19-tog veka bez imanja i porodice, a pod pretpostavkom bekstva od odmazde Turaka.

  8. Milan Stevanović

    Roćen sam u Smederevu, otac Božidar deda Milan roćen u Kolarima, krsna slava Vavedenje

  9. Nikola

    Nikola Stevanovic rodom iz Semberije,otac mi je govorio da su nam se preci doselili iz Crne Gore ali kada i iz kojeg dijela nije znao.Daleki predak za kojeg znam je Gaje takođe sa ovih podrucja.Krsna slava Nikoljdan.

  10. Mladen

    Selo Gornja Badanja, zapadna Srbija.
    Slava Đurđic. Ne znam baš ništa o poreklu. Ni kad su se pretci doselili ni odakle. Pa ako neko zna nešto više nek piše. Prezime Stevanović.