Порекло презимена Стевановић

3. фебруар 2012.

коментара: 89

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТЕВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Стевановић

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402- Шаренаца кластер

Порекло: Угљевик, Република Српска

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

СТЕВАНОВИЋИ

(у Горњој Бијелој)

Мурат Драгов и Стеван Милошев доселили су се из Горње Мораче у Бијелу око 1890. године. Род су с Мујовићима.

Жарко Стеванов је као борац НОР-а био у редовима 7. омладинске бригаде.

Славе Ћириловдан, а прислужују Илиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (89)

Одговорите

89 коментара

  1. MIlos Stevanovic

    Rodjen u Nisu. Sva moja porodica dolazi sa podrucija izmedju Nisa i Leskovca, i krsna slava nam je Sv. Arandjel, Informacije o nasem poreklu smo najvise saznali od mog pra dede dok je bio ziv pa smo tako i poceli sa porodicnim drvetom. U kratkim crtama ne znamo nista posle 8 generacija iza mene. Toliko se stari pra deda secao. I svi oni su na potezu Leskovac-Nis.

    Uradio sam jendom dnk analizu preko ancestory.com i pola mog DNK dolazi iz okoline Splita u Hrvatskoj a druga polovina iz Juga Grcke……E sad kako neko to da spoji meni stvarno nije jasno.

    Celokupna moja familija je iz Srbije. Doduse sad svi zivimo po celom svetu ali eto to je ono sto znam pouzdano 100%

    • Bojan Stevanović

      Poštovani Miloše,

      Ja sam Bojan Stevanović takođe iz Niša, po očevoj porodici smo iz sela Sopotnica (Zaplanje), krsna slava nam je takođe Sv. Aranđel. Svoje poreklo sakupljao sam preko oca i pokojnog dede, porodica je poznata kao Kasilovi. Ako imaš neke slične podatke i misliš da mozda imamo zajedničke pretke molilm Vas pisite na [email protected].

      Srdačan pozdrav

    • Весна

      Poštovani,

      Zovem se Vesna Nerić devojačko Ilić. Istražujem poreklo i korene sa majčine strane. Majka mi se zvala Petkana devojačko Stevanović poreklom iz sela Bulatovac okolina Prokuplja. Krsna slava je bila Aranđelovdan. Deda se zvao Radojko a baka Nikoleta. Baka je poreklom iz sela Toponice a deda poreklom sa Radan planine. To je sve što znam na žalost. Da nismo možda u srodstvu?
      Puno pozdrava
      Vesna Nerić

    • Milos Stevanovic

      Postovani imanje i prezimenjace. Ja sam rodjen u Bgu. Ali moj otac je iz okoline Lebana, moja majka iz Vranja, ali koliko sam video i istrazivao svi poticemo vecina sa juga Srbije. Pozz

      • Milos Stevanovic

        Zdravo Miloše. Kakva slučajnost oko imena i prezimena.

        Molim te javi mi se na [email protected] da popričamo malo više.

        Iz nekog razloga nisam dobijao obavestenja kad je bilo ko odgovorio na ovu temu.

        Čisto me zanima odakle vuku naši koreni.

        Pozdrav svim Stevanovicima koji slave ili su slavili Sv. Arandjela.

  2. Ја сам Немања Стевановић из Села Лисовић испод Космаја,крсна слава нам је Аранђеловдан,колико знам преци су нам се доселили из Барича,али не знам да ли су носили исто презиме или су се презивали Баричевићи како се наводи у неким књигама овде.Ако може било каква помоћ да нешто више сазнам о коренима,хвала у напред.

  3. Aca

    Zovem se Aleksandar Stevanovic,moji su se doselili iz Crne Gore pocetkom 19 veka pod imenom Drobnjakovici ili Drobnjaci u selo Radaljevo kod Ivanjice,kasnije su promenili prezime u Stevanovice.Prvi se pominje Stevan Drobnjak a njegov sin je promenio prezime u Stevanovic,prema popisu iz 1834 u Radaljevu je imalo i Stevanovica i Drobnjaka,ako nesto neko zna o dolasku i odakle su dosli i uopste o njima neka javi,hvala unapred.

    • Aleksandar Stevanović…u knjizi Prilike, Dubrava i Radaljevo Dragoljuba Vujovića ima Tefter iz 1833.g. nema Stev/f/anovića ali ima Drobnjaka 29.kuća.Medju njima i Drobnjak Stevo/28 godina/ sin Jovan/7/i sin Sava/3/

    • Milan Stevanovic

      Ja sam Milan Stevanovic sa Kosova sam i skoro mi je kolega pitao koju slavu slavim a ja sam mu rekao da slavim Sv Djurdjic.On me je upitao da nemam veze sa crnom gorom.Ja sam mu rekao da se moji doselili iz Gusinja.On mi je rekao da poticem iz jednog od najjacih plemena Drobnjaci.Tako da smo mozda rodjaci neki

  4. Stevanovic Pavle

    Rodjen sam u Kraljevu,deda Radivoje i njegov otac Bogdan su se rodili u selu Petnica kod Čačka,verovatno se i bogdanov otac tu rodio ali ništa ne mogu zasigurno da tvrdim.Slavimo slavu Sveti Jovan Krstitelj.Ako neko nešto zna neka mi ostavi poruku

  5. Vesna

    Postovanje,
    Devojacko mi je prezime Stevanovic, otac Dragomir rodjen u Velikoj Krsni kod Mladenovca. U porodici se slavi Sv. Nikola.

  6. Војислав Ананић

    СТЕВАНОВИЋ (п), у Доњем Пољу (Невесиње) и Милавићима (Дабар). Према предању, старином су Обреновићи из “Медуна у Србији”. Најприје су доселили у Риђане, гдје су “убили два Никшића Турчина”. Из Риђана су “прије 300 година” одселили у невесињски Лукавац. Пред кугу су живјели у селу Зову До (Невесиње), одакле су побјегли у збјег “на Јовач-Гору”. Одавде су прешли у Доње Поље (59:220). У Милавиће су дошли из Лукавца око 1878. године. Дошао је Тривко “на турску земљу”. Оженио се од Вујовића и имао два сина. Славе Никољдан, а прислужују Петровдан (248:31). Стевановића има и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Milan Stevanović

    Moja familija Stevanovići su se doselili u Ratare kod Obrenovca za vreme rata u BiH iz Okoline Srebrenice u RS tačnije iz Fakovića, zaseoka Brađevina(tamo je bilo nekoliko porodica naše familije danas samo jedna kuća i jedan čovek). Slavimo Đurđevdan. Otac mi se zove Nenad, deda Živko a pradeda Miloje i dalje ne znam… Voleo bih da saznam i ako ima neko neke podatke bio bih zahvalan da ih ovde iznese. Od jednog daljeg rođaka sam čuo da se naša familija ranije prezivala Bjelobrk i da su poreklom negde iz Crne Gore gde su ubili nekog turčina(ili više njih) i zbog toga bili primorani da se sele u gore naveden kraj. Ja ne znam da li je to istina ali zanimljiva priča svakako jeste.

    • Milan B Stevanovic

      I ja sam cuo od mojih da su davno moji preci ubili nekog turcina i morali da beze ali moji su otisli na Kosovo na Sar Planinu.Ja slavim Sv Djurdjic.

      • Ivan Stevanovic

        Pozadrav svim Stevanovicima. Milane ja znam istu tu pricu od svojih predaka evo jezim se dok ovo pisem. Voleo bih da te upoznam. A imam i neke dodatne informacije o prezimenu koje govore u prilog tome da je vecina Stevanovica od iste familije. Srdacan pozdrav
        Evo mog kontakta [email protected]

      • Aleksandar Stefanović ( pređašnje Stevanović)

        Moji preci su ( po priči ) sa područja Stare Hercegovine, slave Đurđic. Taj predak za koga znamo se doselio u okolinu Mionice polovinom 19-tog veka bez imanja i porodice, a pod pretpostavkom bekstva od odmazde Turaka.

  8. Милан Стевановић

    Роћен сам у Смедереву, отац Божидар деда Милан роћен у Коларима, крсна слава Ваведење

  9. Nikola

    Nikola Stevanovic rodom iz Semberije,otac mi je govorio da su nam se preci doselili iz Crne Gore ali kada i iz kojeg dijela nije znao.Daleki predak za kojeg znam je Gaje takođe sa ovih podrucja.Krsna slava Nikoljdan.

  10. Младен

    Село Горња Бадања, западна Србија.
    Слава Ђурђиц. Не знам баш ништа о пореклу. Ни кад су се претци доселили ни одакле. Па ако неко зна нешто више нек пише. Презиме Стевановић.