Poreklo prezimena Prodanović

3. februar 2012.

komentara: 73

[toggle title=”TESTIRANI PRODANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Prodanović

Haplogrupa: J2b

Poreklo: Irig, Srem, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (73)

Odgovorite

73 komentara

  1. Zdravo svima,u selu Ćusine,opština Jajce do 1995. živjeli su Prodani.Po kazivanju djeda Momčila Prodana,došli su iz okoline Gacka,prezime su skratili,slava je Djurdjevdan,predak koji je prvi došao na Ćusine zvao se Špiro Prodanović,bio je bogat i sposoban čovjek.

  2. Marina

    Moji Prodanovići su iz sela Komirić, pored Osečine (Valjeva). Krsna slava nam je Sveti Jovan. Znam da se moj pradeda zvao Čedomir, a deda Vladislav. Neko kaže da smo iz Bratunca, neko iz Hercegovine,..Pa ako neko zna nešto o tim Prodanovićima, molim da mi napiše. Hvala 🙂

  3. branislav prodanovic

    Moji Prodanovici du iz sela Zalom kpd Nevesinja, znaci Hercegovina. Ja bih volio znati da li svi Prodanovici slave krsnu slavu Sv.Nikolu, kao sto je slucaj sa mojom porodicom ? Mozda je to nsjbolji pokazatelj o zajednickom porijeklu.

    • Rade Prodanovic

      Zdravo Branislave,video sam tvoj tekst oporeklu i posto su i moji Prodanovici iz Zaloma i slave Sv.Nikolu ,vrlo je verovatno da smo rodjaci iz istog porodicnog stabla.Moj deda,po kome sam ja dobio ime,je kao dete,sa jos mnogo druge dece za vreme prvog svetskog rata, iz Hercegovine prebacen u Banat gde je i ostao da zivi.Ja sa svojom porodicom zivim u Vrscu,voleo bih da budemo u kontaktu i cujem nesto vise o Prodanovicima iz Zaloma posto ni sa kim nemam kontakt.
      Pozdrav
      moj tel. 062 88 50 333

  4. Matej

    Napisao si mnogo neistina.Ovo je istina. Rođak Lazo je hirurg i kvazi političar, a njegov brat Vujadin poljoprivrednik i švercer stokom u Bratuncu. Stric Vladimir nikad nije završio pravo i ekonomiju i nikada nije bio direktor nijedne banke. Brat Mungos se nije baš proslavio nikako a pogotovo kao ratnik.Ne znam ko ga slavi izuzev ti. I na kraju nemoj više ništa u ime svih Prodanovića iz Bratunca. Pozdrav iz Bratunca.

  5. samsara

    Rodjace kad si pomenuo “najznamenitije” Prodanovice iz Bratunca sto mene ne pomenu. Zasluzniji sam za pomenuti vise od njih. Nisam znao da si toliko subjektivan. Pozdrav iz Bratunca.

  6. Božidar Prodanović

    Ja sam Božidar Prodanović i sedmo sam pokolenje od Prodanovića iz sela Klinci kod Valjeva, Sad imam 80 god. Moji preci su došli Sutorina iznad Nerceg Novog, preciznije na granici između Crne Gore i Hercegovine. Ovde smo se doselili 1788 god. Od tog vremena napravio sam stablo svih rođenih i ima nas podosta.
    Takođe znam da je iz ovog sela, iste godine nekoliko familija Prodanovića otišlo za Ameriku.
    Pozdrav svim Prodanovićima pa ma gde bili.

  7. vojislav ananić

    PRODANOVIĆ

    Prodanovići imaju za osnovu svog prezimena lično ime Prodan. Tumačenje ovog prezimena vezano je za predanje po kome se u porodici nisu održavala djeca pa su ih iznosili naput da ih “prodaju” i po tome bi to dijete dobilo ime Prodan, a njegovi nasljednici prezime Prodanović.
    Aleksa Prodanović iz Bosanskog Broda nam piše u ime svih Prodanovića sa područja Bosanskog Broda. Svi Prodanovići na pomenutom području slave Nikoljdan i vjerovatno pripadaju istom rodu.
    U porodici se prenosi predanje da su se nekada prezivali Kostić. Po istom predanju prezime su dobili po tome što im je predak, jer su mu djeca umirala, svoje dijete “prodao” nekom begu i zbog toga je ono dobilo ime Prodan, a po njemu njegovi nasljednici dobili prezime Prodanović.
    Na osnovu pisma našeg čitaoca Prodanovića zaključili smo da dosta zna o prošlosti svog sela i želi da sazna nešto više o svom rodu.
    Prodanović ima za osnovu svog prezimena lično ime Prodan. Sva predanja o porijeklu Prodanovića u sebi sadrže dio koji govori da se u toj porodici nisu održavala djeca pa su zbog toga iznosili dijete na put da ga “prodaju” i po tome bi to dijete dobilo ime Prodan, a njegovi nasljednici prezime Prodanović. Moguće je da su se današnji Prodanovići na području Bosanskog Broda, i to upravo oni koji slave Nikoljdan, nekada prezivali Kostić i da su po pretku Prodanu dobili prezime Prodanović. Prodanovića koji slave Nikoljdan bilo je krajem prošlog vijeka u parohijama: Dugo Polje (Derventa), Vinska i Liješće (Derventa), Bihać i Hrgar, Travnik i Sase (Srebrenica). Kostića Nikoljštaka je u isto vrijeme bilo u parohijama: Dubravica (Srebrenica), Stupari (Maglaj), Pazarić (Sarajevo), Travnik i Strmica (Vlasenica).
    Pored toga, Prodanovići slave i druge slave na različitim mjestima. Prodanovića koji slave sv. Stevana bilo je u parohijama: Golići (Vlasenica) i Seona (Srebrenica), a onih koji slave Jovanjdan u parohijama: Moštanica, Krnići (Srebrenica) i Brežani (Srebrenica). Simeunštaka je bilo u parohiji Vinska i Liješće. Đurđevštaka je bilo u parohijama: Čečava (Tešanj), Cerovica (Tešanj), Štrpci (Prnjavor), Liješanj, Visočnik (Srebrenica), Krnići (Srebrenica), Mlečva (Srebrenica) i Borčani. Miholjštaka je bilo u parohijama: Božići i Moštanica. Lučinštaka je bilo u parohijama: Vlasenica i Pribojević (Srebrenica). Aranđelovštaka je bilo u parohijama: Mokro (Pale), Božići i Pribojevići (Srebrenica). Svetog Mratu slave u parohiji Seona (Srebrenica). Svetog Avramija slave u parohiji Žljebac.
    Na kraju možemo da kažemo da je ovo srpsko prezime veoma rašireno i da bi trebalo izvršiti mikroistraživanja na osnovu kojih bi se moglo konkretnije govoriti o porijeklu grupa porodica sa ovim prezimenom. U ovakvim istraživanjima često se pokaže djelotvornim angažovanje pojedinaca iz kruga nosilaca prezimena, koji treba da imaju strpljenja, kao i vremena da se prihvate jednog ovakvog delikatnog posla. Mi smo u ovom pregledu dali podatke o Prodanovićima samo za područje Bosne s kraja XIX vijeka, a napominjemo da ih ima na drugim mjestima po Jugoslaviji.

    IZVOR: PORODIČNI KORIJENI, MIROSLAV NIŠKANOVIĆ
    BANJA LUKA – BEOGRAD – SARAJEVO, 2001.

  8. Trista

    Pozdrav,

    zna li iko ovdje za Prodanovice u Berlinu/ Njemackoj? Odakle su i sta slave?

    Inace su Prodanovici porijeklom is Hercegovine, izmedju Trebinja i Dubrovnika. Hercegovina svjet naseli a sebe ne raseli

    Pozdrav

  9. Miroslav

    Pozdrav svim Prodanovicima!!Zao mi je sto ne znam mnogo o poreklu svog prezimena i poreklu nase loze.Ono sto znam je da se moj deda doselio na podrucje Srema sa Korduna(okolina Slunja)Otac mi je pricao da su mom dedi roditelji umrli jos dok je on bio dete.Inace deda se zvao Nedeljko Prodanovic.Imao je rodjenog brata Bozidara,Bozu.Boza je ostao na Kordunu i imao sina Vladu koji je nazalost ubijen za vreme ovog poslednjeg rata.Moj deda je imao dva sina i cerku(Milosa,Milana i Milku).Nasa krsna slava je sveti Trifun(koliko vidim iz komentara do sad niko nije napisao da slavi sv.Trifuna)tako da bi zamolio svakog koji nesto zna o poreklu nase loze da ostavi svoj komentar.Srdacan pozdrav!!!☺

  10. Teodora

    Zdravo svima😊
    Ja sam iz Čačka, otac i deda su mi odavde, Saša i Branimir Prodanović. Volela bih da znam odakle su Prodanovići došli u Hercegovinu(Ako neko zna, molim vas napišite).I iskreno i meni je jako žao što ne znam toliko o našoj lozi.