Порекло презимена Продановић

3. фебруар 2012.

коментара: 73

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПРОДАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Продановић

Хаплогрупа: J2b

Порекло: Ириг, Срем, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (73)

Одговорите

73 коментара

  1. Zdravo svima,u selu Ćusine,opština Jajce do 1995. živjeli su Prodani.Po kazivanju djeda Momčila Prodana,došli su iz okoline Gacka,prezime su skratili,slava je Djurdjevdan,predak koji je prvi došao na Ćusine zvao se Špiro Prodanović,bio je bogat i sposoban čovjek.

  2. Marina

    Moji Prodanovići su iz sela Komirić, pored Osečine (Valjeva). Krsna slava nam je Sveti Jovan. Znam da se moj pradeda zvao Čedomir, a deda Vladislav. Neko kaže da smo iz Bratunca, neko iz Hercegovine,..Pa ako neko zna nešto o tim Prodanovićima, molim da mi napiše. Hvala 🙂

  3. branislav prodanovic

    Moji Prodanovici du iz sela Zalom kpd Nevesinja, znaci Hercegovina. Ja bih volio znati da li svi Prodanovici slave krsnu slavu Sv.Nikolu, kao sto je slucaj sa mojom porodicom ? Mozda je to nsjbolji pokazatelj o zajednickom porijeklu.

    • Rade Prodanovic

      Zdravo Branislave,video sam tvoj tekst oporeklu i posto su i moji Prodanovici iz Zaloma i slave Sv.Nikolu ,vrlo je verovatno da smo rodjaci iz istog porodicnog stabla.Moj deda,po kome sam ja dobio ime,je kao dete,sa jos mnogo druge dece za vreme prvog svetskog rata, iz Hercegovine prebacen u Banat gde je i ostao da zivi.Ja sa svojom porodicom zivim u Vrscu,voleo bih da budemo u kontaktu i cujem nesto vise o Prodanovicima iz Zaloma posto ni sa kim nemam kontakt.
      Pozdrav
      moj tel. 062 88 50 333

  4. Matej

    Написао си много неистина.Ово је истина. Рођак Лазо је хирург и квази политичар, а његов брат Вујадин пољопривредник и шверцер стоком у Братунцу. Стриц Владимир никад није завршио право и економију и никада није био директор ниједне банке. Брат Мунгос се није баш прославио никако а поготово као ратник.Не знам ко га слави изузев ти. И на крају немој више ништа у име свих Продановића из Братунца. Поздрав из Братунца.

  5. samsara

    Rodjace kad si pomenuo “najznamenitije” Prodanovice iz Bratunca sto mene ne pomenu. Zasluzniji sam za pomenuti vise od njih. Nisam znao da si toliko subjektivan. Pozdrav iz Bratunca.

  6. Божидар Продановић

    Ја сам Божидар Продановић и седмо сам поколење од Продановића из села Клинци код Ваљева, Sad imam 80 god. Моји преци су дошли Суторина изнад Нерцег Новог, прецизније на граници између Црне Горе и Херцеговине. Овде смо се доселили 1788 год. Од тог времена направио сам стабло свих рођених и има нас подоста.
    Такође знам да је из овог села, исте године неколико фамилија Продановића отишло за Америку.
    Поздрав свим Продановићима па ма где били.

  7. vojislav ananić

    ПРОДАНОВИЋ

    Продановићи имају за основу свог презимена лично име Продан. Тумачење овог презимена везано је за предање по коме се у породици нису одржавала дјеца па су их износили напут да их “продају” и по томе би то дијете добило име Продан, а његови насљедници презиме Продановић.
    Алекса Продановић из Босанског Брода нам пише у име свих Продановића са подручја Босанског Брода. Сви Продановићи на поменутом подручју славе Никољдан и вјероватно припадају истом роду.
    У породици се преноси предање да су се некада презивали Костић. По истом предању презиме су добили по томе што им је предак, јер су му дјеца умирала, своје дијете “продао” неком бегу и због тога је оно добило име Продан, а по њему његови насљедници добили презиме Продановић.
    На основу писма нашег читаоца Продановића закључили смо да доста зна о прошлости свог села и жели да сазна нешто више о свом роду.
    Продановић има за основу свог презимена лично име Продан. Сва предања о поријеклу Продановића у себи садрже дио који говори да се у тој породици нису одржавала дјеца па су због тога износили дијете на пут да га “продају” и по томе би то дијете добило име Продан, а његови насљедници презиме Продановић. Могуће је да су се данашњи Продановићи на подручју Босанског Брода, и то управо они који славе Никољдан, некада презивали Костић и да су по претку Продану добили презиме Продановић. Продановића који славе Никољдан било је крајем прошлог вијека у парохијама: Дуго Поље (Дервента), Винска и Лијешће (Дервента), Бихаћ и Хргар, Травник и Сасе (Сребреница). Костића Никољштака је у исто вријеме било у парохијама: Дубравица (Сребреница), Ступари (Маглај), Пазарић (Сарајево), Травник и Стрмица (Власеница).
    Поред тога, Продановићи славе и друге славе на различитим мјестима. Продановића који славе св. Стевана било је у парохијама: Голићи (Власеница) и Сеона (Сребреница), а оних који славе Јовањдан у парохијама: Моштаница, Крнићи (Сребреница) и Брежани (Сребреница). Симеунштака је било у парохији Винска и Лијешће. Ђурђевштака је било у парохијама: Чечава (Тешањ), Церовица (Тешањ), Штрпци (Прњавор), Лијешањ, Височник (Сребреница), Крнићи (Сребреница), Млечва (Сребреница) и Борчани. Михољштака је било у парохијама: Божићи и Моштаница. Лучинштака је било у парохијама: Власеница и Прибојевић (Сребреница). Аранђеловштака је било у парохијама: Мокро (Пале), Божићи и Прибојевићи (Сребреница). Светог Мрату славе у парохији Сеона (Сребреница). Светог Аврамија славе у парохији Жљебац.
    На крају можемо да кажемо да је ово српско презиме веома раширено и да би требало извршити микроистраживања на основу којих би се могло конкретније говорити о поријеклу група породица са овим презименом. У оваквим истраживањима често се покаже дјелотворним ангажовање појединаца из круга носилаца презимена, који треба да имају стрпљења, као и времена да се прихвате једног оваквог деликатног посла. Ми смо у овом прегледу дали податке о Продановићима само за подручје Босне с краја XIX вијека, а напомињемо да их има на другим мјестима по Југославији.

    ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
    БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  8. Trista

    Pozdrav,

    zna li iko ovdje za Prodanovice u Berlinu/ Njemackoj? Odakle su i sta slave?

    Inace su Prodanovici porijeklom is Hercegovine, izmedju Trebinja i Dubrovnika. Hercegovina svjet naseli a sebe ne raseli

    Pozdrav

  9. Miroslav

    Pozdrav svim Prodanovicima!!Zao mi je sto ne znam mnogo o poreklu svog prezimena i poreklu nase loze.Ono sto znam je da se moj deda doselio na podrucje Srema sa Korduna(okolina Slunja)Otac mi je pricao da su mom dedi roditelji umrli jos dok je on bio dete.Inace deda se zvao Nedeljko Prodanovic.Imao je rodjenog brata Bozidara,Bozu.Boza je ostao na Kordunu i imao sina Vladu koji je nazalost ubijen za vreme ovog poslednjeg rata.Moj deda je imao dva sina i cerku(Milosa,Milana i Milku).Nasa krsna slava je sveti Trifun(koliko vidim iz komentara do sad niko nije napisao da slavi sv.Trifuna)tako da bi zamolio svakog koji nesto zna o poreklu nase loze da ostavi svoj komentar.Srdacan pozdrav!!!☺

  10. Teodora

    Zdravo svima😊
    Ja sam iz Čačka, otac i deda su mi odavde, Saša i Branimir Prodanović. Volela bih da znam odakle su Prodanovići došli u Hercegovinu(Ako neko zna, molim vas napišite).I iskreno i meni je jako žao što ne znam toliko o našoj lozi.