Порекло презимена Продановић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ПРОДАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Продановић Хаплогрупа: J2b Порекло: Ириг, Срем, Србија Крсна слава: Никољдан Контакт: ___________ [toggle title="ТЕСТИРАНИ ПРОДАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Продановић Хаплогрупа: J2b Порекло: Ириг, Срем, Србија Крсна слава: Никољдан Контакт: ___________ Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Продановић

Порекло презимена Продановић

ТЕСТИРАНИ ПРОДАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Продановић

Хаплогрупа: J2b

Порекло: Ириг, Срем, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]s
Пишите нам


Коментари (46)

 • dejan

  О ПРОДАНОВИЋИМА

  Продановићи су једна од највећих и најстаријих братуначких породица. Али кренимо редом… Презиме Продановић је веома старо и настало је од имена, односно прије надимка, Продан. У стара времена су људи чија су дјеца рано умирала, износили дијете на пут и ’продавали’ га првом човјеку који наиђе, јер се вјеровало да ће дијете тако преживјети. Путник намјерник би заправо дијете окумио. Тако је најприје настао надимак, а касније и име Продан, а његови потомци су добијали презиме Продановић.

  Први Продановић који се помиње у историји био је неки Димитрије Продановић, властелин из Конавла код Дубровника. Тај документ је из 1280. године. У дечанској хрисовуљи, негдје око 1340. , забиљежено је да су на позив српског краља Стефана Дечанског Продановићи из Захумља, тј. из околине Требиња, прешли на Косово гдје су од краља добили посједе. По доласку Турака они су се раселили на сјевер и на запад. Данас Продановића има у многим крајевима бивше Југославије и скоро сви су православци. Неки од њих који су отишли у околину Загреба, у Лику и Далмацију, су у 19. вијеку прешли на католичанство и данас се изјашњавају као Хрвати, али њих је јако мало. Продановића има у Чачку и Прељинама код Горњег Милановца, у Срему, и они су највјероватније дошли из Лике, у Банату, у околини Теслића, код Власенице, у Факовићима итд. А временом су се многи од њих раселили широм свијета.

  Постоји неколико верзија о томе кад су и одакле Продановићи стигли у Братунац. Нажалост, све је то у домену легенде, пошто писаних докумената нема.

  Мој дјед је причао (око 1970.) да су ’прије 200 година’ из Херцеговине стигла три брата Продановића, један је остао у Јелаху, други је отишао за Тузлу, а трећи у Загреб. А мој стриц Мићо је причао да су ‘са Грахова’ изнад Боке Которске у Јелах стигла два брата, Продан и Јаков, и да од њих воде поријекло Продановићи и Јаковљевићи. То је могуће, али и не мора бити истина, пошто се у фолклору народа источне Босне овај мотив често јавља. Често се може чути, и код Срба и код Бошњака, како су некад однекуд стигла два брата и онда су њихови потомци почели да се зову по њиховим именима. Наишао сам нпр. на податак да су половином 19 вијека у Крушев До и Луку из Ужица стигла два брата, Бего и Тале, и да од њих воде поријекло Бегићи и Таловићи. Други веома чест мотив је да је некад давно неки предак, углавном у Херцеговини и Црној Гори, убио некаквог агу и онда побјегао у наше крајеве. Ако се звао Раде, потомци му се данас презивају Радић, а ако је био Симо, онда су Симић. Оваквих примјера има много, а шта је истина тешко је рећи. Нема сумње да је оваквих примјера заиста било, али као што рекох праву истину је тешко утврдити, зато што нема писаних доказа.

  Ипак на основу неких историјских чињеница могуће је приближно одредити вријеме доласка мојих предака у ове крајеве. По причању старих људи то се догодило крајем 18. вијека. А у турским архивима је записано да је 1783. године источну Босну задесила куга и да је већина становништва умрла. Турци су онда из Херцеговине доселили ново, углавном православно становништво. Међу њима су дакле највјероватније били и моји преци. Да ли је то био само неки Продан или дио већ оформљеног племена Продановића, тешко је рећи, али на крају крајева није ни важно.

  Ако ово ‘причу’ прихватимо као највјеродостојнију, онда бисмо могли рећи да су преци преци Продановића стигли у Братунац ’са Грахова’ у Старој Херцеговини, тако да бисмо крај Херцеговине између Требиња, Грахова и Конавла могли узети као најприближнију постојбину братуначких Продановића. (Иначе из Грахова су и преци Николе Тесле и Гаврила Принципа. Теслини су под именом Драганић отишли у Лику, а Принципови у Босанско Грахово).

  По доласку у ове крајеве Продановићи су се населили у Јелаху, одакле се пружао веома лијеп поглед на Дрину. Старији људи су наводили и имена свих предака, али не знам колико је то поуздано. Зато ћу навести само оне за које поуздано знам како су се звали. Чукун-дјед се звао Неђо и био је богат човјек, али и бећар. Волио је пиће и жене и мало помало богатство је почело да се топи. Срећом, његов син и мој прадјед Иван је био веома вјешт и способан човјек и да би зауставио пропадање породице почео је да купује земљу коју је Неђо продавао, тако да се може рећи да је куповао земљу од рођеног оца. Било како било, кажу да је Иван крајем 19. вијека имао толико земље да је ’од Јелаха до Дрине ишао по својој земљи’. Остало је још запамћено да је, као веома угледан и утицајан човјек, посједовао и ’трећину печата сребреничког’.

  Дјед ми се звао Стојан. Рођен је 1892., исте године кад и ’највећи син наших народа’ и бравар из Кумровца, Тито. Имао је двојицу браће, Вујадина и Богољуба. 1914. кад је Аустрија напала Србију он и Вујадин су прешли Дрину и уписали се у српску војску. Међутим, дјед је годину дана касније негдје код Скадра ’због неправде’ убио неког капетана и морао је да се спашава, па се вратио у Братунац. Вујадин је остао цијели рат, био је и на солунском фронту.

  А онда долази ‘други’ рат, у коме као што знамо побјеђују партизани. Пошто смо ми били ‘четничка’ фамилија, одузели су нам земљу и морали смо све из почетка. Само у Адама поред Дрине су нам узели сто дулума земље. Ја још увијек имам ‘увјерење’ или како су га већ звали, да су мом дједу Стојану поред наше куће после рата узели пет дулума и дали Исмету Џанићу, јер он наводно није имао земље. Али смо се ипак некако повратили.

  Отац је послије рата завршио основну школу у Братунцу, а онда отишао у Тузлу на занат, гдје је изучио за машин-бравара. По завршетку заната радио је у Горажду, Трепчи и Сарајеву. Два пута је покушао да побјегне из Југославије (тад се није могло ићи вани), једном је хтио у Канаду, а други пут у Аустралију, али је оба пута ухваћен на граници и одлежао је неко вријеме у затвору. Онда се вратио у Братунац, оженио се и радни вијек провео у Вихору.

  Од осталих Продановића поменуо бих само њих неколико (немам намјеру да вас давим с намa, а надам се да се неће наљутити ни моји рођаци које нисам поменуо:) Стриц Владимир је завршио Богословију у Призрену, радио је пар година у Вихору, а онда одлази у Париз, гдје је на Сорбони завршио право и економију, а после тога имао веома успјешну дипломатску каријеру. Између осталог био је и директор банке Уједињених Нација. Сад је у пензији, вратио се у Раковац и има неколико воћњака гдје узгаја крушке, шљиве и јабуке.

  Рођак Лазо је хирург и политичар, а његов брат Вујадин трговац и један од најбогатијих људи у Братунцу. Рођак Богдан је гитариста, свира у групи Гњев анђела, а рођак Зоран је поп (такође завршио богословију у Призрену). Брат Мунгос се прославио као ратник, а мени је судбина додијелила да све ово запишем. Дакле, има нас свих занимања, љекара, трговаца, дипломата, ратника, свештеника, музичара, писаца итд.

  И за крај… Ја ово пишем на Новом Зеланду и једини сам Продановић овдје. Иза мене ће остати син Стефан, а гдје ће њега пут одвести сам бог зна. Ако је судити по ‘пустоловном’ духу наших предака не би ме изненадило да одлута на неко од острва у Тихом океану, а колико знам даље од тога се не може. А можда га повуче и ‘носталгија’ па се врати у Братунац, или на ‘Старо Грахово’ изнад Боке Которске, или у околину Дубровника, постојбину Продановића. Или, што бих му ја препоручио, остане овдје, у најљепшој земљи на свијету. Овдје нема ратова, а и да се селиш немаш гдје, море је свуда око тебе. Надам се да нам наши преци не би замјерили на томе. (Ж. П.)

  На слици: Грб Продановића из 1759. год. Грб је додијељен пуковнику Михајлу Продановићу, а додијелила га је аустријска царица Марија Терезија. Занимљиво је да поред војничке и монархистичке припадности (Војна Крајина и Аустроугарска монархија), грб посједује обиљежје и конфесионалне припадности које ће Србија усвојити тек 76 година касније као државно обиљежје (крст са четири оцила).

  Одговори
 • Mi,utin M.PRODANOVIC

  Ne Preljina kod Gornjeg Milanovca vec PRANJANI!!!!!!!!

  Одговори
 • Miladin Prodanovic

  Pozdrav.Ima nas Prodanovica u Teslicu tacnije selo Cecava

  Одговори
 • Слободан Продановић

  Дејане,
  Па ми смо и презимењаци и комшије. Ја сам из Љубовије а то је само преко Дрине. Пошто је мој деда Радомир рођен 1889. године, вероватно смо вршњаци. Ја сам рођен 1948,
  Порекло презимена сте добро описали. Ја сам написао једну књигу о догодовштинама наше генерације где такође то помињем. Нисте написали која вам је Крсна Слава. Ми славимо Ђурђевдан.
  Мој деда је такође био Солунац, тобџија. Помиње га Стеван Јаковљевић у Српској трилогији као поднаредника Продановића. По њему, моји Продановићи су дошли из Ужица где су наводно пре тога из Херцеговине дошла три брата (најчешће наше предање).
  Иначе, пуковник Михајло Продановић је сахрањен у порти Николајевске цркве у Новом Саду где ја сада живим.
  надам се да ћемо остати у контакту.
  Свако добро вам желим

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Продановић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Горња Љубовиђа
  -Клинци
  -Стрмово (Милићи)
  -Својдруг

  Одговори
 • Момчило

  Срдачан поздрав за Жељка и остале Продановиће,
  Момчило Цвјетиновић – Сребреница

  Одговори
 • Nenad Prodanovic

  Pozdrav svim Prodanovicima!

  Moj otac se zvao Slobodan Prodanovic, sin majke Tarse, rodjen u Tuzli. Porodicna slava Sveti Luka.
  U okolini Vlasenice postoje Prodanovici koji bi nam mogli biti rodjaci. Molim sve koji znaju nesto vise o porijeklu ovog dijela loze Prodanovica da mi se jave.

  Sretna slava svim Prodanovicima (Lucindan)!!!

  Nenad Prodanovic

  Одговори
 • Жарко Продановић

  Moj otac Slobodan (Miodraga) Prodanović je rodjen u mestu Gornja Trešnjica,(zaselak Jelašine) kod Ljubovije. Ako neko zna odakle su došli ti Prodanovići, neka mi se javi. Krsna slava je Arandjelovdan. Sada živimo u Vrbasu, mada jedan stric i dalje živi pored Drine u Gornjoj Trešnjici.

  Žarko Prodanović.
  [email protected]

  Pozdrav.

  Одговори
 • Mladen

  Što god familija ima ovuda, sve su naseljene. Najviše ih ima, koje znaju svoje porijeklo iz Hercegovine. Najveće su kuće Kovačevići i Prodanovići, obje su se te porodice prije 200 godina doselile iz Hercegovine, iz mjesta Petrova polja; njih ima danas u Čečavi 30 – 40 kuća; a tako isto ima i drugih mnogo, te su se većinom doselile u ovdašnje mjesto. Pričaju, da je mnogi narod prebjegao preko Save u Slavoniju, kad su Turci ove zemlje osvojili, a mnogi se posakrivao no velikim šumama; pa kad su Turci malo blažiji došli, ovi su krajevi opet naseljeni.

  Одговори
 • Mladen

  -http://cecava.org/tekstovi/istorijski-zapisi-sa-nasih-prostora/863-eava-s-okolicom-1887-god-1-dio

  Одговори
 • Sava

  Zdravo svima,u selu Ćusine,opština Jajce do 1995. živjeli su Prodani.Po kazivanju djeda Momčila Prodana,došli su iz okoline Gacka,prezime su skratili,slava je Djurdjevdan,predak koji je prvi došao na Ćusine zvao se Špiro Prodanović,bio je bogat i sposoban čovjek.

  Одговори
 • Marina

  Moji Prodanovići su iz sela Komirić, pored Osečine (Valjeva). Krsna slava nam je Sveti Jovan. Znam da se moj pradeda zvao Čedomir, a deda Vladislav. Neko kaže da smo iz Bratunca, neko iz Hercegovine,..Pa ako neko zna nešto o tim Prodanovićima, molim da mi napiše. Hvala 🙂

  Одговори
 • branislav prodanovic

  Moji Prodanovici du iz sela Zalom kpd Nevesinja, znaci Hercegovina. Ja bih volio znati da li svi Prodanovici slave krsnu slavu Sv.Nikolu, kao sto je slucaj sa mojom porodicom ? Mozda je to nsjbolji pokazatelj o zajednickom porijeklu.

  Одговори
  • Rade Prodanovic

   Zdravo Branislave,video sam tvoj tekst oporeklu i posto su i moji Prodanovici iz Zaloma i slave Sv.Nikolu ,vrlo je verovatno da smo rodjaci iz istog porodicnog stabla.Moj deda,po kome sam ja dobio ime,je kao dete,sa jos mnogo druge dece za vreme prvog svetskog rata, iz Hercegovine prebacen u Banat gde je i ostao da zivi.Ja sa svojom porodicom zivim u Vrscu,voleo bih da budemo u kontaktu i cujem nesto vise o Prodanovicima iz Zaloma posto ni sa kim nemam kontakt.
   Pozdrav
   moj tel. 062 88 50 333

   Одговори
 • Matej

  Написао си много неистина.Ово је истина. Рођак Лазо је хирург и квази политичар, а његов брат Вујадин пољопривредник и шверцер стоком у Братунцу. Стриц Владимир никад није завршио право и економију и никада није био директор ниједне банке. Брат Мунгос се није баш прославио никако а поготово као ратник.Не знам ко га слави изузев ти. И на крају немој више ништа у име свих Продановића из Братунца. Поздрав из Братунца.

  Одговори
 • samsara

  Rodjace kad si pomenuo „najznamenitije“ Prodanovice iz Bratunca sto mene ne pomenu. Zasluzniji sam za pomenuti vise od njih. Nisam znao da si toliko subjektivan. Pozdrav iz Bratunca.

  Одговори
 • Божидар Продановић

  Ја сам Божидар Продановић и седмо сам поколење од Продановића из села Клинци код Ваљева, Sad imam 80 god. Моји преци су дошли Суторина изнад Нерцег Новог, прецизније на граници између Црне Горе и Херцеговине. Овде смо се доселили 1788 год. Од тог времена направио сам стабло свих рођених и има нас подоста.
  Такође знам да је из овог села, исте године неколико фамилија Продановића отишло за Америку.
  Поздрав свим Продановићима па ма где били.

  Одговори
 • vojislav ananić

  ПРОДАНОВИЋ

  Продановићи имају за основу свог презимена лично име Продан. Тумачење овог презимена везано је за предање по коме се у породици нису одржавала дјеца па су их износили напут да их „продају“ и по томе би то дијете добило име Продан, а његови насљедници презиме Продановић.
  Алекса Продановић из Босанског Брода нам пише у име свих Продановића са подручја Босанског Брода. Сви Продановићи на поменутом подручју славе Никољдан и вјероватно припадају истом роду.
  У породици се преноси предање да су се некада презивали Костић. По истом предању презиме су добили по томе што им је предак, јер су му дјеца умирала, своје дијете „продао“ неком бегу и због тога је оно добило име Продан, а по њему његови насљедници добили презиме Продановић.
  На основу писма нашег читаоца Продановића закључили смо да доста зна о прошлости свог села и жели да сазна нешто више о свом роду.
  Продановић има за основу свог презимена лично име Продан. Сва предања о поријеклу Продановића у себи садрже дио који говори да се у тој породици нису одржавала дјеца па су због тога износили дијете на пут да га „продају“ и по томе би то дијете добило име Продан, а његови насљедници презиме Продановић. Могуће је да су се данашњи Продановићи на подручју Босанског Брода, и то управо они који славе Никољдан, некада презивали Костић и да су по претку Продану добили презиме Продановић. Продановића који славе Никољдан било је крајем прошлог вијека у парохијама: Дуго Поље (Дервента), Винска и Лијешће (Дервента), Бихаћ и Хргар, Травник и Сасе (Сребреница). Костића Никољштака је у исто вријеме било у парохијама: Дубравица (Сребреница), Ступари (Маглај), Пазарић (Сарајево), Травник и Стрмица (Власеница).
  Поред тога, Продановићи славе и друге славе на различитим мјестима. Продановића који славе св. Стевана било је у парохијама: Голићи (Власеница) и Сеона (Сребреница), а оних који славе Јовањдан у парохијама: Моштаница, Крнићи (Сребреница) и Брежани (Сребреница). Симеунштака је било у парохији Винска и Лијешће. Ђурђевштака је било у парохијама: Чечава (Тешањ), Церовица (Тешањ), Штрпци (Прњавор), Лијешањ, Височник (Сребреница), Крнићи (Сребреница), Млечва (Сребреница) и Борчани. Михољштака је било у парохијама: Божићи и Моштаница. Лучинштака је било у парохијама: Власеница и Прибојевић (Сребреница). Аранђеловштака је било у парохијама: Мокро (Пале), Божићи и Прибојевићи (Сребреница). Светог Мрату славе у парохији Сеона (Сребреница). Светог Аврамија славе у парохији Жљебац.
  На крају можемо да кажемо да је ово српско презиме веома раширено и да би требало извршити микроистраживања на основу којих би се могло конкретније говорити о поријеклу група породица са овим презименом. У оваквим истраживањима често се покаже дјелотворним ангажовање појединаца из круга носилаца презимена, који треба да имају стрпљења, као и времена да се прихвате једног оваквог деликатног посла. Ми смо у овом прегледу дали податке о Продановићима само за подручје Босне с краја XIX вијека, а напомињемо да их има на другим мјестима по Југославији.

  ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
  БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  Одговори
 • Trista

  Pozdrav,

  zna li iko ovdje za Prodanovice u Berlinu/ Njemackoj? Odakle su i sta slave?

  Inace su Prodanovici porijeklom is Hercegovine, izmedju Trebinja i Dubrovnika. Hercegovina svjet naseli a sebe ne raseli

  Pozdrav

  Одговори
 • Miroslav

  Pozdrav svim Prodanovicima!!Zao mi je sto ne znam mnogo o poreklu svog prezimena i poreklu nase loze.Ono sto znam je da se moj deda doselio na podrucje Srema sa Korduna(okolina Slunja)Otac mi je pricao da su mom dedi roditelji umrli jos dok je on bio dete.Inace deda se zvao Nedeljko Prodanovic.Imao je rodjenog brata Bozidara,Bozu.Boza je ostao na Kordunu i imao sina Vladu koji je nazalost ubijen za vreme ovog poslednjeg rata.Moj deda je imao dva sina i cerku(Milosa,Milana i Milku).Nasa krsna slava je sveti Trifun(koliko vidim iz komentara do sad niko nije napisao da slavi sv.Trifuna)tako da bi zamolio svakog koji nesto zna o poreklu nase loze da ostavi svoj komentar.Srdacan pozdrav!!!☺

  Одговори
 • Teodora

  Zdravo svima😊
  Ja sam iz Čačka, otac i deda su mi odavde, Saša i Branimir Prodanović. Volela bih da znam odakle su Prodanovići došli u Hercegovinu(Ako neko zna, molim vas napišite).I iskreno i meni je jako žao što ne znam toliko o našoj lozi.

  Одговори
 • Ilija

  Prodanović je Hercegovačko prezime, neđe sam ovde pročitao da je neko napisao da je između Trebinja i Dubrovnika. Možda i jest tako, ali znam da od svih Hercegovačkih opština, prezime Prodanović je najčešće u Foči, đe je ovo prezime često, i jedno od brojnijih u gradu. Nisam sasvim siguran da li svi slave Đurđevdan,mada mislim da slave.

  Одговори
 • Violeta Prodanovic Sevic

  Dragi moji Prodanovici,
  covek ima zivotnu fazu ,kada ga kopka poreklo i pocne da istrazuje o njemu. Upravo sam u tome i to bas sada , kada je vecina Prodanovica upokojeno . Loza kojoj pripadam ,a ne pominjete je ,je familija koja slavi Nikoljdan i ziveli su u selu Stublenica kod Uba. Mnogo ih je bilo ,a jedini naslednik je moj brat od strica Zoran Prodanovic i njegov sin ,naslednik loze,koji zive na Ubu.
  Veliki pozdrav!!!!!

  Одговори
 • Bozana Karaman

  Ja sam rodjena Prodanovic, moji poticu iz Vranjska, zaseok Jasenje, Hercegovina. Slave Sv. Arandjela. Sve koje bih mogla da pitam nesto o njima su pokojni, a mladji neznaju skoro mista. U Jasenju je ostala samo jedna porodica Prodanovic, odnosno jedna osoba. Molim ako neko nesto zna o prodanovicima iz Jasenja-Vranjska molila bih da mi napise. Veliko hvala.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ПРОДАНОВИЋ (п), у селу Крај (Зупци, Требиње). По једнима су „братство са Пажинима“ из овог села, а по другом мишљењу су непознатог поријекла. Кажу да је неки њихов предак, почетком 19. Вијека, био „продан за једну њиву“ и да је по томе настало ово презиме. Славе Ђурђевдан (75:1250). Продановићи су живјели и у Љутом Доцу (Широки Бријег) прије досељења католичких породица у то село (59:344).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Mirko

  Dobar dan evo i ja da se javim kao Prodanovic moji su iz Like selo Zrmanja Vrelo zaseok doljani poznati po nadimku Sriće slavimo sv.Arandjela

  Одговори
 • Zoran Prodanovic Rusija

  Ja zivim u Rusiji 30 godina, i citam ove komntare o poreklu Prodanovica. Drago mi je da cujem za prezimenjake prodanovice, samo jedno znam da poreklo Prodanovici su iz Ibarskog Kolasina iz sela Ceceva gde celo selo nosi prezime Prodanovic i slavi slavu Svetu Petku. Deda mi je govorio da su nasi preci iz Crne Gore. Ko zeli da udjee na net nek ukuca Ibarski Kolaasin selo Cecevo i videe da celo selo nosi prezime Prodanovic.

  Одговори
 • Miodrag Prodanović

  Istočno Novo Sarajevo, selo Tilava u kome se nalazi šest kuća PRODANOVIĆA, slavimo krsnu slavu Svetog Aranđela Mihaila. Tu smo 300 godina.

  Одговори
 • Жељко

  Поздрав за све Продановиће широм света.Ја сам из Прибоја на Лиму,Србија.Има нас десет породица.

  Одговори
 • Mirko

  moji koreni idu iz like selo zrmanja zaseok doljani slavimo Arandjelovda i pominjemo se tamo id kraj 18 pocetak 19 veka

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top