Poreklo prezimena Marković

3. februar 2012.

komentara: 202

[toggle title=”TESTIRANI MARKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bila, srednja Bosna

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Stanojevići, Bela Crkva, Krupanj, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Križevići, Olovo

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: J2b M205 rod Godijelja

Poreklo: Krupice, Pljevlja, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: Q

Poreklo: Pančevo, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: I2a DS rod S

Poreklo: Kožuar, Ub, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARKOVIĆI

(u Jelinoj Gori)

Doselili su se u Jelinu Goru iz Plane kolašinske u drugoj polovini 19. vijeka. Od ovog bratstva neki su se odselili u pljevaljski kraj, u Vodno i Krupice, a jedni u Bukovicu. U Šarance su se doselili Mića i Radule, s porodicama, i naselili se u Jelinoj Gori. Neki od njih su prešli na Luku Perovića.

Jedno vrijeme su bili brojni, sve do 1938. godine, kada se dio ovog bratstva odselio u pljevaljsku Bukovicu, a u Jelinoj Gori su ostali braća Nenad i Milika, sa porodicama.

Nenad je učesnik NOR-a 1941-1945. godine, kada i gine 1941. godine, u borbama protiv neprijatelja na Lipovu. Ostala su mu tri sina – Radojica, Boško i Vojislav. Od Milike je ostao sin Milorad.

Daleka starina Markovića je iz Markovine, odakle su se doselili u Planu kolašinsku, među Šarance, koji su u to vrijeme tu živjeli. Od ovog bratstva su se među Šarancima istakli kao poznati uskoci i junaci Milutin i Mića u mnogim bojevima protiv Turaka.

Sada od ovog bratstva niko ne živi stalno u Jelinoj Gori, već dolaze povremeno na svoja imanja, koja održavaju sezonski-ljeti.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (202)

Odgovorite

202 komentara

  1. Nebojsa Markovic

    ja saam
    Neboja. moji su doseljeni iz Tutina selo Lukavica deda mi se zvao Vlatko a otac Milos krsna slava mi je Nikoljdan sada zivimo u selu kod Kraljeva moji su pricali da smo poreklom iz Andrijevice Crne Gore voleo bi da znam vise o tacnim podacima o nama

    • nikola markovic

      nebojsa moji su iz tutina selo ostravica, blizu lukavice, samo sto mi slavimo arandjelovdan.. cukundeda mi se zvao jovica,prededa vuka, deda dragomir, otac svetislav i ja..

  2. Branko Todorović

    Markovića je 1911. godine popisano tri domaćinstva i u selu Bušletić kod Doboja. Nijedno domaćinstvo nije imalo istu slavu. Krsne slave su im bile Simeondan, Jovandan i Nikoljdan.

  3. Ostoja

    Pozdrav,zivim u Podgorici,otac mi je Mihailo Markovic rodjen u sapcu,deda Ostoja Markovic iz Bastava…Krsna slava Sv.Arhangel Mihailo,zanima me porijeklo. Unaprijed zahvalan

  4. Milovan Cicvaric

    Markovici u Meljaku kod Pljevalja poticu od Zujica iz Bobova odnosno Jovana Gagovica iz Pive od koga poticu i moji Cicvarici .

  5. Nikola Marković

    Pozdrav, da li iko zna nešto o doseljavanju Markovića ili Petrovića na prostor Dobriča (konkretno selo Krajkovac, Mali Jastrebac). Uspeo sam da dodjem do podatka da je od navrndede Marka Petrovića krenulo prezime Marković, ali me zanima zbog čega je moglo da dođe do promene prezimena. Inače, za Marka kažu da je služio na nekom kraljevskom ili kneževskom dvoru i da je bio jako poštovan. Postoji priča da su koreni negde u Crnoj Gori i Kosovu, a zaseok u kome žive preci zove se Sibovac ( to selo postoji i u Bosni i na Kosovu). Familiju odvajkada zovu Čerkezi jer su galamdžije, ali i pošteni i hrabri, pomalo inadžije. Slava svih je Đurđic, a možda podatak da je čukundeda Draga imao i svirao gusle može da doprinese etimologiji prezimena.
    Moja hipoteza je da je u nekoj od Seoba raja krenula sa Kosova i ostala tu u krajnjem selu tik uz Jastrebac. Crkvene knjige u seoskoj crkvi su spalili Bugari, pa me zanima da li postoji ikakva literatura vezana za migracije i ovo područje.

    • Zarko Nikolic

      Mi Nikolici smo se prezivali Markovici, krenule su promene prezimena sve od nekog dede Marka sto se zvao, a zasto, ne znam, slava nam je Djurdjic od vajkada, nikad menjano nije. Po dedinoj prici, nasi su dosli sa Kosova i nastanili se u selu Dolac, nedaleko od Pirota, gde nam je selo i dan danas.

  6. Joksim

    Nikola uradite DNK test po muškoj liniji. Marković je često prezime u srpskim zemljama.

  7. Vladan

    Interesuje me, je li neko od Markovica na ovoj stranici, upoznat sa nazivom ,Jankovci, ? Moji stari su se doselili iz okoline Sjenice u Branicevski okrug i iz tog kraja sa sobom doneli prezime Markovic, taj naziv i slavu Sv. Stefana. Hvala unapred.

  8. Dimitrije Markovic

    Poštovani, da li neko ima više podataka od Markovićima iz sela Šljivovo, opština Aleksandrovac? Krsna slava je sv. Đorđe (zimski), a stariji iz sela pričaju da je Markov otac Mina sišao sa Kopaonika negde krajem 18., početkom 19. veka i tu zasnovao selo. Imao je 5 sinova, (Radosav, Obrad, Jovan – Jota, Marko i još jedan koji nije imao dece) po kojima se porodice koje žive u selu dobile prezimena. Hvala unapred.

  9. Srđan Marković

    Poštovani Dimitrije,

    Ja sam “od tih Markovića”. Ono što sam čuo od svojih rođaka se poklapa sa ovim što ste vi napisali, to jest, sa onim što piše na ovom sajtu za selo Šljivovo (Aleksandrovac) na linku http://www.poreklo.rs/2015/10/22/poreklo-stanovnistva-selo-sljivovo-aleksandrovac/.

    Srdačno,

    Srđan Marković

  10. Stefan Marković

    Ja sam Stefan od oca Radenka, živim u Višegradu i od pradede Luke Markovića imamo saznanja da vodimo porijeklo iz Kolašina u Crnoj Gori. Da li neko ima podatke odakle su se doselili Markovići u Kolašin ?