Poreklo prezimena Pantović

3. februar 2012.

komentara: 67

[toggle title=”TESTIRANI PANTOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Pantović

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (67)

Odgovorite

67 komentara

  1. Sladjana

    Zelim da pitam o poreklu Pantovici sa Kopaonika

  2. Popović - Drekalović

    Posjedujem informaciju da su Pantovići (Prošćenje, Mojkovac)…, rod sa Stanićima, Tmušićima, Kotlicama,
    Svi slave Nikoljdan (19. decembar)

  3. Sladjana

    Zelim da pitam o preklu Pantovici sa Kopaonika slava sveti Nikola (19.decembar)

  4. Nebojska

    PANTOVIĆI

    (sa Kopaonika)

    Porijeklom su od iz Šantarovaca Jagodina, a daljnja starina im je od Kosova, odakle su se, bježeći pred Turcima, naselili u Hercegovini u mjestu Čarađe kod Gacka. Iz Čarađa zbog ubistva nekih turskih nasilnika sredinom 16. vijeka pobjegnu u Banjane, gdje se kratko zadrže i odatle pređu u Cuce u mjesto Lipu, odakle se braća Nenoje, Raič i Radonja odsele u Bajice kraj Cetinja. Od Nenoja su svi Martinovići u Bajicama, a od Radonjinih sinova Vuka i Sekula su svi Bandići. Šta je bilo sa trećim bratom Raičem , ne zna se.

    Porodična tradicija Pantovića iz Šantrovca kazuje da su oni od popa Ivana Pantović koji je imao tri sina. Jedan Ivanov sin u svađi ubi Erakovića sa Njeguša. Bojeći se osvete, pop Ivan sa sinovima pobježe u Spuž kod Turaka pod. njihovu zaštitu. U Spužu Ivan umre i jedan mu sin, čija žena ostane u drugom stanju i rodi posmrtno muško dijete, kome su dali ime Raič, vjerovatno ponovivši ime Nenojeva brata Raiča kome se izgubio svaki trag.

    Drugi Ivanov sin, vjerovatno ubica Erakovića, poturči se i od njega se zasnova bratstvo Pantović iz Botuna, koje kasnije pređe u Podgoricu i Skadar.

    Treći Ivanov sin Rajko, nakon smrti oca i brata i prelaska drugog brata u islam, našao se u nezavidnoj situaciji. Odlučio se da bježi dalje. Zavaravajući trag i krijući se od osvete, naseljava se u Zeti u selu Srpska. Tu se ženi od Drekalovića iz Kuča i dobija dva sina Petra i Iliju. I u ovoj novoj sredini Rajko se osjećao nesigurnim bojeći se stalno osvete, te odluči da ponovo bježi sa porodicom. Krene prema Morači tražeći veću sigurnost. Dolaskom u Moraču, presretnu ga turske haračlije iz Kolašina u mjestu zvanom Lopate, gdje Rajko u sukobu sa njima pogine, a oni mu zarobe maloljetne sinove i povedu put Kolašina. Njihova majka poče da kuka i nariče za poginulim mužem Rajkom i otetim sinovima Petrom i Ilijom. Predanje kazuje da se bila toliko umorila kukajući i naričući da je počela da jekće, da jeca zbog čega su je kasnije nazvali „Jekna“. Njeno kukanje i dozivanje u pomoć čuli su Gornjomoračani koji su se nalazili u blizini mjesta otmice i pogibije, daju se u potjeru za Turcima, postave im zasjedu, Turke poubijaju, a Rajkove maloljetne sinove oslobode i vrate majci. Majka se sa sinovima nastani u Gornjoj Morači i nakon nekog vremena, kad joj sinovi poodrastu, uda se i dobije trećeg sina kome da ime Vučko koga po majci Jekni nazvaše Jeknić. Njegovi potomci uzeše to prezime kao svoje,

    Od Rajkovog sina Petra koji je imao nadimak Čogura nastade bratstvo Čogurići, a od drugog Rajkovog sina Ilije bratstvo Pantovića u Šantrovce

    IlijaPantović je imao sinove Stanka i Milovana od koga nije ostalo poroda. Stanko je imao sina Živka, a ovaj Niku, Nikolu i još dvojicu kojima ne znaju imena i oba su odselili negdje u Srbiju. Nikini i Nikolini potomci uzeše prezime po ocu Živku Pantovići. Pantovići ima u Svrakama, Krnjoj Jeli, Lipovu, Morači i Kolašinu, u Vojvodini, Sloveniji i u drugim mjestima.

    Pantovići su se isticali u svim bojevima kao hrabri ratnici od kojih treba pomenuti Marka i Pavića, Arsenijeve sinove, zatim Iliju Aleksina, Stojana i Savu, Mirkove sinove koji su poginuli na Mojkovcu 1916. godine, te Živka Patnovića koji je poginuo kod Alića Doline 1917. godine. Braća Milivoje i Miloš Patnovići su umrli 1916/17 godine u Nađmeđeru u Mađarskoj, a sa njima je tamnovao i Bogdan Patnović. U NOR-u 1941-1945. godine istakao se Ljubo Milanov kao učesnik pljevaljske bitke 1. 12. 1941. godine i krvave bitke na Vilića Guvnu 1943. godine, gdje je i ostavio svoje kosti.

    Slave Svetog Nikolu, a prislužuju Svetog Stefana.

  5. Sladjana

    Zelim da pitam poreklo prezimena Pantovici sa Kopoaonika slava sveti Nikola (19) Decembar

  6. Tomislav

    Sladjana vase prezime potice iz Medvedje opstina Trstenik vasa slava nije sveti Nikola dobili ste pogresne podatke vasa slava je sveti Aleksandar Nevski 12 septembra veoma bliski rod sa Trosicima iz Medvedje koji slave svetog Aleksandra Nevskog Pantovici su se doselili na Kopaonik 1890 Pantovici i Trosici jos zive u Medvedji.Trosici i Pantovici su veoma bliski rod jedan Troso tako su ga zvali koji je nosio prezime Pantovic 1814 godine promenio prezime u Tosic slavu je ostavio

  7. Nebojša Babić

    Pantovića ima iz Šekulara kod Andrijevice. Rodonačelnik bratstva je Panto Milovanov Ćetković (glasoviti ratnik i seoski glavar; živeo u prvoj polovini 19. veka). Od njegova tri sina Milutina, Stefana i Martina su šekularski Pantovići, a od potomaka četvrtog sina Alekse – Aleksići. Pripadaju bratstvu Ćetkovića iz istoimenog sela u Šekularu, starinom su Drobnjaci. Zajednički nadimak: “Vajmeši”. Krsna slava Đurđev-dan, prislužba Sveti ilija.

  8. Miroslav Milivojevic

    ja sam Miroslav Milivojevic iz Metikosa kod Kraljeva i znam po prici moga dede Cedomira da je pricao kako je njegov cukundeda Milivoje Milivojevic promenio prezime zbog krvne osvete iz prezimena Pantovic koji su iz Dezeve ( Novi Pazar) gde i danas zive potomci istih Pantovica.

  9. drago pantović

    pomoz bog ja sam PANTOVIĆ iz GRUŽANSKOG kraja .ŠUMADIJA opština KNIĆ selo BEČEVICA po predanju ali i po nekim spisima moji stari su se 1809 god doselili iz sela KOKOŠIĆA u okolini KOKINOG BRODA došlo je njih 20ak najstarija je bila neka žena KOKA je zvali i dovela sa sobom 2sina(NIKOLA I PANTO ) i 1 sinovca (TIMOTIJA )pa se zaseok u kojim živim zove KOKIĆI a prezimena sada ima 11kuša se PANTOVIĆ ; NIKOLIĆ ;TIMOTIJEVIĆ

    • Jovanka

      Poštovanje, moja baka je devojačko Pantović iz Gruže ali selo Guncati. Njena devojačka slava je Đurđic. Nisam sigurna odakle su došli ali po nekoj priči su došli negde iz Crne Gore, ako je to uopšte tačno. Toliko znam Svako dobro.