Порекло презимена Пантовић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ПАНТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Пантовић Хаплогрупа: E1b род А Порекло: Србија Крсна слава: Контакт: _________________________ КОМП [toggle title="ТЕСТИРАНИ ПАНТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Пантовић Хаплогрупа: E1b род А Порекло: Србија Крсна слава: Контакт: _________________________ КОМП Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Пантовић

Порекло презимена Пантовић

ТЕСТИРАНИ ПАНТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Пантовић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (33)

 • Sladjana

  Zelim da pitam o poreklu Pantovici sa Kopaonika

  Одговори
 • Popović - Drekalović

  Posjedujem informaciju da su Pantovići (Prošćenje, Mojkovac)…, rod sa Stanićima, Tmušićima, Kotlicama,
  Svi slave Nikoljdan (19. decembar)

  Одговори
 • Sladjana

  Zelim da pitam o preklu Pantovici sa Kopaonika slava sveti Nikola (19.decembar)

  Одговори
 • Nebojska

  ПАНТОВИЋИ

  (са Копаоника)

  Поријеклом су од из Шантароваца Јагодина, а даљња старина им је од Косова, одакле су се, бјежећи пред Турцима, населили у Херцеговини у мјесту Чарађе код Гацка. Из Чарађа због убиства неких турских насилника средином 16. вијека побјегну у Бањане, гдје се кратко задрже и одатле пређу у Цуце у мјесто Липу, одакле се браћа Неноје, Раич и Радоња одселе у Бајице крај Цетиња. Од Неноја су сви Мартиновићи у Бајицама, а од Радоњиних синова Вука и Секула су сви Бандићи. Шта је било са трећим братом Раичем , не зна се.

  Породична традиција Пантовића из Шантровца казује да су они од попа Ивана Пантовић који је имао три сина. Један Иванов син у свађи уби Ераковића са Његуша. Бојећи се освете, поп Иван са синовима побјеже у Спуж код Турака под. њихову заштиту. У Спужу Иван умре и један му син, чија жена остане у другом стању и роди посмртно мушко дијете, коме су дали име Раич, вјероватно поновивши име Ненојева брата Раича коме се изгубио сваки траг.

  Други Иванов син, вјероватно убица Ераковића, потурчи се и од њега се заснова братство Пантовић из Ботуна, које касније пређе у Подгорицу и Скадар.

  Трећи Иванов син Рајко, након смрти оца и брата и преласка другог брата у ислам, нашао се у незавидној ситуацији. Одлучио се да бјежи даље. Заваравајући траг и кријући се од освете, насељава се у Зети у селу Српска. Ту се жени од Дрекаловића из Куча и добија два сина Петра и Илију. И у овој новој средини Рајко се осјећао несигурним бојећи се стално освете, те одлучи да поново бјежи са породицом. Крене према Морачи тражећи већу сигурност. Доласком у Морачу, пресретну га турске харачлије из Колашина у мјесту званом Лопате, гдје Рајко у сукобу са њима погине, а они му заробе малољетне синове и поведу пут Колашина. Њихова мајка поче да кука и нариче за погинулим мужем Рајком и отетим синовима Петром и Илијом. Предање казује да се била толико уморила кукајући и наричући да је почела да јекће, да јеца због чега су је касније назвали „Јекна“. Њено кукање и дозивање у помоћ чули су Горњоморачани који су се налазили у близини мјеста отмице и погибије, дају се у потјеру за Турцима, поставе им засједу, Турке поубијају, а Рајкове малољетне синове ослободе и врате мајци. Мајка се са синовима настани у Горњој Морачи и након неког времена, кад јој синови поодрасту, уда се и добије трећег сина коме да име Вучко кога по мајци Јекни назваше Јекнић. Његови потомци узеше то презиме као своје,

  Од Рајковог сина Петра који је имао надимак Чогура настаде братство Чогурићи, а од другог Рајковог сина Илије братство Пантовића у Шантровце

  ИлијаПантовић је имао синове Станка и Милована од кога није остало порода. Станко је имао сина Живка, а овај Нику, Николу и још двојицу којима не знају имена и оба су одселили негдје у Србију. Никини и Николини потомци узеше презиме по оцу Живку Пантовићи. Пантовићи има у Свракама, Крњој Јели, Липову, Морачи и Колашину, у Војводини, Словенији и у другим мјестима.

  Пантовићи су се истицали у свим бојевима као храбри ратници од којих треба поменути Марка и Павића, Арсенијеве синове, затим Илију Алексина, Стојана и Саву, Миркове синове који су погинули на Мојковцу 1916. године, те Живка Патновића који је погинуо код Алића Долине 1917. године. Браћа Миливоје и Милош Патновићи су умрли 1916/17 године у Нађмеђеру у Мађарској, а са њима је тамновао и Богдан Патновић. У НОР-у 1941-1945. године истакао се Љубо Миланов као учесник пљеваљске битке 1. 12. 1941. године и крваве битке на Вилића Гувну 1943. године, гдје је и оставио своје кости.

  Славе Светог Николу, а прислужују Светог Стефана.

  Одговори
 • Sladjana

  Zelim da pitam poreklo prezimena Pantovici sa Kopoaonika slava sveti Nikola (19) Decembar

  Одговори
 • Tomislav

  Sladjana vase prezime potice iz Medvedje opstina Trstenik vasa slava nije sveti Nikola dobili ste pogresne podatke vasa slava je sveti Aleksandar Nevski 12 septembra veoma bliski rod sa Trosicima iz Medvedje koji slave svetog Aleksandra Nevskog Pantovici su se doselili na Kopaonik 1890 Pantovici i Trosici jos zive u Medvedji.Trosici i Pantovici su veoma bliski rod jedan Troso tako su ga zvali koji je nosio prezime Pantovic 1814 godine promenio prezime u Tosic slavu je ostavio

  Одговори
 • Небојша Бабић

  Пантовића има из Шекулара код Андријевице. Родоначелник братства је Панто Милованов Ћетковић (гласовити ратник и сеоски главар; живео у првој половини 19. века). Од његова три сина Милутина, Стефана и Мартина су шекуларски Пантовићи, а од потомака четвртог сина Алексе – Алексићи. Припадају братству Ћетковића из истоименог села у Шекулару, старином су Дробњаци. Заједнички надимак: „Вајмеши“. Крсна слава Ђурђев-дан, прислужба Свети илија.

  Одговори
 • Miroslav Milivojevic

  ja sam Miroslav Milivojevic iz Metikosa kod Kraljeva i znam po prici moga dede Cedomira da je pricao kako je njegov cukundeda Milivoje Milivojevic promenio prezime zbog krvne osvete iz prezimena Pantovic koji su iz Dezeve ( Novi Pazar) gde i danas zive potomci istih Pantovica.

  Одговори
 • drago pantović

  pomoz bog ja sam PANTOVIĆ iz GRUŽANSKOG kraja .ŠUMADIJA opština KNIĆ selo BEČEVICA po predanju ali i po nekim spisima moji stari su se 1809 god doselili iz sela KOKOŠIĆA u okolini KOKINOG BRODA došlo je njih 20ak najstarija je bila neka žena KOKA je zvali i dovela sa sobom 2sina(NIKOLA I PANTO ) i 1 sinovca (TIMOTIJA )pa se zaseok u kojim živim zove KOKIĆI a prezimena sada ima 11kuša se PANTOVIĆ ; NIKOLIĆ ;TIMOTIJEVIĆ

  Одговори
  • Јованка

   Поштовање, моја бака је девојачко Пантовић из Груже али село Гунцати. Њена девојачка слава је Ђурђиц. Нисам сигурна одакле су дошли али по некој причи су дошли негде из Црне Горе, ако је то уопште тачно. Толико знам Свако добро.

   Одговори
 • Небојша Пантовић

  Поздрав ! Хтео бих да сазнам више о пореклу Пантовића из Рудог село Златари Република Српска.Крсна слава је Ђурђевдан.Порекло је са простора данашње Црне Горе где су преци стигли са Косова и Метохије.Унапред хвала.

  Одговори
 • nikola

  Otac (1959), deda (1932), pradeda (1909) i cukundeda (nepoznata godina rodjenja) su mi rodjeni u selu Guberevac, opstina Knic. Slavimo Djurdjevdan i po predanju nikada nismo menjali slavu. Prema nekim izvorima u Sumadiju su nasi preci dosli iz okoline danasnjeg Priboja. Zna li neko nesto vise o Pantovicima iz tih krajeva?

  Одговори
  • l

   Ja sam iz Priboja, prezivam se Pantović, krsan salva je Đurđevdan
   Meni su pričali da samo poreklom iz Nikšića

   Одговори
  • Rade

   Ja sam rođen 1956 god. selo Strmac opština Priboj na Limu. Slavim Đurđevdan, ne zna se kad su se naselili Pantovići u ovo mest, Priča se da su negde iz okoline Pive Crna Gora. Ima Pantovića u Pribijskoj Banj ali oni ne slave Đurđevdan . Pozdrav za sve Pantoviće ovog sveta….

   Одговори
 • Марко Пантовић

  Желим да сазнам о пореклу Пантовића из Рудог, село Плема, Мјесна заједница Увац, Република Српска. Крсна слава Свети Пантелејмон (Пантелијевдан) 9. Август. Хвала унапред

  Одговори
  • Mileta

   Mileta Pantovic narodni guslar iz Mojkovca.Pozdrav za sve Pantovice gdje god bili zravo bili.Pantovici vode porijeklo iz kuca od popa Milovana Popovica .Poslije prve pohare Kuca 1774g pop Milovan je doselio kod Mojkovca sa tri sina BOGDAN RADOVAN I PANTO I dvije snahe udovice RISTA I STANA BOGDAN GINE OD TURAKA OD RADOVANA TMUSICI OD PANTA PANTOVICI .OD RISTE RISTICI OD STANE STANICI POZRAV ZA SVE.

   Одговори
 • Miodrag Pantovic

  Zeleo bih da saznam sto vise o porodici Pantovic iz sela Semedraz kod Gornjeg Milanovca .
  hvala na pomoci unapred!!!

  Одговори
 • sladjana pantoviv

  Zelela bih da saznam poreklo porodice Pantovic iz sela Brajića kod Gornjeg Milanovca. Krsna slava Sveti Nikola

  Одговори
 • Зоран Пантовић

  Желео бих да сазнам порекло фамилије Пантовић из села Кнића, тик до општине Кнић. Крсна слава Свети Никола.

  Хвала унапред на труду!

  Одговори
 • Ana Pantović

  Pozdrav svima,
  Ako neko zna vise o Pantovicima iz sela Semedraz kod G.Milanovca, neka nam napise. Slavimo slavu Obrtenje glave Sv.Jovana – 8.-9.mart. Pradeda Djordje, deda Svetomir, otac Milos, stric Zoran, deca Djordje i moja malenkost, Ana.
  Unapred hvala.

  Одговори
 • Divčić

  Molio bih testiranog Pantovića (ili nekoga od njegovih srodnika) da se javi i kaže odakle potiče i koja mu je krsna slava i eventualno ako nešto zna o daljem porijeklu. Ja sam testirani Divčić (E V13 – Z5018>FGC11450). Imamo značajna poklapanja markera.

  Одговори
 • Matija Pantovic

  -Pantovići, slave Obretenije glave Sv. Jovana. Njihov predak Panto je došao prvi u ovo selo, u 18. veku. Pok. Radovan Pantović kazivao je 1948. godine da su Panto i brat mu Toma došli 1762. godine iz sela Ravni kod Užica, a inače su bili iz okoline Nikšića. Panto je posle, 1771. godine doveo Marka iz Brusnice.

  Одговори
 • Milica

  Pozdrav svima,
  Moj pradeda Radivoje Pantovic bio je apotekar i gradonacelnik Cacka pre II sv rata, umro je pred pocetak rata, rodom iz sela Lisa u Dragacevu. Imao je sina Miodraga i unuku Olgu, moju majku. Slava je Sv Jovan.
  Predanje koje sam cula je da je izvorno prezime bilo Soldatovic, ali da su tri brata hajduka, bezeci od Turaka,, svaki uzeli drugo prezime, po svom imenu (Panto – Pantovic). Da li neko zna nesto o tome? Vise nema zivih Pantovica iz ove loze koliko znam.
  Hvala unapred!
  Milica

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ПАНТОВИЋ (п), у Турментима (Зупци, Требиње). Старином су из Црне Горе. Предак им је (по имену Панто) дошао „због крвнине прије 130-140 година“. Његови потомци по њему су узели ово презиме. Славе Ђурђевдан, а прислужују Велику Госпојину (75:1245,1246).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Ivana

  Pozdrav,
  Moje devojacko prezime je Pantovic. Preci poticu iz Mojstira, ne znam pre toga gde su bili. Slava nam je Miholjdan.
  Da li neko zna da mi kaze nesto vise o poreklu?

  Одговори
 • Radoman Pantovic

  Zdravo ja sam iz Prijepolja , selo kosatica
  Stari su nam pricali da su došli iz jednog sela pored Berana slavimo slavu Djurdjevdan

  Одговори
 • Јоксим

  О Пантовићима из Шекулара, између Андријевице и Берана погледајте коментар Небојше Бабића. Слава је иста.
  У селу Горажде – Полица код Берана има Пантовића. Они су Васојевићи са славом Аранђеловдан.
  Радомане, предлажем да урадите ДНК тест. Једино тим путем ће се решити питање од којих сте Пантовића?

  Одговори
 • Bojana

  Poreklo Pantovica iz sela Kosanicka Raca ,zaseok Pecarani?Slave Lazarevu Subotu,Vrbicu?Pozdrav svima.

  Одговори
 • Nenad

  Zdravo,Ja sam iz sela platicvo kod rume,moji stari su pricali da su dosli i strmca opstina priboj,slavimo Djurdjevdan,pa me interesuje poreklo prezimena

  Одговори
 • Zoran

  Živim u Lazarevcu ,otac mi je dosao iz Kuršumlije selo Dedinac. Krsna slava nam je Lazareva subota(Vrbica). Prica se da nam je poreklo iz doline Pive u CG. Ako neko zna nesto vise neka mi odgovori. Hvala. Poz za sve Pantoviće.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top