Poreklo prezimena Njegovan

3. februar 2012.

komentara: 18

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (18)

Odgovorite

18 komentara

  1. Milica

    Njegovani iz Lukavica, Sanski Most, Krsna slava Đurđevdan. Poreklom iѕ Počitelja, Lika.

  2. Olga

    Njegovan-Negovan porodica iz Laćarka ,prabaka rođena krajem 19.veka. Udata u Sremsku Raču. Umrla 1915. u zbegu u I sv.ratu.
    Ne znam ni slavu ni poreklo.
    Molim odgovoor.

  3. feliks56

    Moja majka je poreklom iz porodice Njegovan, Lika, selo Šalamunić. Pričala mi je da je njen stric bio poznati hemičar u vreme kraljevine Jugoslavije-dr. Vladimir Njegovan. Bio je dekan Tehničkog fakulteta u Zagrebu.
    Po njenom kazivanju Njegovani su poreklom sa Kosmeta. U starom kraju su imali prezime Negovanovići. Deo njih je došao u Liku da budu graničari na tadašnjoj austrijskoj Vojnoj krajini. Komšije-starosedeoci su,u svakodnevnom govoru, “umekšavali” N i izgovarali NJ i tako ih “prekrstili” u Njegovanoviće što je i porodica prihvatila. Dve-tri generacije kasnije neki član porodice, da bi bolje napredovao u austrijskoj službi skratio je prezime Njegovanović u Njegovan, da ne bi imalo karakterističan srpski završetak-“ović”. I tako je ostalo prezime NJEGOVAN. Krsna slava mog dede, sa mamine strane, Jovana je bio Nikoljdan.

    • Moj pradeda je poreklom iz Like, selo Bunić. Došao je u Vojvodinu, selo Mali Beograd kod Subotice, kao kolonista. U razgovoru sa ocem, saglasni smo da su Njegovani došli u Liku da budu graničari. Za samo poreklo prezimena nisam imala saznanja. Takođe, moja krsna slava je Nikoljdan.
      Srdačan pozdrav.

      • Nikola Njegovan

        Mi smo rod Ivana.
        Javi se kadkad.
        Pozdrav.
        🙂

      • Natasa

        Draga Ivana, ja sam Natasa, slucajno sam procitala tvoj tekst, i shvatila da si ti mozda deo moje familije iz Malog Beograda. Moj deda Petar Dmitrasinovic je imao rodjenu tetku koja je zivela na Malom Beogradu, udala se za Njegovana i imala tri sina Isu, Panu i Djuru i jednu kcer. Da li ti je nesto od ovog poznato?

    • Milena Njegovan

      Ciao braco, nadam se da me se sjecas .Veliki pozdrav

    • ZORAN NJEGOVAN

      Svi Njegovani iz Bunića, zaseok Šalamunić slave Nikoljdan.

      • jasna

        Poštovani gospodine Zorane ! Molim Vas javite mi se !! Vodimo isto porijeklo Ja po mom pradjedu Milutinu Njegoavanu !!!!! Rode javi mi se !!!!!

  4. Binsr

    Moj deda je rođen u selu Otiš, Sanski Most, njegov otac Sava Njegovan je došao iz sela Počitelj, Lika..Porodična slava Đurđevdan. Pominjao mi je Šalamuniće, toga se sećam. Takođe se po porodici pominje predanje da smo poreklom sa Kosova ali bez dokaza, već po kazivanjima starijix članova familije. Od 60ix godina prošlog veka smo u Sremu…

  5. Boris

    Familija Njegovan je bila nastanjena i u selu Kašić (Dalmacija-Zadar) do 1995te. kad je selo spaljeno od strane hrvatske vojske.
    Krsna slava familije Njegovan je Sv. Georgije. 06. maja.

    • Sasa

      Moja baba je isto iz donjeg Kasica i devojacko prezime joj je bilo Njegovan, udala se za Đoge, a porieklom su iz kosova tacnije danasnje granice sa albanijom,preselili su se nakon kosovskog boja i okupacije turaka, postepeno u dalmaciju da budu granicari. A inace mi smo iliri a imamo i normadske i slovenske krvi. (I ne Albanci nisu iliri osim onih sto su se mesali sa srbima ili prodali srpstvo.)

  6. Jana

    Moja majka preziva se djevojački Njegovan. Njen otac, Đuro Njegovan, rođen je u Lici, selo Počitelj. Radi se o Srbima, vjeroispovijest pravoslavna (barem je tako u porodici Njegovan iz koje potječe moja majka). Deda više nije živ da ispitam detalje porijekla, ali pričalo se stoljeće unatrag da, familija i loza vuku korijene s juga, čak iz Soluna.

  7. Vladimir

    Moje prezime Njegovan potice iz sela Pocitelja – Lika, krsna skava Djurdjevdan.

  8. Prkos

    E ovako moja majka je devojacki Njegovan iz sela Pocitelj kod Gospića u Hrvatskoj mi smo izbjegli u zadnjem ratu u oluji,slava im aje djurdjevdan,njegovana sada ima svuda a misli najviše u Hamiltonu u Kanadi bar sviniz Pocitelja,to sigurno znam im ih u Lipari backoj topoli,Subotici… Moji Njegovani su od Nikolca