Порекло презимена Његован Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Његован

Порекло презимена Његован

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (8)

 • Милица

  Његовани из Лукавица, Сански Мост, Крсна слава Ђурђевдан. Пореклом иѕ Почитеља, Лика.

  Одговори
 • Olga

  Njegovan-Negovan porodica iz Laćarka ,prabaka rođena krajem 19.veka. Udata u Sremsku Raču. Umrla 1915. u zbegu u I sv.ratu.
  Ne znam ni slavu ni poreklo.
  Molim odgovoor.

  Одговори
 • feliks56

  Моја мајка је пореклом из породице Његован, Лика, село Шаламунић. Причала ми је да је њен стриц био познати хемичар у време краљевине Југославије-др. Владимир Његован. Био је декан Техничког факултета у Загребу.
  По њеном казивању Његовани су пореклом са Космета. У старом крају су имали презиме Неговановићи. Део њих је дошао у Лику да буду граничари на тадашњој аустријској Војној крајини. Комшије-староседеоци су,у свакодневном говору, „умекшавали“ Н и изговарали Њ и тако их „прекрстили“ у Његовановиће што је и породица прихватила. Две-три генерације касније неки члан породице, да би боље напредовао у аустријској служби скратио је презиме Његовановић у Његован, да не би имало карактеристичан српски завршетак-„овић“. И тако је остало презиме ЊЕГОВАН. Крсна слава мог деде, са мамине стране, Јована је био Никољдан.

  Одговори
  • Ivana Njegovan

   Moj pradeda je poreklom iz Like, selo Bunić. Došao je u Vojvodinu, selo Mali Beograd kod Subotice, kao kolonista. U razgovoru sa ocem, saglasni smo da su Njegovani došli u Liku da budu graničari. Za samo poreklo prezimena nisam imala saznanja. Takođe, moja krsna slava je Nikoljdan.
   Srdačan pozdrav.

   Одговори
 • Бинср

  Мој деда је рођен у селу Отиш, Сански Мост, његов отац Сава Његован је дошао из села Почитељ, Лика..Породична слава Ђурђевдан. Помињао ми је Шаламуниће, тога се сећам. Такође се по породици помиње предање да смо пореклом са Косова али без доказа, већ по казивањима старијиx чланова фамилије. Од 60иx година прошлог века смо у Срему…

  Одговори
 • Boris

  Familija Njegovan je bila nastanjena i u selu Kašić (Dalmacija-Zadar) do 1995te. kad je selo spaljeno od strane hrvatske vojske.
  Krsna slava familije Njegovan je Sv. Georgije. 06. maja.

  Одговори
 • Jana

  Moja majka preziva se djevojački Njegovan. Njen otac, Đuro Njegovan, rođen je u Lici, selo Počitelj. Radi se o Srbima, vjeroispovijest pravoslavna (barem je tako u porodici Njegovan iz koje potječe moja majka). Deda više nije živ da ispitam detalje porijekla, ali pričalo se stoljeće unatrag da, familija i loza vuku korijene s juga, čak iz Soluna.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top