Порекло презимена Његован

3. фебруар 2012.

коментара: 18

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (18)

Одговорите

18 коментара

  1. Милица

    Његовани из Лукавица, Сански Мост, Крсна слава Ђурђевдан. Пореклом иѕ Почитеља, Лика.

  2. Olga

    Njegovan-Negovan porodica iz Laćarka ,prabaka rođena krajem 19.veka. Udata u Sremsku Raču. Umrla 1915. u zbegu u I sv.ratu.
    Ne znam ni slavu ni poreklo.
    Molim odgovoor.

  3. feliks56

    Моја мајка је пореклом из породице Његован, Лика, село Шаламунић. Причала ми је да је њен стриц био познати хемичар у време краљевине Југославије-др. Владимир Његован. Био је декан Техничког факултета у Загребу.
    По њеном казивању Његовани су пореклом са Космета. У старом крају су имали презиме Неговановићи. Део њих је дошао у Лику да буду граничари на тадашњој аустријској Војној крајини. Комшије-староседеоци су,у свакодневном говору, “умекшавали” Н и изговарали Њ и тако их “прекрстили” у Његовановиће што је и породица прихватила. Две-три генерације касније неки члан породице, да би боље напредовао у аустријској служби скратио је презиме Његовановић у Његован, да не би имало карактеристичан српски завршетак-“овић”. И тако је остало презиме ЊЕГОВАН. Крсна слава мог деде, са мамине стране, Јована је био Никољдан.

  4. Бинср

    Мој деда је рођен у селу Отиш, Сански Мост, његов отац Сава Његован је дошао из села Почитељ, Лика..Породична слава Ђурђевдан. Помињао ми је Шаламуниће, тога се сећам. Такође се по породици помиње предање да смо пореклом са Косова али без доказа, већ по казивањима старијиx чланова фамилије. Од 60иx година прошлог века смо у Срему…

  5. Boris

    Familija Njegovan je bila nastanjena i u selu Kašić (Dalmacija-Zadar) do 1995te. kad je selo spaljeno od strane hrvatske vojske.
    Krsna slava familije Njegovan je Sv. Georgije. 06. maja.

    • Sasa

      Moja baba je isto iz donjeg Kasica i devojacko prezime joj je bilo Njegovan, udala se za Đoge, a porieklom su iz kosova tacnije danasnje granice sa albanijom,preselili su se nakon kosovskog boja i okupacije turaka, postepeno u dalmaciju da budu granicari. A inace mi smo iliri a imamo i normadske i slovenske krvi. (I ne Albanci nisu iliri osim onih sto su se mesali sa srbima ili prodali srpstvo.)

  6. Jana

    Moja majka preziva se djevojački Njegovan. Njen otac, Đuro Njegovan, rođen je u Lici, selo Počitelj. Radi se o Srbima, vjeroispovijest pravoslavna (barem je tako u porodici Njegovan iz koje potječe moja majka). Deda više nije živ da ispitam detalje porijekla, ali pričalo se stoljeće unatrag da, familija i loza vuku korijene s juga, čak iz Soluna.

  7. Vladimir

    Moje prezime Njegovan potice iz sela Pocitelja – Lika, krsna skava Djurdjevdan.

  8. Prkos

    E ovako moja majka je devojacki Njegovan iz sela Pocitelj kod Gospića u Hrvatskoj mi smo izbjegli u zadnjem ratu u oluji,slava im aje djurdjevdan,njegovana sada ima svuda a misli najviše u Hamiltonu u Kanadi bar sviniz Pocitelja,to sigurno znam im ih u Lipari backoj topoli,Subotici… Moji Njegovani su od Nikolca