Порекло презимена Којић

3. фебруар 2012.

коментара: 98

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Slavisa Kojic

    Kojica ima svuda. Moji zive u Republici Srpskoj, opstina Sekovici. Ovdje smo nastanjeni od kraja 17 vijeka. Stigli iz Hercegovine, a od starijih predaka sam cuo i da je dalje porijeklo iz Crne Gore, okolina Kotora. Slavimo Stefana Decanskog – Mratindan.

    • Гордана

      Наша фамилија се налази у Радаљу општина Мали Зворник, нешто из предања знам да има заједничко и са Којовићима… Знам да нас има и у селу Узовница, општина Љубовија. Ово су Којићи који славе Светог Стефана Дечанског. Само од прадеде знам где је гроб, значи да смо релативно скоро стигли ту где смо.

    • Goran Simunovic

      Dobar dan, istrazujuci nase porijeklo dosao sam do 1700 godine , vjerovatno godina rodenja naseg prvog poznatog predka. Simun Kojic , istocna Heregovina, selo Ravno Popovo polje. Izvor knjiga Nikole Mandica “Podrijetlo hrvatskih starosledilackih rodova u mostaru” izdadat u mostaru 1999 godine. Tamo stoji da su mostarki simunovici vuku porijeklo od Simuna Kojica, koji je imao sina Nikolu rodjen 1770 i sina Pavu rodjen 1750 . Nikolin sin Dmitar Mitar rodjen 1804 godine je otisao za zapadnu Hercegovinu i tamo ostao i uzeo prezime po ocu simunu. Za daljnu rodbinu od Kojica nemamo podataka. A najstariji pisani podatci o prezimenu Kojic iz tog kraja su: 1653 god. svecenik fra Jure (Djuro) Kojic mjesto Slano kod Dubrovnika i pisani dokument “molba od 30 01.1690 austrijskom caru Leopoldu” potpisnik Bosko Kojic i jos nekoliko uglednih ljudi u Popovu Polju.. Kroz podjelu rimskog carstva 395 na zapadno i istocno carstvo (granica na rijeci Drini) te podjijele Rim – Konstinopol 1729 od strane Rima i 1755 od strane Konstaninopola granica rijeka Neretva i Popovo polje (bez dubrovackog podrucja , zbog samostalnosti “Dubrovacke republike) moguce da da je od loze Kojica jedan dio otisao za Bosnu cak i dalje.! Nadam se da sam uspio pomoci u vasem trazenju.! LP Goran

    • milovan

      I ja sam Kojic i lavimo Sv.Stefana Decanskog,moyemo se cuti preko mejla

    • Mirjana Petrović-Kojić

      Ja sam od Kojića,Podrinje,mesto Radalj. Profesor istorije Dejan Pavić bavio se istraživanjem ovog kraja i iznosi precizno da Kojići naseljavaju zapadni deo Srbije,istočnu Bosnu,Srem i Šumadiju.Ja posedujem tu literaturu Doseljavaju za vreme “Karađorđeve” krajine. Svi Kojići slave Sv. Stefana Dečanskog. Druge poridice koje slave druge slave su ili nasledili ili odlaskom kod supružnika promenili.

      • Stefan

        Ja sam iz sela Vrbovac, opstina Vitina. Mi slavimo sv.Andrej karadjordjevu slavu.znam da mi jos cukun deda doselio tu, u mom selu su preodavali kojici i imana nas bas dosta i svi slavimo sv.Andreja.
        Moze li neko fa mi objasni odakle onda mi dolazimo

        • Sasa

          Moj deda i baba su iz sela Vrbovac i iz Vitine Kojic Bogoljub a baba Borka Bakic udato kojic mada su posle ybog nekih stvari promenili prezime u Stevic imaju (baba jednog sina iz prvog braka u Jagodini ) sa mojim dedom dve cerke i sina . Ja sam sin najmladje cerke

        • Sasa

          I da zaboravio sam da napisem da su moji baba i deda se preselili za Smederevo u decembru 1960 godine kada je moja majka bila beba od 4 meseca i slave sv Andreju Prvozvanog

    • Јелена

      Такође и моја породица слави Св. Стефана Дечанског, мој деда је пореклом из Узовнице. Велики поздрав за све Којиће.

    • Ja sam takođe Kojić iz D.Crnjelova kod Bijeljine. Slavimo Nikoljdan. Porijeklom smo od Foče. Ima nas prilično. Od nas su postale porodice Mirković i Jeremić. Moj predak je došao iz Foče u prvoj polovini 18. vieka. Prema datumu na njegovom spomeniku umro je 1776. God. A zvao se Konstantin. To ime se daje tradicionalno pa tako se sad zove moj brat od strica jer se tako zvao naš djed. Ako bogda njegov sin bi trebalo da da to ime svom sinu.

    • МИЛАДИН ВАСИЉЕВИЋ

      Моја мајка Милка Којић кћи Цветка Којић из Радаља је била удата у Костајник за Живојина Васиљевића. Управао пишем Родослов по мајци. Урадио сам доста али не и довољно. Обрадовали би ме ако имате писаних сазнања о Којићима из Радаља.Неки од њих су се одселили у Доњу Борину и Брасину. Већ сам многе контактирао. Унапред хвала

  2. Zoran Kojić

    Zoran Kojić
    Moja familija je iz Bosne, Gornji Vrbljani. Tamo ima i Kojića Glavica.

    • Jovan Kojić

      Pozdrav Zorane, moja familija je takođe iz tog dela, Gornja Pecka i Gornji Vrbljani. 60ih smo došli u Gakovo, nadomak Sombora. Po priči znam da smo tamo bili nekoliko generacija unazad.

  3. Moja familija Kojic zivi u selu LJubinic , slavimo Svetog Jovana, kao i Kojici iz Cucuga

  4. Djordje Kojic

    Pozdrav ! Moja familija Kojic zivi u Lapovu. Slavimo Svetog Nikolu, 19 Decembra. Jedna smo od vecih porodica u Lapovu. Kod sebe imam porodicno stablo Kojica, koje je jedan, cini mi se, rodjak uradio pre 10ak godina. Naime, po ovom porodicnom stablu prvi kojic koji se pojavljuje je Kostadin, rodjen oko 1730 godine. Ne znam da li je to ista familija kao i Kojici iz Klenja, ali jako bih voleo da saznam. Po pricama starijih poreklo kojica je negde iz Bosne, sada da li je to tacno zaista ne znam. Voleo bih da saznam nesto vise o istoriji svoje familije i svog prezimena.

    • Стефам

      Поздрав, ја сам из Којића из Јелава, околина Лознице, славимо. Светог Николу 19. Децембра. Такође знам да вучемо порекло из Херцеговине али ништа даље. Ако неко можда зна нешто више нека се јави. Поздрав

      • Стефан

        Извињавам се на грешкама.

      • Aleksandar

        Ja sam Kojić živim u Beogradu,otac mi je iz Lipničkog Šora i po njegovoj priči koju je on isto nasledio od svog oca mog dede Milutina.
        Kojići su iz Begove Lešnice selo ispod Cera kada je izbio prvi svetski rat nas pradeda je umro od tifusa u Nišu ,a mog dedu i njegovog rođenog brata su udelili u familiju.
        Mog dedu je uzela ujna u Šoru a drgog mislim tetka u Jelavu.
        Tako da mislim da smo rođaci i slavimo Svetog Nikolu.

    • Postovani, vjerovatno smo daleki rođaci. Moji su se doselili iz Foče, Stara Hercegovina. Slavimo istu slavu a i moj predak se izgleda doselio u okolinu Bijeljine u prvoj polovini 18. vijeka. Sudeci po godini smrti i životnom vijeku moglo ni se desiti da se doselio bas oko te godine koju ste naveli. U mom kraju ima još familija sa prezimenom Kojić ali slave druge slave, što je siguran pokazatelj da nismo rod. Ja sam uradio i DNK tj. odredio sam haplogrupu i to je I2a1. Pa ako si i ti ove haplogrupe 100% smo rodbina jer se nasleđuje po muškoj liniji. Pozdrav.

  5. Moja porodica potiče iz sela Uzovnica kod Ljubovije. Doselili su se iz Pribojske Banje, pretpostavljam početkom 19. veka, jer je najstariji sahranjeni predak u Uzovnici moj čukundeda Nikola i žena mu Aleksija. Kažu da su se ranije prezivali Pakovići.Došla su tri brata, dva su se nastanila u Uzovnici, jedan u Mejićima,i taj je kasnije odselio u Valjevo. Možda su došli odnekud u Pribojsku Banju, pošto su migracije bile česte iz dinarskih krajeva u Srbiju. Slave Mratindan ( Svetog Stefana Dečanskog). Kojića ima u zapadnoj Srbiji i Šumadiji, Vojvodini, Bosni i Hrvatskoj (znam jednu porodicu iz Vukovara). Poreklo prezimena može da se otkrije u Istorijskom institutu na Kalemegdanu ili u Arhivu Srbije. Moj rođak je otkrio po turskim popisima da su njegovi Jovići poreklom sa poluostrva Luštice u Boki Kotorskoj i da su migracijama preko Hercegovine i Bosne došli do sela Drlače kod Ljubovije.

    • Vera Stross

      Moje devojacko ime je Kojic, Kojic Vera :).
      Moj otac, Kojic Savan i moj deda Kojic Sava su poreklom iz sela Orahovljani kod Mrkonjic Grada. O nasem porodicnom stablo nazalost nemam nikakve informacije.

  6. Marko Kojic

    Zdravo! Moja familija potice iz Crnjelova nadomak Bijeljine. Slavimo sv. Nikolu. Prvi se doselio Stevan Kojic rodjen 1856. godine iz Hercegovine

    • Стефан Којић

      Поздрав, такође славимо св. Николу, доселили смо из Херцеговине. Ако имаш још неких информација контактирај ме. Можда смо род :))
      0612829017 вибер

    • Marko, čiji si ti? Ko ti je mogao reći da se prvi doselio Stevan. Prvi je Konstantin. A umro je 1776. godine
      Ima spomenik u groblju. Imaš moj email. Kontaktiraj me.

  7. Milic

    Milic Kojic. Ja sam iz sela Slavkovice. Ispod Rajca kod Ljiga. Stariji su govorili da smo poreklom sa Kosova u blizini Peci. A pre toga iz Trebinja. Slavi se slava Sveta Petka. U Slavkovici smo nastanjeni nekih 300 godina…

    • Никола

      Ка сам од Којића, из села Закута у долини реке Груже (пола пута КГ-КВ) славимо свету Петку. По причи коју ја знам, обде су се доселили из Ибарског Колашина у 18. веку. Могуће да смо рођаци

      • Nesko

        Vi Kojici iz zakute ste od Scekica iz Crne Gore, kao i Karanovici koji zive u Gruzi. Slavite Svetu Petku, a to je slava Scekica u Crnoj Gori. Takodje od nasih Scekica ima i u racanskom okrugu.

      • Nesko

        Vi Kojici i Karanovici, ste pozvani da dodjete na skup Scekica u Beranama, koji se odrzava 8. Avgusta. Molim te prenesi Svim Kojicima iz Zakute, kao i Karanovicima iz Zabojnice – Gruze. Vi ste Sire brastvo “SCEKIC” , porijeklom iz Crne Gore iz okoline Berana.Ne pripadate drugim Kojicima, samo sto isto prezime imate. Takodje Petronijevici su od Scekica, cuveni Avram Petronijevic iz Milanovca. Javi se slobodno, bilo bi mi dragao, da upoznam moje brastvenike u Gruzi.

  8. Vesna Kojic

    Kojica ima i u Novom Sadu a poreklom iz Treskavca kod Kljuca – BIH. Deda Dmitar Kojic 1881-1944. Slava Sveti Nikola.

    • Postovana Vesna,moje devojacko prezime je Kojic.Porodica moga oca dosla je u Zemun iz BIH, iz Kulen Vakufa opstina Bihac,posle drugog sveckog rata.Moj deda je poginuo u ratu,zvao se Dmitar Kojic i slavimo Svetog Nikolu.Ako imate mozda jos neke informacije o toj porodici…Srdacan pozdrav!

  9. Nebojša

    Moji su iz Obudovca, Bih, R.Srpska. Krsna slava Sveti Simeon i Ana. Za dalje, trebao bih ući u crkvene knjige…Otići do rudne grude 🙂

  10. Бранимир

    Ја мало тога знам о нашем пореклу. Мој ђед је живио у Кравици у општини Братунац,а ми живимо у Сребреници. Славимо Лазаревдан-(Лазарева субота)