Порекло презимена Којић

3. фебруар 2012.

коментара: 98

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.

    -Совљак*, стара породица, Никољдан.
    *Којићи су стара породица и данас на умору и тек се помиње да постоје.
    -Гуњевац, друга половина 18. века, Гвоздац-округ ужички, Никољдан.
    -Дрен, друга половина 18. века, Лелић у Подгорини, Никољдан.
    -Трстеница, друга половина 18. века, Дервента, Духовски понедељак-Друге Тројице.
    -Баталаге, после 1827. године, Клење у Мачви, Аранђеловдан, дошао као занатлија.
    -Стублине, после 1827. године, Б. Крајина, Ђурђиц.
    -Чучуге, после 1827. године, Доња Буковица у Подгорини, Јовањдан.

  2. Златан

    Којићи потичу још из периода када се Мачва насељавала. Постоје два предања.По првом моје село Клење је настало тако што је у раном периоду када су разна племена се сукобљавала око ѕемље са појавом првих организованих насеобина и појавом лова и риболова као и сточарства уз обраду земљишта као основног облика преживљавања, део Клења у садашњој Мачви, било је познато по кленовим шумама које су сечене ради обрадивости земљишта и насељавања. И сада у Мачви тј Клењу може се наћи дрво клен. По том предању тадашњу првобитну насеобину назвали су Клење. По другој верзији један вођа лутајућих номадских племена по имену Одеклен, настанио се на тим просторима и организовао првобитно насеље од прућа и блата где се касније развило село. Близина планине Цер, реке Дрине и богаство краја развило је тадашњу насеобину у село које се бавило сем обраде земљишта, ловом и риболом и сточарством тј гајили су овце. Развили су за тадашње време прву робну трговину вуном. У каснијем периоду појавила се и коноплја коју су потапали у реку Дрину и дако правили сукнене одевне ствари. У час Одеклена тадашња насеобина својим развитком добила је име Клење. Одеклен је имао уз себе и тројицу блиских сарадника ( по предању то су Кој Гај и Влај. Иначе предање каже да су били браћа). Каснији период Кој је прешао у Која од његове лозе настали су Којићи. Од Гаја Презиме Гајићи и од Влаја Влајковићи. И дан данас у селу Клењу породице Којић и Гајић исту славу славе то су св. Кузман и Дамљан и између себе се не узимају тј не жене. Сматрају се једном лозом. Нажалост Влајковићима још у раном периоду престала лоза наследника. У периоду од 1500 године појавом свештенства на овом делу појавили су се и први родослови. Тако да родослов Којића почиње да се води од 1700. Нажалост у родослову нису вођено женско потомство па се незна где су жене одлазиле у које фамилије. Један од тих родослова и данас постоји и чува се у кући сада већ покојног Рајка Којића тј његове супруге сејке из Клења. Родослов је са колена на колено преношен али у новије време није настављен да се води. КОјић јесу најстарији то се слажем али нису породица која изумире. И дан данас су највећа фамилија у Мачви тј Клењу. Доста мушких глава се населило широм Србије а и по иностранству. Постоје Којићи који су директно из Клења а сада су настањени у САД и воде веома успешне фирме за производњу медикамената.
    Толико. Знам још ако буде требало:)Све похвале за инзваредан сај на Вашем труду и раду на одржавању истога.
    Другарски поздрав

    • Miroslav Kojić

      Lepo,prvi put sam saznao nešto o svom poreklu,slučajno,nije me mnogo interesovalo.Otac mi je iz Klenja.Ne zameri mi Zlatane,sigurno znaš sve moje iz Klenja.

    • Rada Kojić

      Poštovani Zlatane,
      Evo sada sam pročitao tekst i video da smo možda i familija. Otac mi je iz Klenja mačvanskog. Ja sam rodjen u Sremskoj Mitrovici i normalno, prezivam se Kojić-slavimo Svete Vrače, 14. novembra. Ja još radim u Novom Sadu. Da Vam se majka, možda, ne zove Dana, a tetka Dragica, ujak Milan. Možda za prvi put mnogo pitam, ali dobro je da sam upoznao lice sa istim prezimenom.

      S poštovanjem,

      Rada Kojić

  3. Златан

    пс извините на грешкама у куцкању.

  4. Фамилије-презимена Којић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Којић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабина Лука
    -Бобова
    -Горња Буковица
    -Котешица
    -Оглађеновац
    -Попучке
    -Славковица
    -Суводањ
    -Цветановци

  5. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Којић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Којић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Барошевац
    -Вранић
    -Конатице
    -Лесковац

  6. Dejan

    Ja živim j Krupmju i slavim Sv. Arhandjela

  7. zoran

    Imajući u vidu da postoje navodiu knjizi : Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“ da su Kojići i Miljanići pripadnici istog bradstva zanima me ako neko ima rodoslov u kome se pominje Jeremija(Kojić-Miljanić) period oko 1800-te god. koji se doselio na područje sela Baroševac. Njegovi potomci nose danas prezime Miljanić i slave svetog Nikolu.
    Unapred hvala i pozdrav svima od Zorana Miljanića.

  8. Фамилије-презимена Којић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Лапово
    -Нови Аџибеговац (Ново Село)
    -Марковац
    -Брзан

  9. Filip Kojić

    Živim u Sovljaku, Ubska opstina, i o familiji znam da je vec nekoliko vekova u Sovljaku, a poreklo se ne zna. Slavi se Nikoljdan. I da je na umoru, ne bih rekao. Samo preko 30 njih živi u Sovljaku. A ima ih i po nekim gradovima Srbije i inostranstva. Toliko od mene.

  10. Miroslav Kojic

    Ima nas i u Kojcinovac, Ljeskovac, Patkovaca, to su sela kod Bijeljina, Republika Srbska. Neznam odakle dolazimo na ova podrucja Semberije. Slavimo Nikoljdan. I ima nas puno.