Порекло презимена Божић

3. фебруар 2012.

коментара: 98

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОЖИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Божић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Босанска Крајина

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Фамилије-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    БОЖИЋ

    -Радуша, прва половина 18. века, Горње Кошље у Азбуковици, Јовањдан.
    -Стубленица, друга половина 18. века, Дупљај у Колубари, Лучиндан.
    -Таково, друга половина 18. века, Остружањ у Подгорини, Аранђеловдан.
    -Грабовац, после 1827. године, Драксин-округ ужички, Никољдан, уљези.
    -Јабучје, после 1827. године, Бела Крајина, Никољдан, уљези.
    -Уровци, после 1827. године, Бела Крајина, Аранђеловдан, радници са дугом.

  2. Фамилије-презимена Божић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Божић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Брезовица
    -Боговађа
    -Лесковице
    -Лозница
    -Миличиница
    -Мионица
    -Сандаљ
    -Седлари

  3. Фамилије-презимена Божић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    Будушић
    -Читлук
    -Сијерча
    -Црвица
    -Дуб (Николићи)

  4. Dejan Božić

    Поштовање,
    Желим да честитам на овом сајту, јер верујем да мали број људи зна своје порекло, а желело би. Молио бих вас да ми помогнете око мог презимена- Божић. Деда ми се звао Мирко, нјегов брат Јован, а њихов отац Александар. Знам да је деда Мирко рођен у Крчедину, а имам само информацију да су Александрови родитељи или он,нисам сигуран, дошли са реке Буне. Слава је Свети Стефан.

    • BOZIC NADS

      Bozici sa slavom Sveti Stefan su dosli iz Dimitrov Grada za Nis Medvedju planinu od tale su pred najezdom Turaka Sa Arsenijem Carnojevicem vecinom presli za madjarsku isto Medvedju Planina,a u Bosnu su jedan deo presli sa Arsenija Carnojevica Bratom ,a sve drugo je izmisljotina. Mislim da su u Bosnu presli svi Bozici koji slave Svetog Tomu Morali su da se podele pred najezdom Turaka da bih bar jedni bili spaseni u Madjarskoj 13 godina jim nije bijo dozvoljen silazak SA planine Medvedje i mesanje sa drugim ljudima niti bilo koji drugi kontakt Madjari SU bih pustili tek kada su jih trebali braniti od Turaka svaku bitku su dobili SA Srbima optantima kao i ono u Mohacu ostalo je sve laz postoje potpisi.u Nisu u kameno na Medvedjoj svaka familija je upisana

  5. Фамилије-презимена Божић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Бадњевац
    -Ботуњ
    -Губеревац
    -Доње Јарушице
    -Чумић
    -Прњавор

    • Стефан

      Божићи из села Бадњевац славе усекованије Св. Јована које пада 11. септембра.
      Поштена и часна фамилија, од попа Андре Божића све данашње фамилије воде заједничко порекло.
      Поздрав од Божића, потомка бадњевачких Божића!

      2 су верзије порекла:

      – да су из Црне Горе
      – да су са Косова и Метохије

  6. Мирослав Божић

    Поштовање,
    мала смерница за Дејана Божића, моја фамилија Божић такође слави Цвеог Стефана, ми смо родом са Кордуна и Лике дотле могу са сигурношћу да тврдим по умрлицама и венчаним листовима. Живели су у Машвинама и Басари у Кордуну 1850 а пре тога су били негде у Лици, а пре тога у Херцеговини.

    • Dragana

      Pozdrav ,
      evo da i ja dam mali doprinos o poreklu prezimena Božić.Zadnji predak koga sam uspela da lociram je moj čukun deda Petar Božić rodjen u Kordunskoj Ljesnici gde je rodjen i moj pradeda Nikola Božić oko 1870.Moj deda Vasilj Božić je rodjen 1898 u Crnaji (mada se njegovo ime spominje za vreme II sv rata kao jednog od osnivača pokreta otpora i komandanta u Kordunskoj Ljesnici)….Nakon II sv rata su se masovno kolonizovali na teritoriji Bačke Palanke (pričam o mojim direktnim precima tj rodjacima,stričevi,tetke)
      Slaava je takodje Sveti Stefan

      • Dragana

        Kordunski Ljeskovac da se ispravim jer sam navikla da moj otac govori Ljesnica

        • A Bozic

          Mislim da imamo zajednicke pretke.Moji Bozici su zivjeli u Crnaji pa u Ljeskovcu.Slavimo Sv.Stefana.Moj djed je bio mlinar Dusan Bozic. voljela bih istraziti porijeklo malo dalje od Petra, znam da su nam preci dosli iz Crne Gore preko Bosne i to je to.Jedan dida je imao 18 djece pa se to rastrkalo koiekuda. lijep pozdrav

        • Poštovanje svima, želim da napišem da je i moj pradeda Vasilj Božić, iz Crnaje, a slava Sveti Stefan.
          Imam sina Filipa, koji je pored, Stefana iz Bačke Palanke, koji je takodje potomak Vasilja, i njih dvojica su najmladji muški naslednici prezimena Božić, iz Cazinske Krajine, odnosno sela Crnaje.
          Pozdrav svim Božićima!
          Dragan Vasilja Božić

  7. Mirko Bozic

    Zivjeli (do rata 1992) u selima u okolini Olova(56 km na putu iz Sarajeva prema Tuzli):
    Berisalici, Bjelis, Olovske Luke, Kaljina i u samom gradu Olovu. Pocetkom rata, Srbi su izasli iz grada i osnovali svoju opstinu, ali Dejtonskim sporazumom su “protjerani” dalje, tako da nas ima po citavom svijetu
    Po kazivanju moga oca porijeklo nam je iz Crne Gore.
    Slava je Djurdjevdan

  8. Божић

    Поздрав и свака част на целом пројекту,очајнички је овако нешто фалило свима. Само мало још да се поради на промоцији,јер је углавном случајност да човек налети на овако нешто.
    Иначе што се Божића тиче,мој део лозе вуче неколико колена (минимум 5 да знам) уназад порекло из Студеничког краја и околине,тј територије Рашког и Краљевачког округа.Иначе крсна слава је Никољдан.
    Што се тиче неких мојих сазнања,први Божићи наводно воде порекло са севера ЦГ,да би затим пребегли на територију данашње Војводине,а затим опет када су прилике дозволиле делом се вратили у јужније крајеве.

  9. bozic bogdan

    moj otac Bogdan rodjen Prosjek zivio i radio u Banja Luci krojac po zanimanju. Od oca Stanoje Bozica i majke Anke Fedorcuk iz Ukrajine

    • Veselko Božić

      Pozdrav,
      I moj deda (imenjak) je iz sela Prosjek(BIH, Potočani), (tri brata Veselko, Vlado i Vojin). Po priči moga čiče, zadnje poznato poreklo stiže od Crne Gore, ne zna se od kuda, svi papiri u vezi sa tim bili su spaljeni tokom II. svetskog rata sa strane četnika i ustaša.
      Slavimo sv. Jovana.

      • Аца Божић

        Ваш коментар чека преглед.
        Аца Божић
        24. фебруара 2019. у 22:27
        Аца Божић
        24. фебруара 2019. у 22:09
        Поздрав Божићи
        Живим у Сремској Митровици.Моји Божићи као што пише на почетку су из Радуше општина Уб.Ваљавско Тамнавски крај Србије.Дошли смо из Горњих Кошљи у Радушу 1750год.Славимо св Јована.Кошље су Азбуковачки срез.Дошла су двојица Божића,Милован и Милош.Ја сам од Милошеве стране,који је имао Љубомира и Миливоја.Љубомир умире млад 1914 од задобијених рана.Имао је Кћерке Сава,Спасенија и синове Тадија,Богосав,Богољуб.Богосав, мој деда, имао је Страхињу,Драгутина,Миодрага и Милицу која се рађа после смрти оца.Ја сам од Миодрага и имам 60год.Знам све од 1700-1750год.и од осталих Божића из Радуше.Предање говори да смо у Горње Кошље дошли из источне Босне негде око Сребренице.А пре тога са Косова у Херцеговину па источну Босну па Азбуковачки крај Горње Кошље па Радуша.

  10. Goran Božić

    Pozdrav za sve.Ja sam iz Bačevci opština Bajina Bašta,naša kršena slava je Nikoljdan,po pričanju mog pradede i dede naši su se doselili iz Pljevalja,tačnije doselio se je čovek po imenu Božo Pjevljanin ili Pivljanin( nišam siguran).I po tom Boži smo dobili prezime Božić.