Порекло презимена Божић

3. фебруар 2012.

коментара: 98

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОЖИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Божић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Босанска Крајина

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Мирко Божић

    Пореклом смо са Мањаче, а данас смо у Срему. Славимо Ђурђевдан.

  2. Boban Božić

    Pozdrav svim Božićima, mi smo iz Božića u Donjim Kolima kod Banja Luke. I kod nas se vodi priča da smo iz Crne Gore, ali se nezna kada smo došli na Manjaču. Sa Manjače smo se spustili u Donja Kola u 18 vijeku kada se i gradila crkva brvnara u Kolima kojoj i danas pripada mo. Slavimo slavu:Svetog Apostola Tomu Tomindan. Na Manjači i danas imaju Božići koji slave Svetoga Tomu u selu Dujakovci. Ako neko zna vise o nama neka napiše. 🙂

  3. Cvijeta Bozic

    Pozdrav svima
    Ja sam rođena u Loparama ..Peije Bi H
    danas Republika Srpska..Malo znam o mom prezimenu.Moi đed je bio u prvom svjetskom ratu..Bio je zarobljenik u Jesenovcu ,kad se vratio ja nisam bila rođena..Malo se sjećam kad ja baba pričala o njemu..Znam da smo slavili svegog Jovana..i danas dan ga slave moja braća..Ja sam od mali nogu porasla u Švicerskoj..znam malo adakle nosim prezime Bozic..

    • Аца Божић

      Поздрав за вас.Мало Божића,колико видим славе св.Јована.Ја сам један од тих.Колико знам моји директни преци су из околине Сребренице а предходно највероватније из Подобзира.У тај део Босне долазе непосредно пре Косовске битке са самог КиМ.После Сребренице се селе у Горње Кошље у Србију,азбуковачки срез.1750 два брата Божић се селе у село Радуша општина Уб и од те године имам родослов сваког појединца све до данашњих дана.

  4. Savo Božić

    Ja sam rođen 2.8.1950.godine. u selu Pađine kod Zvornika. U tom selu rođen je i moj otac Cvjetko 1927 ili 1928, a deda Marko Božić rođen je 1884.godine. Na žalost, ime pradede po ocu ne znam. Inače krsna (porodična slava) nam je Nikoljdan, 19. decembar. Poreklo našeg prezimena i mesta odakle potiču moji preci isto ne znam, a niti eventualne pravce njihova raseljavanja a možda i brutalnog pogroma… Ja se bavim književnim radom. Objavio sam 5 naslova poezije. Radovi su mi prevođeni na Turski, Engleski, Ruski jezik…

  5. Miroslav Božić

    Pozdrav,

    Naše poslednje pouzdano poreklo je Cer planina selo Donja Badanja, Loznica. Poreklo vodimo iz Hercegovine ali ne znam precizno mesto i nemam pouzdane informacije…ako neko ima neka podeli.
    Slavimo Djurdjic.

    Hvala unapred!

  6. Mirjana Bozic

    moj pram djed se naselio (koliko ja znam) iz Badnjevca (Srbija) u Cerovicu (BiH, Republika Srpska).

  7. АБ

    Поштовање свима,

    Хвала колективу на оваквом пројекту. Неизмјерно је насљеђе оваквог пројекта.
    Мој отац је Мирко, рођен на Илиџи. Његов отац је Нико, а прадјед се звао Ђуро.
    Славимо славу Св. Јован.
    Прадјед се доселио из Јајца.