Poreklo prezimena Božić

3. februar 2012.

komentara: 98

[toggle title=”TESTIRANI BOŽIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Božić

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Bosanska Krajina

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (98)

Odgovorite

98 komentara

  1. Mirko Božić

    Poreklom smo sa Manjače, a danas smo u Sremu. Slavimo Đurđevdan.

  2. Boban Božić

    Pozdrav svim Božićima, mi smo iz Božića u Donjim Kolima kod Banja Luke. I kod nas se vodi priča da smo iz Crne Gore, ali se nezna kada smo došli na Manjaču. Sa Manjače smo se spustili u Donja Kola u 18 vijeku kada se i gradila crkva brvnara u Kolima kojoj i danas pripada mo. Slavimo slavu:Svetog Apostola Tomu Tomindan. Na Manjači i danas imaju Božići koji slave Svetoga Tomu u selu Dujakovci. Ako neko zna vise o nama neka napiše. 🙂

  3. Cvijeta Bozic

    Pozdrav svima
    Ja sam rođena u Loparama ..Peije Bi H
    danas Republika Srpska..Malo znam o mom prezimenu.Moi đed je bio u prvom svjetskom ratu..Bio je zarobljenik u Jesenovcu ,kad se vratio ja nisam bila rođena..Malo se sjećam kad ja baba pričala o njemu..Znam da smo slavili svegog Jovana..i danas dan ga slave moja braća..Ja sam od mali nogu porasla u Švicerskoj..znam malo adakle nosim prezime Bozic..

    • Aca Božić

      Pozdrav za vas.Malo Božića,koliko vidim slave sv.Jovana.Ja sam jedan od tih.Koliko znam moji direktni preci su iz okoline Srebrenice a predhodno najverovatnije iz Podobzira.U taj deo Bosne dolaze neposredno pre Kosovske bitke sa samog KiM.Posle Srebrenice se sele u Gornje Košlje u Srbiju,azbukovački srez.1750 dva brata Božić se sele u selo Raduša opština Ub i od te godine imam rodoslov svakog pojedinca sve do današnjih dana.

  4. Savo Božić

    Ja sam rođen 2.8.1950.godine. u selu Pađine kod Zvornika. U tom selu rođen je i moj otac Cvjetko 1927 ili 1928, a deda Marko Božić rođen je 1884.godine. Na žalost, ime pradede po ocu ne znam. Inače krsna (porodična slava) nam je Nikoljdan, 19. decembar. Poreklo našeg prezimena i mesta odakle potiču moji preci isto ne znam, a niti eventualne pravce njihova raseljavanja a možda i brutalnog pogroma… Ja se bavim književnim radom. Objavio sam 5 naslova poezije. Radovi su mi prevođeni na Turski, Engleski, Ruski jezik…

  5. Miroslav Božić

    Pozdrav,

    Naše poslednje pouzdano poreklo je Cer planina selo Donja Badanja, Loznica. Poreklo vodimo iz Hercegovine ali ne znam precizno mesto i nemam pouzdane informacije…ako neko ima neka podeli.
    Slavimo Djurdjic.

    Hvala unapred!

  6. Mirjana Bozic

    moj pram djed se naselio (koliko ja znam) iz Badnjevca (Srbija) u Cerovicu (BiH, Republika Srpska).

  7. AB

    Poštovanje svima,

    Hvala kolektivu na ovakvom projektu. Neizmjerno je nasljeđe ovakvog projekta.
    Moj otac je Mirko, rođen na Ilidži. Njegov otac je Niko, a pradjed se zvao Đuro.
    Slavimo slavu Sv. Jovan.
    Pradjed se doselio iz Jajca.