Poreklo prezimena Adamović

3. februar 2012.

komentara: 89

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:

Komentari (89)

Odgovorite

89 komentara

  1. Andjela Adamović

    Prema nekom usmenom predanju Adamovići su na predelu Šumadije doseljeni(neko prica iz Bih neko iz CG),bila su dva brata(Adam i Avram),od Adama(Adamovići) od Avrama(Avramovići),te su te dve porodice blizak rod.

  2. Dejan Adamovic

    Adamovici vode poreklo iz mesta Bistrica kod Bijelog Polja u Crnoj Gori. Bilo je 9 braca Adamovic,koji su se raselili neki u juzni deo Srbije, neki u Bosnu, Vojvodinu.. Raseljavanje je bilo zbog ubistva Turaka. Moji su otisli u Juzni deo Srbije, okolina Nisa. Svakako pravo poreklo je iz Crne Gore. U selu Bistrica postoji i Crkva Svetog Nikole, te mnogi koji slave ovu slavu mogu da se poistovete sa oviom cinjenicom, ali to nije merilo jer su mnogi preuzimali i druge slave nakon raseljavanja.

    • Dejan

      Zdravo. Hvala ti što si postavio ovaj komentar. Ja sam Adamović iz Bosne,tj. entiteta Republike Srpske. Tako da ova priča ima smisla. Lijep pozdrav.

    • Nataša

      Zdravo, i ja sam potomak 9 brata Adamovica. Kračun je deda mog pradede, imam i knjigu o njima. Njihov otac se zvao Paun a majka Marija.

      • Siniša

        Nataša možete li mi se javiti ili poslati vaš broj na 0038765951536.Interesuje me ta knjiga Adamovića pošto su i moji pretci Adamovići.lp

        • Cvetičanin Jelena

          Prosledite mi molim vas informaciju o knjizi ako ste je dobili i mene interesuje. Moj deda Stevan Adamović je rođen u Bosni,ali je posle rata nastavio život u Banatu.

    • Petar

      Pozdrav, znaš li iz kog plemena su Adamovići iz Bistrice kod Bijelog Polja?

    • Ana

      Moji su odatle, iz Bistrice. Slave Djurdjevdan i koliko znam pripadaju Drobnjacima plemenu.

  3. Nataša

    Zdravo, ja sam potomak 9 brata Adamovića. Jedan od 9 brata se zvao Kračun i on je bio deda mog pradede. Imam i kratku knjigu o njima, imali su i sestru Jovanu. Njihov otac zvao se Paun a majka Marija.

    • Dejan Adamovic

      Poštovana Nataša, kako bi mogao da dodjem do te knjige? Postoji li neki model. Hvala unapred

    • Dejan Adamovic

      Ja živim 10 godina u Baru Crna Gora a rodjen sam u Beogradu svi mi u Crnoj Gori kažu sa sigurnošću da potičem iz Bistrica iz Bijelog polja ali ne mogu sa sigurnošću utvrditi. Ukoliko bi mi poslali knjigu i podatke koje imate na mail [email protected] bio bih Vam zahvalan. Možda i dodjemo neki rod..

    • Dudan

      Zdravo Natasa. Imao sam tu knjigu dao sam je na zajam jednoj devojci koja se isto prezivala, nikad mi nije vratila a posao nas razvojio tako da nismo vise u kontaktu… Da li imas mozda kopiju te knjige…

  4. Milan

    Ja sam Adamović iz Drvara BiH. Tamo nas ima par porodica i slavimo Sv. Jovana. Od pokojnog dede sam čuo za priču koju je on davno čuo o dva brata koji su pobegli u Bosnu zbog krvne osvete. Takođe čuo sam neku priču o Peševićima ali nisam siguran tačno kako ide. Po groblju i lozi ono što je sigurno da je prezime u Drvaru prisutno bar 150-200 godina.

    U nekoj knjizi sam pročitao da je Adamović čisto hrišćanstvo prezime zbog Adam biblijskog imena. Navodno su nekada ljudi težili takvom davanju prezimena.

    Zanimljivo je isto da sam u BiH naleteo na selo koje ima par kuća Adamovića muslimana, nekad za vreme Turaka su promenili veru

  5. Dejan Adamovic

    Ja sam rodjen u Beogradu, živim 10 godina u Baru u Crnoj Gori. Ne postoji osoba koja mi sa sigurnošću nije tvrdila da svi Adamovici potiču iz Bistrica pored Bijelog polja, ali ne mogu sa sigurnošću tvrditi. Moji jesu iz Crne Gore otišli na jug Srbije i imam informacije do cukundede (deda Boško, pradeda Miloja, cukundeda Adam, i njegov otac Stojadin. Dalje ne znam. Ako neko ima neke info ili ako se može Nataša nekako da dostavi kopiju te knjige koju poseduje bio bih zahvalan. Pozdrav svim Adamovicima