Пишете родослов? Питајте нас!

31. јануар 2012.

коментара: 1225

Колико пута сте слушали како вам деде или бабе причају о вашим давним прецима, наводећи њихова имена, кад и где су живели и чиме су се бавили, а да о томе данас немате јасну представу.

Крајње је време да исправите ту неправду према генерацијама ваших претходника и оставите писани траг о њима, у аманет онима који ће тек да дођу на свет.

Све што треба да урадите је да направите план и кренете да га спроводите у дело!

Портал ПОРЕКЛО спреман је да вам у томе помогне дајући вам низ корисних савета, где и како да дођете до информација, које ће употпунити слику вашег породичног стабла.

Настојаћемо да, у мери у којој је то могуће, обезбедимо и одговоре на сва ваша питања и дилеме, од људи који су доказани стручњаци за родословље.

Региструјте се на Форум Порекло и поставите тему о свом презимену, или пренесите своја искуства о досадашњем трагању за својим коренима, а наши чланови ће вам радо изаћи у сусрет и помоћи вам да откријете нешто више о вашем пореклу.

Пишите, постављајте питања.

Немојте да вас разочара ако одговор не буде брз.

Важно је да стигне.

Јавите се на и-мејл:

[email protected]

Коментари (1225)

Одговорите

1.225 коментара

  1. мирослав росић

    колико знам, ја сам пета генерација из породице Росић која живи у Румунији.славимо Светог Луку. нашао сам Росиће на Златибору, у Далмацији, у село Росићи, а стигла је до мене прича да у бици код Синја, против Турака учествовали су и Росићи(кажу да пише на плочи на градској кући). Може ли неко помоћи?

  2. Миодраг

    Да ли ми можете рећи нешто о пореклу презимена Милинчић?

  3. Jovo Marijan

    Postoani!
    Interesujeme prezime MARIJAN.Ovo prezime koliko znam potice iz Hercegovine a najvise ih je naseljeno oko Otocac Hrvatcka.Slave slavu Svetog Jovana.Ne vidim ga ni na spisku prezimena koje ste objavili.Da li imate bilo koje podatke.
    S postovanjem !
    Marijan Jovo

  4. Đuro Prpoš

    Porodićno stablo Mijata i Stane Prpoš

  5. Srba

    Poreklo RATKOVIĆA, Donja Bejašnica, opština Prokuplje. Slava SV Nikola

  6. Marko Vujanovic

    Veleo bi da saznam nesto vise o svojim precima, ako je moguce starije generacije koje nose moje prezime i odakle su. Rec je o prezimenu Vujanović, deda mi se zove Boško, od oca Dragana, koji je opet od oca Jefte, oni su iz sela Petkovac, Republika Srpska. Cuo sam neke price da prezime potice iz Crne Gore, ali nista tacnije, ako imate neke informacije molim vas da mi posaljete na: [email protected]

  7. ВЛАСТИМИР - ВЛАЈА СЕКУЛИЋ

    РАДИМ РОДОСЛОВ ЗА МОЈЕ СЕКУЛИЋЕ ( СЛАВЕ ЂУРЂИЦ) . ДОШАО САМ ДО 10 / тог КОЛЕНА И ТО ЈЕ ОНО ШТО ЈЕ ЖИВЕЛО И ЖИВИ СА ОВЕ СТРАНЕ ДУНАВА ТЈ. У БАНАТУ . ДУБОВАЦ, ГАЈ И КОВИН СУ МЕСТА ИЗ КОЈИХ СУ ДОШЛИ У 17 веку И НАСЕЛИЛИ СЕ У БАВАНИШТУ ( СЕЛО ИЗМЕЂУ ПАНЧЕВА И КОВИНА ) . ИНАЧ Е , ПОСТОЈИ НЕКОЛИКО ВЕРЗИЈА ОДАКЛЕ ПОТИЧЕМО . ЈЕДНА ЈЕ ДА СЕКУЛИЋИ ВОДЕ ПОРЕКЛО ИЗ 14 века ОД ПЛЕМЕНА ОРЛОВИЋА ( РОДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ ОРЛОВИЋ БАРЈАКТАР КНЕЗА ЛАЗАРА , ОВЕКОВЕЧЕН НА СЛИЦИ КОСОВКА ДЕВОЈКА ) ШТО ИМА У ЊИХОВОМ РОДОСЛОВУ . ИНАЧЕ , ОРЛОВИЋИ СУ ПОТОМЦИ СТАНИСЛАВА НЕМАЊИЋА ПА БИ У ТОМ СЛУЧАЈУ ПРЕ ДОЛАСКА НА КОСОВО ЛОКАЛИТЕТ ТРЕБАЛО ТРАЖИТИ У ДРЖАВИ МРЊАВЧЕВИЋА ( СКОПЉУ, РАДОВИШУ, ТЕТОВУ, ПРИЛЕПУ ТЈ. НЕМАЊИЧКОЈ ДРЖАВИ ). ИНАЧЕ , НЕКИ СЕКУЛИЋИ СУ ИЗ ПЛЕМЕНА БЈЕЛОПАВЛИЋА (РОДОСЛОВ СТЕВАНА ДЕЧАНСКОГ ……..БИЈЕЛИ ПАВЛЕ ………СЕКУЛИЋИ ). МЕНЕ ИНТЕРЕСУЈЕ КОЈОМ СЕОБОМ И КАДА СУ СЕКУЛИЋИ ПРЕШЛИ ДУНАВ , ПОСТАЛИ ГРАНИЧАРИ И НАСЕЛИЛИ СЕ СА БАНАТСКЕ СТРАНЕ .

  8. Јован Чуданов

    Већ више од 30 година истражујем фамилију Чуданов. Молим све који знају нешто о овом презимену да ми то јаве. Иначе најстарији сигуран /писани/ податак нашао сам у Хрватским листинама – / Лопашић/ где се 1639. године помиње насилно пресељење Цвјетка Чудановића ”’са четири душе”’ из Петровог Поља /није јасно дали се ради о пољу или селу у околини Скендер Вакуфа/ у Витуњ. Постоје теорије да је презиме топонимског карактера од Ћудановица /топоним на планини Лашва/ али и од села Чудановица /у Румунији/ . Фамилија је евидентирана као једна од првих насељених у Велику Кикинду 1751. из Поморишке границе али није могуће установити из ког места. У’ ”Списку команде господина генерал – мајора Шевића” /Центарални Државни архив Украјине/ помиње се Груја Чудановић насељен 1755. године као и Данило Чуханов стар 12 година. У Кикинди живи део фамилије са презименом Чудан што је вероватно последица скраћивања. Највећи део Чуданових славе Велику Госпојину што је изгледа изворна слава фамилије. Радујем се и захваљујем унапред за сваки коментар.

  9. Milan Mrkušić Titel Laze Kostića 82 21240

    Želeo bi da dođem do podataka odakle potiče moje prezime krsna slava Sveti Stevan moji predaci se spominju u Titelu za vreme Marije Terezije .Kontaktiro meje pok. Srđan Mrkušić ali mismo pravoslaci a on katolik iz Sinja.

  10. Лекић Никола

    Да ли неко зна нешто о Лекићима из ЦГ који су наводно од племена Мрњавчевића?