Како су настала српска презимена

31. јануара 2012.

коментара: 580

Портал ПореклоСрпска презимена су најчешће настајала по имену оца, доста је и оних који су везана за занимања, личне особине, место порекла, племе из којег потичу.

Узимање презимена потпуно се укоренило у српском народу тек у 18. веку. До тог периода, прошло се кроз неколико фаза. Најпре презимена није ни било. Уместо презимена код Срба је било распрострањено да уз име додају назив племена из којег потичу. Касније су се почели користити тзв. патроними, изведени из имена очева – од Петра су настали Петровићи, од Николе Николићи, од Јована Јовановићи…

Мало је познато да је један Милош Обреновић заправо рођен као Милош Теодоровић, а да је 1810. одлучио да узме презиме по имену првог супруга своје мајке Обрена.

У то време настају и бројна друга презимена по следећим принципима:

1. По оцу – најчешће

2. По племену – Васојевић, Дробњак…

3. По звању – Поповић, Капетановић…

4. По занату – Ковачевић, Мајсторовић…

5. По особинама – Мудринић, Бјелоглав…

6. По месту, завичају – Гламочанин, Личанин…

7. По надимку, шпицнамету – Сурла, Затезало

8. По страној речи – Тинтор, Бомештар…

Како је настало ваше презиме, пишите овде и на Форуму Порекло, а наши чланови ће се радо придружити дискусији, и трудиће се допринети откривању порекла вашег презимена.

Коментари (580)

Одговорите

580 коментара

  1. ВЛАСТИМИР - ВЛАЈА СЕКУЛИЋ

    ПОСТОЈИ НЕКОЛИКО МИШЉЕЊА О ПОРЕКЛУ ПРЕЗИМЕНА СЕКУЛИЋ . ЈЕДНО, ДА ПОТИЧЕМО ОД РОДА ОРЛОВИЋА( ПАВЛЕ ОРЛОВИЋ-БАРЈАКТАР КНЕЗА ЛАЗАРА) ШТО ЈЕ ДАТО У ЊИХОВОМ РОДОСЛОВУ . ИНАЧЕ , САМО ПРЕЗИМЕ СЕ ПО НЕКИМА МЕЊАЛО ПА ЈЕ НЕКИ ПРЕДАК СЕКУЛА ЈЕЛИЋ ЗБОГ НЕСЛАГАЊА СА ТУРЦИМА ПРЕБЕГАО ИЗ СВОГ МЕСТА И ПРОМЕНИО ПРЕЗИМЕ У СЕКУЛИЋ . ОПЕТ , ПРЕЗИМЕ СЕ МОГЛО ДОБИТИ И ПО УНУКУ МИЛОША ИВАНОВИЋА ,СЕКУЛИ ШТО ЈЕ ВЕРОВАТНИЈЕ .