Порекло презимена Луковац

22. фебруар 2012.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛУКОВЦИ

(у Сировцу и Стругу)

Потичу од братства Пророковића са Његуша одакле су се због сукоба и убистава преселили на Луково код Никшића. На Лукову побију неке Турке, па се и одатле преселе у Горњу Морачу, у село Старче, гдје по налогу и савјету господарову промијене презиме у Луковце, како би заварали траг након убиства Турака на Лукову.

Из села Старча, Мијајло са сином Миланом пређе у Сировац, гдје му се роде синови Келе и Мирко. Од Милана није остало потомства. Келе и Мирко су били истакнути јунаци; нарочито су се истакли у бици на Вучјем Долу; одликовани су Обилића медаљом.

Мирко Мијаилов је погинуо на Мојковцу 7. јануара 1916. године, у седамдесет трећој години живота. Остала су му три сина: Илија – отишао у Америку, у Аргентину 1907. године, гдје је засновао породицу; Иван – учесник балканских ратова у којима је био добровољац и од њега није остало потомства, јер није био жењен; Јово – познати гуслар чији потомци живе у Сировцу и на Стругу.

Келе Мијајлов је имао три сина: Мијајла који је био перјаник код књаза Николе, Вучину који се налазио двадесетак година у Америци одакле се у позним годинама вратио и Бошка који је био учесник балканских и Првог свјетског рата; истакао се јунаштвом, а одликован је Обилића медаљом.

Михаило Вуладинов се из села Старча око 1918. године преселио на Мљетичак код Жугића, од којих је био ожењен, гдје су његови потомци живјели све до 1945. године, када су колонизовани у Војводину.

Славе Свете Враче.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.