Poreklo prezimena Lukovac

22. februar 2012.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LUKOVCI

(u Sirovcu i Strugu)

Potiču od bratstva Prorokovića sa Njeguša odakle su se zbog sukoba i ubistava preselili na Lukovo kod Nikšića. Na Lukovu pobiju neke Turke, pa se i odatle presele u Gornju Moraču, u selo Starče, gdje po nalogu i savjetu gospodarovu promijene prezime u Lukovce, kako bi zavarali trag nakon ubistva Turaka na Lukovu.

Iz sela Starča, Mijajlo sa sinom Milanom pređe u Sirovac, gdje mu se rode sinovi Kele i Mirko. Od Milana nije ostalo potomstva. Kele i Mirko su bili istaknuti junaci; naročito su se istakli u bici na Vučjem Dolu; odlikovani su Obilića medaljom.

Mirko Mijailov je poginuo na Mojkovcu 7. januara 1916. godine, u sedamdeset trećoj godini života. Ostala su mu tri sina: Ilija – otišao u Ameriku, u Argentinu 1907. godine, gdje je zasnovao porodicu; Ivan – učesnik balkanskih ratova u kojima je bio dobrovoljac i od njega nije ostalo potomstva, jer nije bio ženjen; Jovo – poznati guslar čiji potomci žive u Sirovcu i na Strugu.

Kele Mijajlov je imao tri sina: Mijajla koji je bio perjanik kod knjaza Nikole, Vučinu koji se nalazio dvadesetak godina u Americi odakle se u poznim godinama vratio i Boška koji je bio učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata; istakao se junaštvom, a odlikovan je Obilića medaljom.

Mihailo Vuladinov se iz sela Starča oko 1918. godine preselio na Mljetičak kod Žugića, od kojih je bio oženjen, gdje su njegovi potomci živjeli sve do 1945. godine, kada su kolonizovani u Vojvodinu.

Slave Svete Vrače.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.