Порекло презимена Караклајић

19. фебруар 2012.

коментара: 4

Презиме Караклајић, према “Српском презименику” Велимира Михајловића, среће се у следећим селима у Соколској нахији: у Заовинама (из Бијелог Поља, старином Кучи), у Растишту (из Заовина), Перућцу и Брасини; савремено презиме у селу Шареник у Србији.  Напомињемо да се у Заовинама и Брасини ово презиме појављује као Караклић, а не Караклајић.

Сродно је са презименом Караклаја, које је настало од надимка. Забележено је да га је 1868. године носио хајдук Иво Матовић из околине Ивањице у Србији. Као презиме, Караклаја се среће у селу Мајдану (Србија), 1825. године; у Ужицу 1866.

Караклаја је хибридна творевина, од турског придева кара (црн) и надимка Клаја (кљаст – сакат).

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ: Радмила Караклајић, легендарна певачица

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Дејане, објавили смо, ево, нешто о презимену. Пошаљите нам ваш детаљнији прилог о Караклајићима. Одакле су ваши, коју крсну славу славите…? Свако добро.

  2. Аутор : Небојша Мићић

    Прошле године је објављена књига о братству Караклаја из Шареника код Ивањице. Ово велико братство раширило се у доста места по Србији, али главне гране су Караклајићи из Шареника и Караклићи из Заовина на Тари. Ови из Заовина су се даље ширили у Буар код Ужица и Брасину код Лознице. Има их доста у другим местима око Лознице и у Београду. Ја сам их проучавао детаљно, јер је то породица моје мајке.

  3. Radomir Karaklajić

    Ja sam Radomir Karaklajić roden na Neimaru,Čubura.1983.Moj otac Zoran Karaklajić 1952.A Moj Deda Radomir Karaklajić rođen 1909.u Ivanjici jedan od devetoro dece.dolazi autobusom 1922.u Beograd.Počinje da radi kao šegrt kod jevrejina u ulici Maksima Gorkog Juzni Bulevar.Jedan od osnivača Jugo bicikla.Stric Vladimir 1937.umro u Šišljevićima 2021.Radio za Bmw u Minhenu.Tetka Radmila 1935.umrla…