Порекло презимена Калабић

19. фебруар 2012.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

КАЛАБИЋИ

Калабићи су се доселили из мјеста Трепача, из Никшићких рудина, у Дробњак, кад и остали Новљани. У Дробњаку су населили село Мокро с околином. Послије кратког времена раздвоје се у двије групе. Једна група остане у Мокром, а друга се насели у Тепачком крају, у Језерима. У новонасељеном мјесту прозову се Трепчани, по мјесту у којем су живјели њихови преци прије пресељења у Дробњак.

Група Калабића која је остала да живи на Мокром задржала је и даље своје презиме, што се види из једног документа по коме је Јаћим Петровић, с Мокрога, продао земљу манастиру Бијела, а као свједок на овом документу потписан је Лука Калабић с Мокрога (Љ. Стојановић: Стари српски записи и натлпси).

Зна се да је породица Калабића живјела у селу Кличеву код Никшића до краја 18. вијека и да се Миро, са сином Вуком, одселио у црногорска брда, гдје се истражио.

Крајем 18. и почетком 19. вијека Калабићи су, с обзиром на то да су се налазили на главној саобраћајници која је пролазила кроз Дробњак, били изложени сталним нападима никшићких Турака, од којих су много страдали, па су се морали исељавати, најчешће у Босну и Србију.

Доста је огранака од овог братства изумрло, а оставили су трага у предањима и топонимима у мјесту гдје су живјели.

Данас се нико у Дробњаку не презива презименом Калабић, већ су се разгранали на Полексиће, Китаљевиће, Радоњиће, Станковиће и Пилетиће.

Пилетићи воде поријекло од Пилете Калабића, а остали огранци од Луке Калабића, који је живио крајем 17. и почетком 18. вијека.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.