Poreklo prezimena Kalabić

19. februar 2012.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KALABIĆI

Kalabići su se doselili iz mjesta Trepača, iz Nikšićkih rudina, u Drobnjak, kad i ostali Novljani. U Drobnjaku su naselili selo Mokro s okolinom. Poslije kratkog vremena razdvoje se u dvije grupe. Jedna grupa ostane u Mokrom, a druga se naseli u Tepačkom kraju, u Jezerima. U novonaseljenom mjestu prozovu se Trepčani, po mjestu u kojem su živjeli njihovi preci prije preseljenja u Drobnjak.

Grupa Kalabića koja je ostala da živi na Mokrom zadržala je i dalje svoje prezime, što se vidi iz jednog dokumenta po kome je Jaćim Petrović, s Mokroga, prodao zemlju manastiru Bijela, a kao svjedok na ovom dokumentu potpisan je Luka Kalabić s Mokroga (LJ. Stojanović: Stari srpski zapisi i natlpsi).

Zna se da je porodica Kalabića živjela u selu Kličevu kod Nikšića do kraja 18. vijeka i da se Miro, sa sinom Vukom, odselio u crnogorska brda, gdje se istražio.

Krajem 18. i početkom 19. vijeka Kalabići su, s obzirom na to da su se nalazili na glavnoj saobraćajnici koja je prolazila kroz Drobnjak, bili izloženi stalnim napadima nikšićkih Turaka, od kojih su mnogo stradali, pa su se morali iseljavati, najčešće u Bosnu i Srbiju.

Dosta je ogranaka od ovog bratstva izumrlo, a ostavili su traga u predanjima i toponimima u mjestu gdje su živjeli.

Danas se niko u Drobnjaku ne preziva prezimenom Kalabić, već su se razgranali na Poleksiće, Kitaljeviće, Radonjiće, Stankoviće i Piletiće.

Piletići vode porijeklo od Pilete Kalabića, a ostali ogranci od Luke Kalabića, koji je živio krajem 17. i početkom 18. vijeka.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.