Порекло презимена Јунгић

19. фебруар 2012.

коментара: 3

Презиме Јунгић је из Босне и Херцеговине. Негде се помиње да су се раније презивали Станковић, а негде да су били Јевреји који су примили православље.

КРСНА СЛАВА: Ђурђевдан

ПОЗНАТИ:

ИЗВОРИ: интернет сајтови

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Boris

    Najviše Jungića u Bosni ima u Čelincu, a po predanju oni su se odatle naselili i u Banja Luci i prema Laktašima. Kako bilo, predanje kaže dalje da smo ranije prezivali Stanišljević, a po drugom izvoru Petrović. Navodno smo bili hajduci i dogovorili smo se da napadnemo Turke, zajedno sa još jednom porodicom, u nekom njihovom naselju. Uglavnom, ti drugi su nas izdali pa ih je paša pomilovao pa se oni i dan danas prezivaju Pašalić. Ostale je paša kaznio Turskom kaznom Junga koja je bila neka mjera za težinu i tako smo ostali Jungić. Bilo ovo istina ili ne, nema muslimana sa ovim prezimenom što ovu priču možda najbolje potkrepljuje jer muslimani su prisutni sa većinom srpskih prezimena. Što bi Turci kažnjavali muslimane svojom kaznom nema smisla. Znam da samo hrišćani imaju ovo prezime tako da ih ima i u Hrvatskoj ali navodnih Hrvata koji su se nekada zvali Srbi katoličke vjeroispovjesti.

  2. Goran -Beograd

    Jungića manji deo ima i u Šeškovcima Opština Srbac . Po priči mog pok. oca neki naš predak sveštenik je ubio Turčina pa je stoga morao da pobegne iz okoline Čelinca pre oko 150.godina pa je bežao do Šeškovaca . Ja sam rođen u Beogradu i ovde iz ove šeškovačke struje ima 4 porodice . Ovde je to jako retko prezime i teško ga kada ga prvi put čuju ljudi tačno ponove ili unesu u zapisnik recimo u sudu što se meni vrlo često dešava. Inače i ja sam čuo da prezime potiče od neke mere valjda za težinu ali ta reč junga ima austrijsko poreklo, a ne tursko poreklo, tako sam bar ja od starijih obavešten. Voleo bih da čujem i druge zanimljivosti o poreklu ako neko od izvornih Jugića iz Čelinca nešto zna, neki ekskluzivitet o tome bilo bi lepo da napiše…

  3. Dragan

    Jungića ima i u južnom Banatu, u Vračev Gaju, opština Bela Crkva. Tamo su nekoliko vekova i nikakve veze sa Jungićima iz Bosne nemaju. Slava im je Sveti Nikola. Po jednom predanju su došli sa Kosova, a imena na groblju upućuju na jevrejsko poreklo.