Порекло презимена, село Црепуља (Зубин Поток)

11. новембар 2015.

коментара: 5

Порекло становништва села Црепуља, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на валовитој висоравни са које се дижу Врање Брдо, Миланов Крст, Ђурића Планина и Петрово Брдо. Поред насеља прстиче Црепуљска Река, која са притокама сачињава извориште Клине. Сем Велике Ријеке, Баљушина Потока и Можданице, за пиће и појило селу служе ови извори: Бунарина, Корита, Бубањ и Точак. Топографски називи за поједине крајеве су: Селиште, Усовине, Бачишта, „Село“, Брод, Вуковића Брдо. Говеђак, Коломбоћиште, Прелева Њива, Ров, Гаревина, Дубочак, Клече, Кржањице. Село је разбијеног типа; подељено је на махале или крајеве (Филиповићи, Анђелковићи и Поповићи). Ове групе сродничких кућа удаљене су међусобно 300—500 м. Нешто је удаљенији заселак Усовиште. Најстарији део Црепуље зову „Село“.

Црепуља је старо насеље. Данашњи становници, досељени пре 200 година, затекли су полусрушену цркву, коју су касније обновили. По предању, њу је из захвалности после оздрављења подигла нека девојка која је као болесна ишла од манастира до манастира; посвећена је Св. Лазару. Ова прквица, дугачка око 6, а широка 4 м, живописана је; фреске су делимично очуване.

Када је подигнута, тачно се не може утврдити. Зна се само то да је постојала 1633 г., што сведочи запис на њеном довратку. Према мишљешу стручњака, црква типски одговара времену обнове Макарија Соколовића (52), што значи да је подигнута крајем XVI или почетком XVII века. Поред цркве постоје остаци неке грађевине која је без сумње служила за црквене потребе. У селу на Брду очувано је старо гробље, у којем је сахрањен родоначелник Ђурића, који су касније основали и ново гробље.

Данашње становништво Црепуље су:

Ђурићи (30 к., Петковдан), досељени из Бјелопавлића пре 7 појасева. Кажу да су они, Јакшићи у Јасеновику и Влашковићи у Лучкој Ријеци од три брата. По досељењу један је држао козе у Лучкој Ријеци, други овце у Црепуљи, а трећи радио земљу у Јасеновику поред Ибра. Ђурићи су увек имали своју земљу. Вучитрнски бегови су настојали да им је одузму, али се ови нису дали наговорити да постану чифчије, само су били приморани да им уступе воденице у Ковачима. Сем Ђурића, у Црепуљи су раније живели Ђопаци (било их је 6 к.), који су се иселили у Србију пре 100 година због крви, јер је поп Ђопак убио Турчина; њихове куће биле су на Вуковом Брду. И Ђурићи су се исељавали. Једна њихова грана се отселила у Врбницу (околина К. Митровице).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Јагода Милосављевић

    Први пут чујем за село Црепуље и то презиме у околини Зубиног Потока. Моје девојачко презиме је Црепуља. Рођена сам у месту Бабин До, село Црепуље, општина Шипово. Ово место се налази на висоравни Јањ, која је искључиво насељена становништвом православне вероисповести.Сви мештани овог села су славили Св. Василију Великог. Има још становника у том селу, у малом броју због немилих догађаја на том подручју деведесетих година прошлог века. Из овог села, после првог светског рата, а и после другог светског рата много породица се иселило односно колонизирало је у Војводину, тако да људи са тим презименом има највише у Србији. Ово презиме имају и неки житељи у средњој Босни (Какањ), католичке, а и муслиманске вероисповести, па се верује да су то Срби који су у тој средини били у мањини и да су ради опстанка променили вероисповест.

  2. Radosav Djuric

    U tom selu su sve porodice sa prezimenom Djuric i slave Svetu Petku.Dosli su iz Zagaraca u 19 veku i tu se nastanili.Prezime Crepilja postoji u Crnoj gori , kao i katolici i muslimani u bivsoj Zajednickoj drzavi.Svi obicaji iz starog kraja su sacuvani iz starog kraja i deklarisu se kao Srbi.

    • MD

      U Zagarcu postoje prica o Djuricima ali nije poznato da li bilo ljude s tim prezimenom nekad

    • Djordje

      Poštovani,
      Moje prezime je Mihajlovic iz Mosnica u Socanici, slavimo Svetu petku. Prezime je poteklo od Mijajla ili Mihajla koji je dosao iz Crepulje, on i njegov Brat Avram od koga su Avramovici kao i Jaksa od koga su Jaksici, koliko znam svi slave Svetu Petku.
      Nije mi poznato kako su se prezivali po naseljenju, da li je moguce da su Djuric ?

  3. vuk

    s obzirom da je jabuka pod opstinom crepulja, nisam ja izvodio definicije, ni opstine ni mahale, zanima me da li ima petrovica iseljenika u pustoj reci, jer prema knjigama, sve sto je napisano je po prici nekog starca koji se seca delimicno, a brojni su propusti, i onda neko objavi zvanicno knjigu sa dezinformacijama ili nagadjanjima, bolje forum da se na pravi, svakako jos bolje y-dnk i mt-dnk test