Poreklo prezimena, selo Crepulja (Zubin Potok)

11. novembar 2015.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Crepulja, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na valovitoj visoravni sa koje se dižu Vranje Brdo, Milanov Krst, Đurića Planina i Petrovo Brdo. Pored naselja prstiče Crepuljska Reka, koja sa pritokama sačinjava izvorište Kline. Sem Velike Rijeke, Baljušina Potoka i Moždanice, za piće i pojilo selu služe ovi izvori: Bunarina, Korita, Bubanj i Točak. Topografski nazivi za pojedine krajeve su: Selište, Usovine, Bačišta, „Selo“, Brod, Vukovića Brdo. Goveđak, Kolomboćište, Preleva Njiva, Rov, Garevina, Dubočak, Kleče, Kržanjice. Selo je razbijenog tipa; podeljeno je na mahale ili krajeve (Filipovići, Anđelkovići i Popovići). Ove grupe srodničkih kuća udaljene su međusobno 300—500 m. Nešto je udaljeniji zaselak Usovište. Najstariji deo Crepulje zovu „Selo“.

Crepulja je staro naselje. Današnji stanovnici, doseljeni pre 200 godina, zatekli su polusrušenu crkvu, koju su kasnije obnovili. Po predanju, nju je iz zahvalnosti posle ozdravljenja podigla neka devojka koja je kao bolesna išla od manastira do manastira; posvećena je Sv. Lazaru. Ova prkvica, dugačka oko 6, a široka 4 m, živopisana je; freske su delimično očuvane.

Kada je podignuta, tačno se ne može utvrditi. Zna se samo to da je postojala 1633 g., što svedoči zapis na njenom dovratku. Prema mišlješu stručnjaka, crkva tipski odgovara vremenu obnove Makarija Sokolovića (52), što znači da je podignuta krajem XVI ili početkom XVII veka. Pored crkve postoje ostaci neke građevine koja je bez sumnje služila za crkvene potrebe. U selu na Brdu očuvano je staro groblje, u kojem je sahranjen rodonačelnik Đurića, koji su kasnije osnovali i novo groblje.

Današnje stanovništvo Crepulje su:

Đurići (30 k., Petkovdan), doseljeni iz Bjelopavlića pre 7 pojaseva. Kažu da su oni, Jakšići u Jasenoviku i Vlaškovići u Lučkoj Rijeci od tri brata. Po doseljenju jedan je držao koze u Lučkoj Rijeci, drugi ovce u Crepulji, a treći radio zemlju u Jasenoviku pored Ibra. Đurići su uvek imali svoju zemlju. Vučitrnski begovi su nastojali da im je oduzmu, ali se ovi nisu dali nagovoriti da postanu čifčije, samo su bili primorani da im ustupe vodenice u Kovačima. Sem Đurića, u Crepulji su ranije živeli Đopaci (bilo ih je 6 k.), koji su se iselili u Srbiju pre 100 godina zbog krvi, jer je pop Đopak ubio Turčina; njihove kuće bile su na Vukovom Brdu. I Đurići su se iseljavali. Jedna njihova grana se otselila u Vrbnicu (okolina K. Mitrovice).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Jagoda Milosavljević

    Prvi put čujem za selo Crepulje i to prezime u okolini Zubinog Potoka. Moje devojačko prezime je Crepulja. Rođena sam u mestu Babin Do, selo Crepulje, opština Šipovo. Ovo mesto se nalazi na visoravni Janj, koja je isključivo naseljena stanovništvom pravoslavne veroispovesti.Svi meštani ovog sela su slavili Sv. Vasiliju Velikog. Ima još stanovnika u tom selu, u malom broju zbog nemilih događaja na tom području devedesetih godina prošlog veka. Iz ovog sela, posle prvog svetskog rata, a i posle drugog svetskog rata mnogo porodica se iselilo odnosno koloniziralo je u Vojvodinu, tako da ljudi sa tim prezimenom ima najviše u Srbiji. Ovo prezime imaju i neki žitelji u srednjoj Bosni (Kakanj), katoličke, a i muslimanske veroispovesti, pa se veruje da su to Srbi koji su u toj sredini bili u manjini i da su radi opstanka promenili veroispovest.

  2. Radosav Djuric

    U tom selu su sve porodice sa prezimenom Djuric i slave Svetu Petku.Dosli su iz Zagaraca u 19 veku i tu se nastanili.Prezime Crepilja postoji u Crnoj gori , kao i katolici i muslimani u bivsoj Zajednickoj drzavi.Svi obicaji iz starog kraja su sacuvani iz starog kraja i deklarisu se kao Srbi.

    • MD

      U Zagarcu postoje prica o Djuricima ali nije poznato da li bilo ljude s tim prezimenom nekad

    • Djordje

      Poštovani,
      Moje prezime je Mihajlovic iz Mosnica u Socanici, slavimo Svetu petku. Prezime je poteklo od Mijajla ili Mihajla koji je dosao iz Crepulje, on i njegov Brat Avram od koga su Avramovici kao i Jaksa od koga su Jaksici, koliko znam svi slave Svetu Petku.
      Nije mi poznato kako su se prezivali po naseljenju, da li je moguce da su Djuric ?

  3. vuk

    s obzirom da je jabuka pod opstinom crepulja, nisam ja izvodio definicije, ni opstine ni mahale, zanima me da li ima petrovica iseljenika u pustoj reci, jer prema knjigama, sve sto je napisano je po prici nekog starca koji se seca delimicno, a brojni su propusti, i onda neko objavi zvanicno knjigu sa dezinformacijama ili nagadjanjima, bolje forum da se na pravi, svakako jos bolje y-dnk i mt-dnk test