Порекло презимена, село Бијељани (Билећа)

10. октобар 2015.

коментара: 3

Порекло становништва села Бијељани, општина Билећа. Према истраживању Петра Шобајића “Дабарско Поље у Херцеговини”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Bijeljani

При страни су изнад поља око колског пута: 27 православних и 6 муслиманских кућа. Од најстаријих трагова насеља су гомиле, једна на Гребници, а једна на врх брда Параслице. Три су „грчка гробља“: на Великој Горици, на Острој Главици, где има повише стећака, и на Раковој Гомили. Под Ободином је, кажу, некад био манастир. Ко је некад ту живео и кад је расељено старо насеље, не зна се. Називи су: Главица, Крстата Греда, Даутов Гроб, Ободина, Врањача (пећина), Бијељаница (греде), Јањића Греда, Војичића Пећина, Мушића Пећина, Гвожђеђа Долина, Купин До, Међеђа Продо, Баничина Долина, Баничин Кук, Струге, Лончића Пећина, Данајлина Пећина, Међарице, Навијала (њиве), Ботића Греб (где је недавно погинуо неко из Црне Горе). Онде су живели муслимани Оџићи, који су око 1898. одигли „у Турску“, а били су праве „туркуше”.

У селу живе:

Теларевићи, 4 к., који су, како кажу, најстарија муслиманска породица у Дабру, били су некад врло богати.

 Дедовићи 2 к. су од Жерајића. Била некад два брата Жерајића у најму код Теларевића, па се један потурчио и од њега су Дедовићи, а другога убио Теларевић и његовом потурченом брату дао за крв земљу која се зове Крвавац.

Вујовићи су из Риђана код Никшића. Око 1760. прешли у Прераца, а оданде Милија са 6 синова у Невесиње и тамо погинуо. Синови му се растуре и један (Перо) оде у Босну, један на Трусину, а Тривко пређе на Обла Брда и имао синове Јована, Петра и Јакова. Јован имао Станишу и Костадина, Петар Тривка и Мића, а Јаков Шћепана. Тривко Петров је сишао у Бијељане око 1830. на земљу Биберчеву. Имао је Ђура, Сава, Јована и Ћетка. Сад од њих има 7 кућа, славе Никољдан, прислужују Шћепањдан. На Облим Брдима их је 10 кућа. Око 1898. дође с Давидовића од истих Вујовића Ристо Тодоров и од њега је једна кућа. Ови Вујовићи нису иста породица са Вујовићима у Засади.

Илићи су из Дола; дошао пре куге Андрија и имао Риста, Петра и Драга. Сад их је 6 к., славе Аранђеловдан.

Бјелице су од братства Абрамовића из села Предиша у Бјелицама. Дошао је по куги Мардо на турску земљу и имао Тодора, Андрију и Пера. Има их 2 к., славе Јовањдан, прислужују Петковдан.

Шаренци су из Влаховића, одакле су дошла браћа Спасоје и Лако око 1835. год. Спасоје је имао Тодора и Обрена и од њих су 2 к. Око 1855. г. дође с Давидовића Раде Шаренац и од њега је 1 к., славе Лазареву суботу.

Пекићи су из села Дуба у Бјелицама од братства Милића, доселили се због крвне заваде са својим рођацима. Дошао је Петар по куги и имао Крста, Луку, Николу и Митра. Лука и Митар се врате у Црну Гору, а Николина деца дигну у Босну, у Високо. Деду Петра звали су Пеко, и по њему се прозвали Пекићи. Има их 3 к., славе Јовањдан.

Кисићи су из Љубомира, због сиромаштине дошао Перо око 1864. г. и имао Гаја. Само их је 1 к., славе Никољдан.

Карићи су из Поплатна код Стоца. Сава се одметнуо у хајдуке и живео у Бањанима 30 год., па прешао у ово село око 1878. год. Имао је Риста и Лазара, од којих само 1 кућа, славе Ђурђевдан.

Љубомирац 1 к., дошао Тодор Андрић из Љубомира на турску земљу око 1815. г. и имао 4 сина: Голуба, Пера, Сима и четвртог, чије име нисам сазнао. Слави Аранђеловдан.

Илићи су из Леденица изнад Рисна, доселио се Васо 1879. год., слави Ђурђевдан.

ИЗВОР: ПЕТАР ШОБАЈИЋ: ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ – антропогеографска истраживања – САНУ, насеља и порекло становништва, књ. 34, Београд, 1954. Одабрао и приредио: сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    Томо, трудимо се.
    Поздрав,
    Војислав

  2. Slavica

    E pa hvala Vam saznadoh ko je otac mog pradede Ćetka Vujovića, Ćetkova zena je bila Mara i imali su Petra, Nikolu, moju babu Jovanu, majcinu majku i mislim da se jos jedna zvala Stoja,ali neznam sta je sa njim bilo. Moja Jovana se udala za Petra Ilica. On je umro a ona sa Ilcima otisla na Kosovo.I braca si joj posla na Kosovo.
    Mnogo volim moje Vujovicu i vrlo sam ponosna na njih. Hvala jos jednom.