Порекло презимена Дивић

16. фебруар 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Igor Divic

    Postovani toliko ste me obradovali, da ne mozete verovati. Konacno da se neko setio da uradi ovako dobru stvar da znamo ko smo i odakle poticemo.
    Prezime Divic bilo je i na Kordunu, Republika Srpska Krajina ili danasnja Republika Hrvatska. Prezime se javlja u dva sela Ponikvari i Poljani. Poljani su nekad bili sastavni deo sela Ponikvari. Srpsko stanovnistvo sa prezimenom Divic nalazilo se u Donjim Ponikvarima (Gornji Ponikvari iskljucivo su bili naseljeni hrvatskim stanovnistvom). Poljani su srpsko selo. Krsna slava ovih Divica je Sveti Nikola. U Donjim Ponikvartima sem krvinh Divica bile su i dve porodice koje su prihvatile prezime Divic (jedna danas zivi u Smederevskoj Palanci, a druga u Novom Sadu. Krvni Divici (muski potomci) nalaze se u Beogradu, Kuli, Boston-SAD.

    • miroslav divic

      JA ZNAM DA SU DIVICI PORIJEKLOM IZ PONIKVARA,I JA SAM ALI NEZNAM NISTA DALJE OD TOGA .INTERESUJE ME AKO NEKO ZNA ODKUD SU DOSLI ,A MORAM DA KAZEM I TO DA JE MOJA SLAVA ĐURĐEVDAN A NE SVETI NIKOLA KAO STO JE IGOR NAVEO.AKO NESTO VISE ZNATE BIO BIH VRLO SREĆAN I VAMA ZAHVALAN

    • Zoran Kostadinovic

      Zdravo Igore.

      Sa majcine strane moj pradeda Luka Divic i prababa Vasilija (rodjena Ivosevic) su se doselili u Boljevce oko 1900-1905 godine. Najstarija kcerka Milena je rodjena 1899 u Ponikvarima dok su im ostala deca Verica, Zivojin (moj deda), Milenko i Stevan rodjeni u Boljevcima – Srem.
      Da li se moze saznati i kako dublje u porodicno stablo Luke i Vasilije?
      Luka je rodjen 1880 a Vasilija 1870.
      Vencali su se 1899 kad im je i rodjena Milena. Slava im je Sveti Nikola.

      Veliki pozdrav,

      Zoran Kostadinovic
      [email protected]

    • nikola divic

      moj otac je došao iz hrvatske 1942.a mog dedu i sve muško su zaklale ustaše u glinskoj crkvi.Ja živim i radim u Paančevu gde sam i rođen. Slavim sv.Nikolu.

  2. Милорад Богдановић

    Хвала Игоре.
    И ваша знања о Дивићима са Кордуна које сте подарили и нама, много нам значе. Останите и даље са нама и ако дођеш до нових сазнања, подари и другима.
    Свако добро. Поздрав из Поткозарја, Републике Српске.

  3. Igor Divic

    Miroslave, da bi nesto vise saynao moras mi napisati nesto od podataka (roditelji, gde zivis, kad su neki od divica rodjeni, gde zivite, da li ste se selili…)…
    Bilo bi dobro, ako neko poseduje neka arhivska dokumenta ili yna ko ih poseduje, i tu bi se moglo naci dosta podataka…
    Pozdrav…

  4. Dušo Divić

    Moji su poreklom iz sela Ponikve, opština Ogulin. Krsna slava je Sveti Nikola.
    Razbacani po Srbiji i svetu. M. Mitrovica, Smederevo, Mladenovac, Beograd 🙂

  5. Duško Divić

    Ispravka imena. 🙂

  6. Aleksandar Divić

    Mi smo Divici iz Novog Sada koje je Igor pomenuo.Slavimo Svetog Nikolu.Isto znam da je poreklo iz Ponikvara,ali ne znam za to da smo prihvatili prezime Divić.Voleo bih da saznam vise o tome.Porodica Divic iz Smederevske Palanke je nama familija.

  7. Aleksandar Divić

    Voleo bih vise da saznam o tome sto kazes da su dve porodice prihvatile prezime Divic.Mi smo iz Novog Sada i familija su nam ti Divići iz Smederevske Palanke i iz Kanade.Slavimo Svetog Nikolu.Hvala unapred.