Гутаљ

16. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Miroslav Gutalj

    Kako je nastalo moje prezime Gutalj

    • Ојлер

      Гутаљи са подручја Гласинца односно Романије који славе Јовањдан имају предање да су њихови стари некада давно дошли из Пиве на неко брдо између Праче и Рогатице. То брдо се наводно звало Гута па су по њему добили и презиме. Са овог брда су се касније одселили y Прачу, а затим из ње расељавали у друга места. Наводе да су пре добијања овог презимена носили презиме Јововић, које су донели из Пиве.

      Лично мислим да би се могло радити и о надимачком презимену. Гутавцима или гутаљима су се називали људи који су боловали од туберкулозе вратних жлезда, болести која се између осталог испољава отоцима по врату (гутама). Могуће је да је неки ваш далеки предак боловао од ове некада честе болести, те је добио надимак који је његовим потомцима остао као презиме. Таквих примера у нашем народу има много, да је из одређене физичке особине настајао надимак, који је касније прерастао у презиме.