Порекло презимена, село Топола (Јагодина)

4. октобар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Топола, град Јагодина – Поморавски округ. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

Topola

Положај села.

Село је више Драгошевца, са леве стране Лукарског Потока, на једној благој присојној страни. Када се Лукарски Поток излије чини штету селу и кључу.

Воде.

Пије се бунарска вода.

Земље и шуме.

Њиве и сенокоси су на местима: Село, Гај, Лукар, Рамњак, Поточе, Осредак и Ивина (Ивкова) Пољана. Шуме, њиве и пашњаци су на местима: Ђичак, Црногорско, Брестовац и Голо Брдо.

Тип села.

Село је средње збијености; куће су удаљене једна од друге обично око 50 метара.

 

Постанак села и порекло становништва.

По предању село је пре косовске битке било врло велико. Пружало се од Лукара до Рековца (у Левчу). На Косово је из овог села требало да пође 700 оклопника (коњаника) а пошло их је само седам. Због тога га је кнез Лазар проклео да никада нема више од седам кућа.. И тако је, по кнежевој клетви, остало дуги низ година. Чим је село добило коју кућу више, убрзо би нека опустела, те је так остајао исти број. И поред тога што је село старијег постанка данас су у њему већином новији досељеници, док старинаца нема.

Топола има 19 кућ, 4 рода и 75 становника.

Родови су:

Андрејићи и Радосављевићи, славе Лазаревдан. Преци су им су се доселили из Паликура код Кавадара пре 130 година. Овде су дошли из Сталаћа, преко Драгошевца.

Миловановићи и Стојадиновићи, славе Ђурђиц и Ђурђевдан. Доселили су се са Косова пе 100 и више година.

Степићи. Славе Илиндан. Доселили су се из Жупањца у Левчу пре 100 година а тамо су дошли са Косова. Има их у Крагујевцу, Бивољу код Крушевца, као и у Крушевцу. Стеван Степић, праунук Степанов, ратовао је са Карађорђем, па како је остао без имања (јер му браћа нису ништа дала), Карађорђе га пресели у Тополу и поклони му добар део имања.

Миловановићи други, славе Ђурђиц и Ђурђевдан. Доселили су се са Косова када Стојадиновићи и Миловановићи, са којима се сматрају да су један род.

Сеоска слава је Други дан Тројица.. Заветине нема.

Гробље је више села у Осретку, између Лукарског Потока и Урсуличког Потока.

 

ИЗВОРСтаноје Мијатовић – Белица. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.