Poreklo prezimena, selo Gatnje (Uroševac)

14. jul 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gatnje, opština Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na jugozapadnoj ivici Kosovske kotline, u dolini Gatnjanske reke, desne pritoke Nerodimke.

Razbijenog je tipa i deli se na Gornju i Donju mahalu. Kuće u mahalama su grupisane. Udaljenje između mahala je oko 1 km. Kuće u D. mahali se od Gatnjanske reke pružaju uz jedan potok na njenoj levoj strani.

U selu ima starinaca Srba. Srbi su do balkanskog rata živeli samo u starijem delu sela, u Gornjoj mahali. Donju mahalu su osnovali arbanaški doseljenici.

Srpski rodovi:

Kotorci (21 k., Sv. Nikola), starinci, Prezime im je po nekoj ženi iz Kotora u Metohiji, kojom se oženio jedan od njihovih predaka.

Lekanci (11 k.,Sv. Nikola), rođaci prvih, samo od druge majke.

Kocići (3 k., Mitrovdan). Pretke im je majka pri preudaji dovela iz Talinovca oko 1870.

Džukelići (1 k.) 1913. iz Gornjeg Sela (Sredska).

Radivojevići (2 k.) 1914. i

Zrnzevići (1 k.) iz sela Sredske.

Kekovci (2 k.) 1923. iz Drajčića (Sredska).

Redžići (1 k.) 1914. iz Štrpca (Sirinić).

Krtolica (6 k.) 1920. iz Gacka (Hercegovina).

Aleksić (1 k.) i – Jovović (I k.) 1925. od Nikšića.

Arbanaški rodovi:

Edić (26 k.) u Donjoj mahali i – Alilović (32 k.) u Gornjoj mahali, oba od fisa Krue Zi. Doseljeni su jednovremeno oko sredine 18. veka iz Sev. Albanije na imanja koja su im prodali zatečeni Srbi, tako da su tad Alilovići i osnovali Donju mahalu, jer na tom mestu nije bilo naselja.

Semajlije (7 k.) su srpskog porekla iz susednog sela Semanje, odakle su se iselili početkom 19. veka kad su se u Semanju doseili Arbanasi. U islam su prepši u Gatnju uskoro po preseljenju.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.