Порекло презимена, село Гатње (Урошевац)

Порекло становништва села Гатње, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на југозападној ивици Косовске котлине, у долини Гатњанске реке, десне притоке Неродимке.

Разбијеног је типа и дели се на Горњу и Доњу махалу. Куће у махалама су груписане. Удаљење између махала је око 1 км. Куће у Д. махали се од Гатњанске реке пружају уз један поток на њеној левој страни.

У селу има старинаца Срба. Срби су до балканског рата живели само у старијем делу села, у Горњој махали. Доњу махалу су основали арбанашки досељеници.

Српски родови:

Которци (21 к., Св. Никола), старинци, Презиме им је по некој жени из Котора у Метохији, којом се оженио један од њихових предака.

Леканци (11 к.,Св. Никола), рођаци првих, само од друге мајке.

Коцићи (3 к., Митровдан). Претке им је мајка при преудаји довела из Талиновца око 1870.

Џукелићи (1 к.) 1913. из Горњег Села (Средска).

Радивојевићи (2 к.) 1914. и

Зрнзевићи (1 к.) из села Средске.

Кековци (2 к.) 1923. из Драјчића (Средска).

Реџићи (1 к.) 1914. из Штрпца (Сиринић).

Кртолица (6 к.) 1920. из Гацка (Херцеговина).

Алексић (1 к.) и – Јововић (I к.) 1925. од Никшића.

Арбанашки родови:

Едић (26 к.) у Доњој махали и – Алиловић (32 к.) у Горњој махали, оба од фиса Круе Зи. Досељени су једновремено око средине 18. века из Сев. Албаније на имања која су им продали затечени Срби, тако да су тад Алиловићи и основали Доњу махалу, јер на том месту није било насеља.

Семајлије (7 к.) су српског порекла из суседног села Семање, одакле су се иселили почетком 19. века кад су се у Семању досеили Арбанаси. У ислам су препши у Гатњу ускоро по пресељењу.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.