Порекло презимена, село Главица (Липљан)

Порекло становништва села Главица, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Главица је заселак села Маревца у подножју планине Жеговца, на језерској тераси од 620 м под косом Главицом, по којој му је дошло и име. Од Маревца је удаљена за пола километра према југоистоку.

Збијеног је типа. На махале се не дели.

Главицу су основали мухаџири 1878. Пре тога је на њеном месту био луг. Од оснивања стално у административном погледу иде уз село Маревце, на чијем је атару и основана.

Родови:

Речиц (7 к.), од фиса Сопа,

Коњчић (3 к.), од фиса Гаша, и

Прекопуц (3 к.), од фиса Краснића. Сви су се доселили као мухаџири 1878. из топличких села Речице, Коњчића и Прекопуца, по којима се и зову.

Дешишк (1 к.), од фиса Гаша. Мухаџир је из Дешишке у Топлици. Живео је у Племетини и Приштини, а у Главицу се преселио 1913.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.