Порекло презимена, село Гадиш (Гњилане)

Порекло становништва села Гадиш, општина Гњилане (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у планини Жеговцу, на Гадишкој реци, десној саставници Клисуре (Гадимске реке).

Неколико мухаџирских кућа је издвојено на брду, на удаљењу од 1 км од главног дела села, иначе је тај главни и стари део села збијеног типа. Мухаџирска махала се зове Дубов по селу Дубову у Топлици, одакле су досељени њени становници. А главни део села дели се на Горњу махалу (Маал Епр) и Доњу махалу (Маал Поштр).

У селу живе само Арбанаси. Кажу да им преци нису затекли село. Основано је средином 18. века пресељавањем Арбанаса из Велекинца (Горња Морава) пре размене земљишта између Срба у селу Жеговду са Арбанасима у Партешу (Горња Морава).

Родови:

Ајвазовић (15 к.), од фиса Битича. Старином је из Сев. Албаније а у Гадиш досељен из Велекинца (Г. Морава) средином 18. века.

Османовић (4 к.), од фиса Бигича. Досељен нешто доцније, за првима, из Велекинца.

Бајрамовит (6 к.), од фиса Гаша. Досељени из Малесије почетком 19. века.

Дубов (6 к.), од фиса Краснића. Досељен 1878. као мухаџир из Дубова у Топлици.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.