Poreklo prezimena, selo Gadiš (Gnjilane)

14. jul 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gadiš, opština Gnjilane (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u planini Žegovcu, na Gadiškoj reci, desnoj sastavnici Klisure (Gadimske reke).

Nekoliko muhadžirskih kuća je izdvojeno na brdu, na udaljenju od 1 km od glavnog dela sela, inače je taj glavni i stari deo sela zbijenog tipa. Muhadžirska mahala se zove Dubov po selu Dubovu u Toplici, odakle su doseljeni njeni stanovnici. A glavni deo sela deli se na Gornju mahalu (Maal Epr) i Donju mahalu (Maal Poštr).

U selu žive samo Arbanasi. Kažu da im preci nisu zatekli selo. Osnovano je sredinom 18. veka preseljavanjem Arbanasa iz Velekinca (Gornja Morava) pre razmene zemljišta između Srba u selu Žegovdu sa Arbanasima u Partešu (Gornja Morava).

Rodovi:

Ajvazović (15 k.), od fisa Bitiča. Starinom je iz Sev. Albanije a u Gadiš doseljen iz Velekinca (G. Morava) sredinom 18. veka.

Osmanović (4 k.), od fisa Bigiča. Doseljen nešto docnije, za prvima, iz Velekinca.

Bajramovit (6 k.), od fisa Gaša. Doseljeni iz Malesije početkom 19. veka.

Dubov (6 k.), od fisa Krasnića. Doseljen 1878. kao muhadžir iz Dubova u Toplici.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.