Порекло презимена Котлица

26. мај 2013.

коментара: 13

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

КОТЛИЦЕ

(у Тимару)

Котлице воде поријекло од Дрекаловића из Куча. Њихов предак, поп Богдан Поповић – Дрекаловић, се из Куча доселио у мјесто Кричак 1760. године. Био је ожењен кћерком кнеза Николице, а сестром војводе Рада Церовића из Тушиње. Богдан је имао два сина – Мијата и Антонија. Послије смрти попа Богдана, његова жена, удовица, са синовима пође у род, у Тушињу. Касније се она преуда за неког Петрушића у Никшић и са собом поведе синове Мијата и Антонија.

Послије погибије војводе Рада Церовића, кога Турци посјекоше 1785. године, његови се сестрићи Шјат и Антоније одметнуше у хајдуке. Четовали су с неким Бошковићима са Орје Луке из Бјелопавлића. Они се 1789. године придруже Требјешанима, који су се били одметнули из Требјесе код Никшића, послије њихове разуре исте године. Мијат се брзо истакао као велики јунак и чувени харамбаша. Године 1790. са својом четом дочека никшићке Турке, са Суљом Оцићем на челу, који је посјекао Мијатова ујака, војводу Рада Церовића, и све их посијеку – тако он изврши освету свога ујака. Послије овог догађаја пође са четом у Тушињу и посијече Стевана и Новака Саравеље, попали их, стоку им заплијени, а породице им протјера у Затарје. Освета над Саравељама је извршена због сумње да су они криви за смрт војводе Рада, као и због тога што је Новака Саравељу Махмут-паша Бушатлија био поставио за војводу умјесто посјеченог Рада Церовића.

Мијат се истакао и прочуо као велики јунак и чувени харамбаша. Погинуо је 1801. године у селу Милошевићима од руке никшићких Турака. Није се женио, тако да од њега нема потомства. За њега се прича да су му Турци тада извадили срце и однијели га у Никшић да кроз њега њихове буле пију воду, како би им се синови уметали на Мијата.

Мијатов брат Антоније наставио је четовати. Живио је у Љевиштима. Он је 1812. године, као представник колашинског краја, са још десет представника из Херцеговине ишао у Тополу на састанак с руским грофом Марком Ивељићем ради договора о коначном ослобођењу Херцеговине од Турака.

Антоније је имао сина Неша, који се, са својим синовима Мујом, Петром, Крстом и Живком, из Љевишта преселио у Шаранце. У Шаранцима су живјели све до 1860. године, када пређоше у Тимар, дробњачко село, гдје и данас живе њихови потомци. Не знају по чему су добили презиме Котлице. Рођакају се с Томићима из Колашина и са Станићима и Ристићима у Барама Сировачким.

Ово по броју мало братство дало је доста истакнутих људи и јунака.

Милан Котлица није се мирио са аустроугарском окупацијом Црне Горе, већ се одметнуо у комите и приступио Комитском покрету. Погинуо је 1918. године заједно са Кршикапама.

Богдан Милошев Котлица, истакнути револуционар и активиста у предратном периоду, стари члан Партије, један је од организатора устанка у свом крају и учесник свих акција које су вођене против непријатеља. Био је организациони секретар Среског комитета КПЈ за Шавнички срез, илегалац на терену; херојски гине код Стабанских језера у Пиви 1942. године; он је народни херој Југославије.

Миливоје Котлица је припадник НОП-а од 1941. године, погинуо је као борац Четврте црногорске пролетерске бригаде на Сињајевини 1943. године. И Миладин Котлица је борац у 7. омладинској бригади.

Има их у разним мјестима гдје су одлазили најчешће ради запошљавања и школовања.

Славе Никољдан, а донедавно су прислуживали Преображење.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Radoje Kotlica

    Članak je tačan i istinit.
    Možda da još dodam kako su se prozvali Kotlice;
    Dok su bili u Nikšiću kao mladi dječaci, Mijat se učio za puškara a Antonije se učio za izradu posuđa (kotlova).
    Tako su se od Popovića, kad su došli u Ljevište prozvali Kotlice.
    Pozdrav svima

    • Јован Булатовић

      Велики поздрав Котлицама. Питање поштованом господину Радоју, је ли он Радоје Ћетка Мирковога Котлица из Горњег Тимара. Ако јесте волео бих да будемо у контакту. Ја сам један од унука Јована Булатовића из Тимара. Мој контакт је [email protected]

    • Boan

      Upoznao sam jednom jednog dobrog covjeka u Niksicu, Mladjen-Mujo Kotlica. Mogu reci da se takav covjek jednom rodi, slava mu

      • Lidija Kovacevic

        Kasno Sam vidjela ovaj komentar. VELIKO HVALA NA LIJEPIM RIJECIMA ZA MOG DJEDA. HVALA. I ZAISTA MOGU RECI DA STE U PRAVU . TO JE BIO I OSTAO U MOM SRCU VELIKI COVJEK,DUSA I SRCE MOJE.

  2. Popović - Drekalović

    Kotlice iz Uskoka…, su rod sa Stanićima, Tmušićima, Ristićima, Pantovići (Mojkovac)…

    Svi slave Nikoljdan (19. decembar)

  3. saša kotlica

    U Mostaru su sve Kotlice islamske vjeroispovjesti mada mi je moja mama pričala da vode porijeklo iz Crne Gore.

  4. Radoje Kotlica

    Znam za Kotlice u Mostaru koji su muslimani.
    Oni su tamo došli iz CG oko 1740 godine. Tamo su pobjegli zbog krvne osvete i tako promijenili prezime i vjeru.

    Oni nisu u srodstvu sa ovim Kotlicama iz Timara (Uskoci).

  5. Слободан Котлица

    Историјски дио углавном преписан из: A. Лубурић – Дробњаци – племе у Херцеговини (1930) иако није наведена као извор. Изостављено изузетна похвала Мијату Котлици из исте књиге: “Морачки војвода Мина Радовић је говорио владици Раду, кад га је овај питао: кога је најсилнијег Србина упамтио, да је од свих Срба које је упамтио, био најсилнији Мијат Котлица. А познато је, да је војвода Мина Радовић лично познавао Карађорђа и све његове војводе, а тако и све знатније јунаке свога времена (1780-1850) у Црној Гори, Брдима и Херцеговини.” (стр. 199)

  6. srdjan

    Stanici,Ristici ,Tmusici i Kotlice poticu od cetiri brata Popovica Drekalovica.Bili su to sinovi popa Milovana.Nikada se nijesu uzimali izmedju sebe,Slave Nikolj dan.

  7. srdjan

    Mijat Kotlica je bio najboli hercegovacki junak.Na njega su isle tuzbe kod cara u Stambolu.Opjevali su ga Niksicki muslimani.Nazalost stari i lukavi lisac knjaz Nikola1 nije ga opjevao u Drobnjackom kolu.Opjevao je one junake koji su smakli Smail agu ,i osvetili Petrovice.Sramota je da predjasna lokalna vlast u Savniku nije dozvolila da mu se podigne obiljezje dje je poginuo.Ubili su ga prijevarno iz busije glasiti Niksicki junaci Ljuce,isti oni koji su posjekli u dvoboju opjevanog junaka,cuvenog Vuka Lopusinu. Mijat je imo konja dorata,za kojega se u jednoj pjesmi kaze,,stoji jeka gore Tunjemira,od dorata Kotlice Mijata,

  8. Svi Kotlove su pravi čisti SRBI iz Hercegovine.
    Moja majka se zvala Ljeposava Strunjaš, baka se zvala Đurđa Bulatović,.đed se zvao Rašo Strunjaš. Oni su svi rođeni i odrasli u Timaru.
    Imamo još naša kuća u Timaru ali niko ne žive tamo, svi su umrli.

  9. Slavko

    Moja pok baka je poreklom Kotlica i kako mi je majka kazivala Kotlice vode poreklo iz Hercegovine. Inače bakina familija je sa bele zemlje(užički kraj). Slave Nikoljdan. Ako neko zna nešto više može mi pisati na [email protected]