Poreklo prezimena Kotlica

26. maj 2013.

komentara: 13

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KOTLICE

(u Timaru)

Kotlice vode porijeklo od Drekalovića iz Kuča. Njihov predak, pop Bogdan Popović – Drekalović, se iz Kuča doselio u mjesto Kričak 1760. godine. Bio je oženjen kćerkom kneza Nikolice, a sestrom vojvode Rada Cerovića iz Tušinje. Bogdan je imao dva sina – Mijata i Antonija. Poslije smrti popa Bogdana, njegova žena, udovica, sa sinovima pođe u rod, u Tušinju. Kasnije se ona preuda za nekog Petrušića u Nikšić i sa sobom povede sinove Mijata i Antonija.

Poslije pogibije vojvode Rada Cerovića, koga Turci posjekoše 1785. godine, njegovi se sestrići Šjat i Antonije odmetnuše u hajduke. Četovali su s nekim Boškovićima sa Orje Luke iz Bjelopavlića. Oni se 1789. godine pridruže Trebješanima, koji su se bili odmetnuli iz Trebjese kod Nikšića, poslije njihove razure iste godine. Mijat se brzo istakao kao veliki junak i čuveni harambaša. Godine 1790. sa svojom četom dočeka nikšićke Turke, sa Suljom Ocićem na čelu, koji je posjekao Mijatova ujaka, vojvodu Rada Cerovića, i sve ih posijeku – tako on izvrši osvetu svoga ujaka. Poslije ovog događaja pođe sa četom u Tušinju i posiječe Stevana i Novaka Saravelje, popali ih, stoku im zaplijeni, a porodice im protjera u Zatarje. Osveta nad Saraveljama je izvršena zbog sumnje da su oni krivi za smrt vojvode Rada, kao i zbog toga što je Novaka Saravelju Mahmut-paša Bušatlija bio postavio za vojvodu umjesto posječenog Rada Cerovića.

Mijat se istakao i pročuo kao veliki junak i čuveni harambaša. Poginuo je 1801. godine u selu Miloševićima od ruke nikšićkih Turaka. Nije se ženio, tako da od njega nema potomstva. Za njega se priča da su mu Turci tada izvadili srce i odnijeli ga u Nikšić da kroz njega njihove bule piju vodu, kako bi im se sinovi umetali na Mijata.

Mijatov brat Antonije nastavio je četovati. Živio je u Ljevištima. On je 1812. godine, kao predstavnik kolašinskog kraja, sa još deset predstavnika iz Hercegovine išao u Topolu na sastanak s ruskim grofom Markom Iveljićem radi dogovora o konačnom oslobođenju Hercegovine od Turaka.

Antonije je imao sina Neša, koji se, sa svojim sinovima Mujom, Petrom, Krstom i Živkom, iz Ljevišta preselio u Šarance. U Šarancima su živjeli sve do 1860. godine, kada pređoše u Timar, drobnjačko selo, gdje i danas žive njihovi potomci. Ne znaju po čemu su dobili prezime Kotlice. Rođakaju se s Tomićima iz Kolašina i sa Stanićima i Ristićima u Barama Sirovačkim.

Ovo po broju malo bratstvo dalo je dosta istaknutih ljudi i junaka.

Milan Kotlica nije se mirio sa austrougarskom okupacijom Crne Gore, već se odmetnuo u komite i pristupio Komitskom pokretu. Poginuo je 1918. godine zajedno sa Kršikapama.

Bogdan Milošev Kotlica, istaknuti revolucionar i aktivista u predratnom periodu, stari član Partije, jedan je od organizatora ustanka u svom kraju i učesnik svih akcija koje su vođene protiv neprijatelja. Bio je organizacioni sekretar Sreskog komiteta KPJ za Šavnički srez, ilegalac na terenu; herojski gine kod Stabanskih jezera u Pivi 1942. godine; on je narodni heroj Jugoslavije.

Milivoje Kotlica je pripadnik NOP-a od 1941. godine, poginuo je kao borac Četvrte crnogorske proleterske brigade na Sinjajevini 1943. godine. I Miladin Kotlica je borac u 7. omladinskoj brigadi.

Ima ih u raznim mjestima gdje su odlazili najčešće radi zapošljavanja i školovanja.

Slave Nikoljdan, a donedavno su prisluživali Preobraženje.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Radoje Kotlica

    Članak je tačan i istinit.
    Možda da još dodam kako su se prozvali Kotlice;
    Dok su bili u Nikšiću kao mladi dječaci, Mijat se učio za puškara a Antonije se učio za izradu posuđa (kotlova).
    Tako su se od Popovića, kad su došli u Ljevište prozvali Kotlice.
    Pozdrav svima

    • Jovan Bulatović

      Veliki pozdrav Kotlicama. Pitanje poštovanom gospodinu Radoju, je li on Radoje Ćetka Mirkovoga Kotlica iz Gornjeg Timara. Ako jeste voleo bih da budemo u kontaktu. Ja sam jedan od unuka Jovana Bulatovića iz Timara. Moj kontakt je [email protected]

    • Boan

      Upoznao sam jednom jednog dobrog covjeka u Niksicu, Mladjen-Mujo Kotlica. Mogu reci da se takav covjek jednom rodi, slava mu

      • Lidija Kovacevic

        Kasno Sam vidjela ovaj komentar. VELIKO HVALA NA LIJEPIM RIJECIMA ZA MOG DJEDA. HVALA. I ZAISTA MOGU RECI DA STE U PRAVU . TO JE BIO I OSTAO U MOM SRCU VELIKI COVJEK,DUSA I SRCE MOJE.

  2. Popović - Drekalović

    Kotlice iz Uskoka…, su rod sa Stanićima, Tmušićima, Ristićima, Pantovići (Mojkovac)…

    Svi slave Nikoljdan (19. decembar)

  3. saša kotlica

    U Mostaru su sve Kotlice islamske vjeroispovjesti mada mi je moja mama pričala da vode porijeklo iz Crne Gore.

  4. Radoje Kotlica

    Znam za Kotlice u Mostaru koji su muslimani.
    Oni su tamo došli iz CG oko 1740 godine. Tamo su pobjegli zbog krvne osvete i tako promijenili prezime i vjeru.

    Oni nisu u srodstvu sa ovim Kotlicama iz Timara (Uskoci).

  5. Slobodan Kotlica

    Istorijski dio uglavnom prepisan iz: A. Luburić – Drobnjaci – pleme u Hercegovini (1930) iako nije navedena kao izvor. Izostavljeno izuzetna pohvala Mijatu Kotlici iz iste knjige: “Morački vojvoda Mina Radović je govorio vladici Radu, kad ga je ovaj pitao: koga je najsilnijeg Srbina upamtio, da je od svih Srba koje je upamtio, bio najsilniji Mijat Kotlica. A poznato je, da je vojvoda Mina Radović lično poznavao Karađorđa i sve njegove vojvode, a tako i sve znatnije junake svoga vremena (1780-1850) u Crnoj Gori, Brdima i Hercegovini.” (str. 199)

  6. srdjan

    Stanici,Ristici ,Tmusici i Kotlice poticu od cetiri brata Popovica Drekalovica.Bili su to sinovi popa Milovana.Nikada se nijesu uzimali izmedju sebe,Slave Nikolj dan.

  7. srdjan

    Mijat Kotlica je bio najboli hercegovacki junak.Na njega su isle tuzbe kod cara u Stambolu.Opjevali su ga Niksicki muslimani.Nazalost stari i lukavi lisac knjaz Nikola1 nije ga opjevao u Drobnjackom kolu.Opjevao je one junake koji su smakli Smail agu ,i osvetili Petrovice.Sramota je da predjasna lokalna vlast u Savniku nije dozvolila da mu se podigne obiljezje dje je poginuo.Ubili su ga prijevarno iz busije glasiti Niksicki junaci Ljuce,isti oni koji su posjekli u dvoboju opjevanog junaka,cuvenog Vuka Lopusinu. Mijat je imo konja dorata,za kojega se u jednoj pjesmi kaze,,stoji jeka gore Tunjemira,od dorata Kotlice Mijata,

  8. Svi Kotlove su pravi čisti SRBI iz Hercegovine.
    Moja majka se zvala Ljeposava Strunjaš, baka se zvala Đurđa Bulatović,.đed se zvao Rašo Strunjaš. Oni su svi rođeni i odrasli u Timaru.
    Imamo još naša kuća u Timaru ali niko ne žive tamo, svi su umrli.

  9. Slavko

    Moja pok baka je poreklom Kotlica i kako mi je majka kazivala Kotlice vode poreklo iz Hercegovine. Inače bakina familija je sa bele zemlje(užički kraj). Slave Nikoljdan. Ako neko zna nešto više može mi pisati na [email protected]