Порекло презимена Роћен

18. мај 2013.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РОЋEНИ

(живе у Расови и Орашцу)

Старина им је на Чеву, одакле су се око 1710. године доселиле двије породице у село Расово, на манастирску земљу. Једна од ове двије породице се десетак година касније одсели у село Бршно, у околину Никшића. У Бршну су се брзо намножили, тако да их је ускоро било двадесетак домова. Од њих се Милован пресели у Бијелу око 1861. године. Од Роћена из Бијеле Неђељко је учествовао у Првом свјетском рату и рањен је на Мојковцу 7. јануара 1916. године.

У Херцеговачком устанку 1875-1878. године активно је учествовао Ђорђије, који гине на Стожеру 1877. године.

Породица која је живјела у Расову слабо се размножавала и од ње их је било само неколико домова. Од њих је био познат поп Никола, који је живио у другој половини 18. вијека. Поп Никола је имао сина Мијајла, а Мијајло Мијата. Око 1861. године Мијат и Мерџо се преселе у Орашац, на земљу коју су добили као књажеви поданици. Године 1922. Милан се са синовима Стеваном, Исаилом, Савом и Петром пресели на Глибаће, на земљу коју су купили од Бајровића. Живко се 1926. године пресели у Пљевља да стално живи.

Ђорђије Јагошев, активни учесник НОР-а од 1941. године, налазио се на политичким дужностима, а крајем рата и на дужностима комесара бригаде.

Славе Аранђеловдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Roćen

    Porodica Roćen je poreklom od Orlovića sa Kosova