Poreklo prezimena Roćen

18. maj 2013.

komentara: 1

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ROĆENI

(žive u Rasovi i Orašcu)

Starina im je na Čevu, odakle su se oko 1710. godine doselile dvije porodice u selo Rasovo, na manastirsku zemlju. Jedna od ove dvije porodice se desetak godina kasnije odseli u selo Bršno, u okolinu Nikšića. U Bršnu su se brzo namnožili, tako da ih je uskoro bilo dvadesetak domova. Od njih se Milovan preseli u Bijelu oko 1861. godine. Od Roćena iz Bijele Neđeljko je učestvovao u Prvom svjetskom ratu i ranjen je na Mojkovcu 7. januara 1916. godine.

U Hercegovačkom ustanku 1875-1878. godine aktivno je učestvovao Đorđije, koji gine na Stožeru 1877. godine.

Porodica koja je živjela u Rasovu slabo se razmnožavala i od nje ih je bilo samo nekoliko domova. Od njih je bio poznat pop Nikola, koji je živio u drugoj polovini 18. vijeka. Pop Nikola je imao sina Mijajla, a Mijajlo Mijata. Oko 1861. godine Mijat i Merdžo se presele u Orašac, na zemlju koju su dobili kao knjaževi podanici. Godine 1922. Milan se sa sinovima Stevanom, Isailom, Savom i Petrom preseli na Glibaće, na zemlju koju su kupili od Bajrovića. Živko se 1926. godine preseli u Pljevlja da stalno živi.

Đorđije Jagošev, aktivni učesnik NOR-a od 1941. godine, nalazio se na političkim dužnostima, a krajem rata i na dužnostima komesara brigade.

Slave Aranđelovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Roćen

    Porodica Roćen je poreklom od Orlovića sa Kosova