Порекло презимена Батизија

22. април 2013.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’, Лоле Рибара 48, Београд

БАТИЗИЈЕ

(живе у Пошћенском Крају)

Зна се да су Батизије међу најстаријим породицама које су населиле Дробњак и да су дошли из Босне, највјероватније из околине Травника са осталим Новљанима, послије пада Босне под Турску 1463. Њихова породична традиција зна да су се раније презивали Јовчетићи, а касније су добили презиме Батизије. По чему су добили то презиме, није им познато. Најприје су се населили у селу Пошћењу, одакле су прешли на Струг, гдје су живјели неко вријеме. Из Струга су се вратили међу Пошћењане и настанили стално на своје катуне у Пошћенском Крају.

Знају имена својих најстаријих предака: Ивана и Саве. Од Саве није остало потомства, а Иван је имао три сина: Новицу- Нока, Јована-Пуја и Милосава. Од Јована-Пуја су Станиша и Милован, а од Новице Блажо који је имао синове Миладина, Тривуна и Вујадина. Тривун и Вујадин су рано умрли не оставивши потомство. Миладинови синови су Радомир-Рајко, Љубомир и Чедомир-Чедо. Чедо је био истакнути борац НОР-а од првих устаничких дана. Јуначки је погинуо на Купресу 1942. године и од њега нема потомства. Његов брат Љубомир био је учесник НОР-а, преживио је рат и млад умро не оставивши потомство.

Станиша Јованов је имао сина Јеврема, учесника НОР-а и носиоца Ордена за храброст. Он се са својом породицом 1958. године преселио у Пљевља. Његови потомци и даље одржавају имање у Пошћенском Крају.

Од Милована Јованова је Јован учесник НОР-а и п.пуковник ЈНА.

Милосав Иванов је имао синове: Јагоша, Миљана, Ђорђија, Божа и Саву. Од Божа и Саве нема потомства. Од Јагоша Милосављева су Томо, Душан и Ђуро. Ни од њих није остало потомства. Ђуро Јагошев је био истакнути борац НОР-а од првих ратних дана. Погинуо је 1942. године. Миљан Милосављев има Радивоја, од кога нема потомства, и Радоша који је био припадник НОП-а. Умро је послије рата од ратних посљедица.

Ђорђије Милосављев се са синовима: Радом, учесником Мојковачке битке, Кићуном, учесником НОР-а, Вуком и Милисавом, послије Првог свјетског рата одселио у Павино Поље.

Славе Савиндан, а прислужују Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Gordana Batizić Tomašević

    U Pavinom Polju su nastavili život Kićun i Rade.
    Kićun je imao 6 sinova (Đorđije, Momir, Luka, Radomir, Dragomir i Milosav) i 3 kćeri, a Rade jednog sina Batrića i četiri šćeri.