Poreklo prezimena Batizija

22. april 2013.

komentara: 1

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’, Lole Ribara 48, Beograd

BATIZIJE

(žive u Pošćenskom Kraju)

Zna se da su Batizije među najstarijim porodicama koje su naselile Drobnjak i da su došli iz Bosne, najvjerovatnije iz okoline Travnika sa ostalim Novljanima, poslije pada Bosne pod Tursku 1463. Njihova porodična tradicija zna da su se ranije prezivali Jovčetići, a kasnije su dobili prezime Batizije. Po čemu su dobili to prezime, nije im poznato. Najprije su se naselili u selu Pošćenju, odakle su prešli na Strug, gdje su živjeli neko vrijeme. Iz Struga su se vratili među Pošćenjane i nastanili stalno na svoje katune u Pošćenskom Kraju.

Znaju imena svojih najstarijih predaka: Ivana i Save. Od Save nije ostalo potomstva, a Ivan je imao tri sina: Novicu- Noka, Jovana-Puja i Milosava. Od Jovana-Puja su Staniša i Milovan, a od Novice Blažo koji je imao sinove Miladina, Trivuna i Vujadina. Trivun i Vujadin su rano umrli ne ostavivši potomstvo. Miladinovi sinovi su Radomir-Rajko, Ljubomir i Čedomir-Čedo. Čedo je bio istaknuti borac NOR-a od prvih ustaničkih dana. Junački je poginuo na Kupresu 1942. godine i od njega nema potomstva. Njegov brat Ljubomir bio je učesnik NOR-a, preživio je rat i mlad umro ne ostavivši potomstvo.

Staniša Jovanov je imao sina Jevrema, učesnika NOR-a i nosioca Ordena za hrabrost. On se sa svojom porodicom 1958. godine preselio u Pljevlja. Njegovi potomci i dalje održavaju imanje u Pošćenskom Kraju.

Od Milovana Jovanova je Jovan učesnik NOR-a i p.pukovnik JNA.

Milosav Ivanov je imao sinove: Jagoša, Miljana, Đorđija, Boža i Savu. Od Boža i Save nema potomstva. Od Jagoša Milosavljeva su Tomo, Dušan i Đuro. Ni od njih nije ostalo potomstva. Đuro Jagošev je bio istaknuti borac NOR-a od prvih ratnih dana. Poginuo je 1942. godine. Miljan Milosavljev ima Radivoja, od koga nema potomstva, i Radoša koji je bio pripadnik NOP-a. Umro je poslije rata od ratnih posljedica.

Đorđije Milosavljev se sa sinovima: Radom, učesnikom Mojkovačke bitke, Kićunom, učesnikom NOR-a, Vukom i Milisavom, poslije Prvog svjetskog rata odselio u Pavino Polje.

Slave Savindan, a prislužuju Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Gordana Batizić Tomašević

    U Pavinom Polju su nastavili život Kićun i Rade.
    Kićun je imao 6 sinova (Đorđije, Momir, Luka, Radomir, Dragomir i Milosav) i 3 kćeri, a Rade jednog sina Batrića i četiri šćeri.