Порекло презимена Бурлица

12. фебруар 2012.

коментара: 4

 

 

 

[toggle title=”ТЕСТИРАНЕ БУРЛИЦЕ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Бурлица

Хаплогрупа: G2a-L497>Y128028>Y60799, род корјенићких Аранђеловштака

Порекло: Вучетићи, Горажде

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:

_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

 

БУРЛИЦА (п), Клепци (Чапљина). Старином су из Плане (Билећа). Има их у Мостару и Невесињу. Славе Аранђеловдан. Бурлице су живјеле и у Рогачама (Невесиње). Из овог села „бјежали су испред куге“, али их је она „стигла и поморила“ у Доњем Пољу код Невесиња. (59:222, 262) Бурлица има и у Ластви (Требиње).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. cedomir burlica

    Burlice su, po mome saznanju, iz Hercegovine (Plana).Po predanju potiču od Milića (za to postoji i potvrda, na Mljetu u selu Govedari živi porodica Milić, koja slavi Sv.Aranđela premda su sada katilici i tvrde da su im predci iz Hercegovine). Prema B.Kljajicu smo od Kovačevića.
    Burlica sada ima(po mojim saznanjima) u Trebinju,Lastvi,Goraždu,Vlasenicu i Goraždu.Nekada nas je bilo u Klepcima,Nevesunju i Sarajevu.U Hercegnovom žive Raše koje su se nekada prezivali Burlica, a u sarajevskom polju Pijevići, koji tvrde da su od Burlica.

  2. бранко

    Да, ово су тачни подаци које је навео предпостављам,проф. др Чедомир Бурлица. Осим наведених мјеста , Бурлица је још било у Габели, околини Гацка, да ли их још тамо има, не знам. Бурлице, католике, упознао сам у Дубровнику, вјероватно да би могли бити и они са Мљета. Што се тиче Пјевића из околине Сарајева ( Горње Младице – Касиндо ) слава је Аранђеловдан, иста слава као и код Васиљевића из истог села, род су нам били Гашићи -Гашановићи Сарајево, који су према Цвијећевој едицији Насеља од С. Трифковића, старином били Бурлице .
    Кад нешто више сазнам, јављам. Велики поздрав свима ! Бранко

  3. Slavoljub

    Puno veci broj Burlica zivi u Rumuniji, vlaskog su porekla…