Порекло презимена Бинић

11. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. nikola

    Familija Binic postoji u selu Odzaci (opstina Trstenik). Krsna slava je sv.Arhangel Mihail (21.nov) i letnja slava sv.Arhangel Gavril (26.jul).
    Spadaju u grupu familija koje su se prve doselile u Odzake iz Zupe i vaze za poznatu i veliku familiju.
    Isti su rod sa familijom Smiljkovic iz Odzaka i slave istu slavu sv, Arandjela. Smiljkovici su deo roda Binica.
    Rodonacelnik familije se doselio iz sela Rzanica (Aleksandrovac zupski).
    Verovatno su starinom iz sela Binice (Binici) ispod Golije.
    Ranije su svoje prezime izgovarali Binjic, pa i danas ih tako nazivaju.

    • Сава Попадић

      Тачно је да Бинићи из Оџака и Рибника потичу из Ржанице. Аутор сам књиге РЖАНИЦА ЖУПСКА због чега сам истраживао порекло ржаничких породица и у Полимљу (Црна Гора). Сазнао сам да су Бинићи у селу Ржаница код Андријевице били Ивановићи. Изузев две фамилије сви Ржаничани потичу из Полимља али не сви из тамошње Ржанице. Сви славе славу Васојевића, Св Архангела Михајла. Све те сеобе су биле етапне. Највише њих привремено се задржало у Буђеву код Сјенице а Ивановићи су се привремено населили у селу Биниће на падинама Голије. Одатле су се доселили у Ржаницу жупску као Ћирковићи али 1851. године кнез Александар Карађорђевић је донео уредбу (Високо мненије) да се презимена устале. Пошто су претке Бинића комшије препознавале као “оне из Бинића” они су то прихватили као презиме до данашњих дана. Године 1885. три брата Бинића су добила имање у селу Голубовац (трстеничка општина) и ту сада има неколико домаћинстава, а да су се одатле неки одселили у Оџаке а један миражџија је насељен у Рибнику код Трстеника.
      Разрешио сам и везу са Смиљковићима којих има у Ржаници. Сибин, син Смиљка Бинића је ожењен Саром ћерком јединицом, па је отишао на мираз. Понео је део свог наследства и узео презиме по оцу. Нисам сазнао да Смиљковића има у Оџацима ни у каквој су вези са Смиљковићима из Ржанице..