Порекло презимена Аритоновић

10. фебруар 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. zovem se i prezivam po mom pokojnom dedi. poreklom smo iz kosova polja, on mi je rekao da nase prezime potice iz srpskog kolasina ida nam je prvi predak bio popovic ariton a turci su ga zvali delipapaz ili veliki ratnik . i po predanju turci su ga se plasili. bio je svestenik i kako kaze moj deda malo na svoju ruku ili bukvalno nije prezao od nikog.za pojasom je nosio dve kubure. neznam tacno datum ali po mom dedi prezime nam datira jos od 1500 god.moj pok. deda je inace bio nastavnik istorije a kasnije i direktor skole Aca Marovic u kosovu polju tako se i pènzionisao.voleo bih ija da znam nesto vise o mom prezimenu, ali kako sasnajem svaki aritonovic mi je dalji rod jer svi poticemo od popovic aritona. POZDRAV

  2. Jelena Aritonovic

    Ja takodje nosim to prezime, do ’99 sam zivela na Kosovu, a po prici mog oca nase prezime potice od njegovog pretka koji se zvao Ariton i koji je jedini od svoje brace preziveo Solunski front. Ziveo je u Socanici, selo pored Leposavica, gde sam inace i ja zivela do ’99. I dan danas ù Socanici ima dosta Aritonovica. Tamo mi zivi i stric.

  3. Nenad Aritonović

    Pozdrav svim Aritonovićima!
    Moja porodica je iz Prištine. Jedna je od naj starijih gradskih porodica. Slavimo Svetog Nikolu.
    Starinom smo iz Ibarskog Kolašina, sela Zupče, opština Zubin Potok.
    Predak koji je rodo načelnik zvao se pop Petar, turci su ga zvali i delipapaz ili pop delija, jer je pored crkvene i verske službe, branio veru i srpsko ime i u borbama sa turcima i arnautima. On je imao dva sina Aritona i Kostu. U Prištinu se doseljavaju krajem osanaestog veka. Ariton je imao tri sina Vitka, Atanasa, i Tančeta. Vitko je imao sina Filipa a on osmoro dece, kao i sina Živojina mog dedu. Živojin Aritonović bio je kujundzija i juvelir, a njegov rodjeni brat Todor učitelj pre drugog svetskog rata.
    Znam da Aritonovići žive u Gračanici, selu Prilužju, kao i u Gnjilanskom kraju.
    Prezimenjaci javite se i dajte što više podataka.

    • Zlatko Aritonovic

      Postovani,ja sam isto Aritonovic,moj otac,stric,tetka,su iz Priluzja.Moj deda Stojan i pradeda Milos su mi ko detetu pricali da mi vodimo poreklo iz Crne Gore od plemena Kadici,da smo zbog krvne osvete morali da pobegnemo,da smo jedno vreme bili u okolini Vranja,a da smo posle otisli za Kosovo,u Kolasin Ibarski da smo i tamo na nekom vasaru napravili zulum,pobili familiju dali Kasalovici ili Kastratovic nisam siguran,pa smo posle toga otisli u okolini Pristine,tj Priluzja.Toliko ja znam o mom poreklu,sad zivim u Cacku,braca od strica u Kraljevu i Smederevu.Pozdrav

      • Nenad Aritonović

        Pozdrav
        Pitanje da li ti je poznato ime Vojislav Voja Aritonović zvani Voja rita. Vulkanizer iz Kraljeva? Čovek nije živ, ali iz porodičnih priča znam da mi je rodjak. Navodno nije imao dece.

        • Marko Aritonović

          Poštovani Nenade
          Voja Rita nije imao dece ali njegov rođeni brat Dušan Aritonović jeste i ja sam potomak. Njihov otac Gligorije Aritonović se naselio u Kraljevu 1880 iz beograda . A Gligorijev otac se zvao Panajot, a sestra Paraskeva. Toliko mi je poznato.

    • Nadica

      Zdravo Aritonovići. Moj otac je iz Gračanice . Moj deda je takođe tu rođen. Zvao se Nikola a njegova braća Aleksandar, Dragan, Đorđe i sestra Deska. Moj pradeda se zvao Jovan i imao brata Živojina, Stojana i Stevana koji se jedini prezivao Perić po svom ocu. Neka naša priča je da smo došli iz Grčke ili još dalje ali preko Grčke i nastanili se Kosovo. Neko vreme je neko od predaka bio pop u Prištini u crkvi koja je bila uz džamiju. Ta ista džamija je bila spaljena a Aritonovići su se tada otišli u Gračanicu i neki ka Gnjilanu. Eto to je neka priča meni ispričana.

  4. Марко

    Поздрав Аритоновићи. Дал неко има у свом родослову Панајот Аритоновић трговац у београду . То ми је чукун деда.

  5. Nenad Aritonović

    Pozdrav
    Pitanje za sve Aritonoviće sa ovog foruma. Koju Slavu slavite?

  6. Zlatko Aritonovic

    Moja Krsna Slava je Sveta Petka

  7. Andrija Aritonović

    Pozdrav Aritonovići, iako gotovo sigurno znam da nismo u nikakvom srodstvu evo čisto da se javim da nas ima i u Zagrebu i Vranjskoj Banji. Naime deda je iz Velikog Ropotova (Kosovo) i prezivao se Đorđević, ali iz poštovanjem prema njegovom dedi Aritonu negde oko 50_tih uzeo ovo prezime, i meni i dan danas iz nepoznatog razloga, valjda se to ranije tako radilo.