Порекло презимена Шорак

26. март 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Jovan

    ima li nesto o ovom prezimenu?

  2. Шорак – Градина (Кор.), Михаљевац, Кореница, Д. Лапац, Личко Петрово Село, Жељава

  3. Презиме Шорак је из Лике са планине Пљешавице из Личког Петровог села, Жељаве, Михаљевца и Јасике.Слава им је свети Стефан 9 јануар.Најстарији запис о Шорцима који сам пронашао је о Проти Јовану Шорак који је уписан у књизи Знаменити Срби 19 века,он је рођен 1800г у Личком Петровом селу.Израдио сам родослов до 1800г. Имам укупно три гране једна је од Шорака из Михаљевца која је најбројнија.Дошао сам до 1800г и даље не могу ништа да нађем,тражио сам по књигама попис Лике и Крбаве али тамо Шорака нема. Шорци су се раселили из Лике део после Солунског фронта је насељен у Војводину,део колонизацијом,из Жељаве су расељени због изградње аеродрома и последњи су отишли 1995г.Данас живе у Кикинди 3 куће,Новој Пазови 5 кућа,Београду 9 кућа,Сомбор 2 куће,Крагујевац 2 куће,Бечеј 2 куће…има их у Холандији,Америци,Немачкој,Аустралији.Ако неко има воље да ми помогне или има желју да сазна несто о пореклу Шорака нек ми се јави на тел 060 500 4998 или на мејл [email protected]. На фејсу постоји група ŠORAK FAMILIJA у којој мењамо информације и правимо родослов.

    • Nebojša Šorak

      Ja sam Nebojša Šorak. Moj otac je bio Dimitrije Šorak iz Jasike kod Bihaća,od oca Iso Šorak koji je odveden od strane ustaša u II svetskom ratu i pretpostavlja se da je ubijen u Bihaću.
      Iso je imao dva sina, Dimitrije i Mile. Mile je živeo u Beogradu i imao je sina Gorana koji je sada u australiji. Ja sam 1991 napustio hrvatsku i do 1997 proveo u nemačkoj. Od 1997 sam trajno nastanjen u Novom Sadu.

  4. Јован Шорак

    Шорак, Стевањдан, Михаљевац, Кореница, Лика

    Припада хаплогрупи R1a-M458. Најближе поклапање има са Буквићем из Водотеча код Бриња у Лици (општи род А), разликују се на само 2 од 23 маркера. И слава се поклапа, па је врло могуће да припадају истом роду.