Порекло презимена Шипетић

25. март 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Aleksandar

    Poštovani,želeo bih da mi otkrijete poreklo prezimena Šipetić.Inače ja sam Aleksandar Šipetić,moj deda se zvao Radisav, a njegov otac Milija.Živeli su u selu Grab kod Čačka.Pozdrav i sve najbolje!

  2. milanili'

    Moja majka je rođena u Grabu (Nadežda Marinović 1923.god),a majkka se zvala Milostiva Šipetić.Moja prababa po majci je Smiljka šipetić koja je za vreme I svetskog rata izgubila 4 sina(zdravko,milenko Mlađo i …..) od oca Radisava. Milostiva je bila udata za Stojana Marinovića,sa kojim je izrodila Milisava,Nadeždu,Rada,Stanojlu,Milevu,Draga i Angelinu.Milomir je mlad umro.Inače rođaci Marinovića su i Petrovići jer se majčina tetka Stanija udala za Lazara Petrovića iz Čačka.

  3. Prezime Šipetić je retko prezime i o njegovom poreklu se ne zna baš puno…Jedna teorija iz jednog manastira kaže : Šipetići su bili nekada Bratići iz oblasti današnjeg skadra. 1832. godine Radič dolazi u kamenolom podno Jelice planine. Arandjelovdan su slavili još u Skadru a Bratić od (Brat) su preveli u (Shquipe) (šipe-albanski) što takođe znači brate i zbog krvne osvete menjaju prezime u Šipetić.Po dolasku u Srbiju neretko muškim glavama daju imena kao prezimena da bi što temeljnije zatrli trag…Npr. Milić Šipetić, Radič Šipetić, Dragić Šipetić itd…U starim esnafskim udrugama bili su poznati kao izuzetni tesari.

    • Милош Гвозденовић

      Јован Ердељановић је у својој књизи ,,Доње Драгачево” писао и о кући Шипетића. О Шипетићима му је дао податке Радисав Шипетић, коме се Ердељановић захваљује на сарадњи. Помен Радисава у књизи се може наћи у предговору. Није забележено одакле су Шипетићи, нити се зна да ли су староседеоци у Грабу. За седам кућа се може са сигурношћу рећи да су староседелачке, а за друге одакле су и у ком су добу дошле у Граб. Занимљиво је да се о Шипетићима ништа не зна. Ни сам Радисав који је живео веома дуго и који је требало да зна, није рекао ништа осим тога да су Шипетићи или из Херцеговине или из Старог Влаха. У Граб су дошла четири брата: Данило, Милош, Веселин и Радич средином 18. века. Ово су речи Радисава Шипетића. Ово су тачна имена и нема сумње у том, али се не зна одакле су.
      Према томе, господине Никола, молио бих Вас да ми одговорите и напишете из код манастира је тај податак о Шипетићима. Ако бисте одговорили, било би од непроцењивог значаја за род Шипетића, јер би се коначно створила јаснија слика о њиховом пореклу. Податак о пореклу је занимљив, али о Радичу и његовом доласку тешко може бити тачан. Хвала Вам за податак о пореклу. Хвала унапред за одговор.

      • Goran {ipeti'

        Dragi rođaci, ja sam Goran Šipetić. Moji su takođe iz Graba. Najnovije što sam mogao naći je da Šipete potiču od vlaške zajednice. U Dragačevu ima puno prezimena koja nisu srpskog porekla. Jovan Erdeljanović je izučavao poreklo stanovništvo, početkom 20. veka i to po uputstvima Jovana Cvijića. I on smatra da su mnoga prezimena potekla od vlaških zajednica koja su u određenom trenutku došla iz najverovatnije Starog Vlaha i Raške. Ta prezimena u početku nisu imala dodatak ić i ništa nisu značila na našem jeziku. Malo sam istraživao i video da u Rumunskom Banatu postoji selo Šipet. Ta reč na Rumunskom, a verovatno i na Vlaškom jeziku znači kofer. Toliko za sada. Ovo je samo mogućnost.

  4. Zoran Sipetic

    Pozdrav. Hvala puno na podacima o nama Sipeticima. Moj deda se zvao Obrad Sipetic i takodje je ziveo u Grabu podno Jelice. Kasnije se preselio u Smederevo. Moj otac se zove dobrivoje i trenutno zivi i radi u bantskoj Beloj Crkvi. Pozdrav svim Sipeticima.

  5. Marko

    Sipetica je bilo i u Istri i Rijeci, sa mnom u Banja Luci je isla djevojka u razred cija je porodica izbjegla iz Rijeke pocetkom 90-ih.

    • Goran Šipetic

      Hvala Marko. Na jednom portalu iz Hrvatske sam pronašao o Šipeticima. Ima nekoliko porodica u Puli i u okolini Vinkovaca. Izjasnjavahu se uglavnom kao Srbi. Poznat je gitarista Luka Šipetic iz Pule.