Порекло презимена Цвијовић

19. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Фамилије-презимена Цвијовић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Цвијовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабајић
    -Ба (Бах)
    -Белошевац
    -Бујачић
    -Ракарић

  2. Миле Цвијовић

    У неким писаним документима, највероватнинје попис Пећеке Патријаршије прије Велике сеобе помиљу се у Пљеваљском крају 1400 године заједно са Терзићима, са којима су иначе у вековној кумовској вези. Насељавају углавном подручје Старог Раса (Пљевља, Прибој, Пријепоље, Сјеницу, Бијело Поље, Нову Варош и Ужице). Крсна Слава је Свети Стефан Дечански, мањи број слави Светог Великомученика Георгиа, а један мањи број слави Светог Стјепана, за њих кажу да потичу од Бајића.
    Посебно место и част припада Његовом Преосвештенству Господину Митрополиту Јосифу ( види http://www.rastko.rs/cms/files/books/481208f6ed787).

    • Sinisa Cvijovic

      U knizi POREKLO PREZIMENA U CRNOJ GORI koju su napisali V.Miljanic i A. Miljanic pise i da je prezime Cvijovic = Bajic,i da je poreklo iz Drobnjaka. Znak jednakosti je dokaz da prezimena imaju isto poreklo. Porodice Bajic iz okoline Pljevalja slave Mratindan i Djurdjevdan isto kao i vecina Cvijovica . Isto tako u knjizi Tanasija Pejatovica “Srednje Polimlje i Potarje “stavlja se znak jednakosti izmedju ova dva prezimena i kaze se da su poreklom iz okoline Niksica iz Drobnjaka i da su se uglavnom doseljavali u Pljevaljski kraj , a zatim se raseljavali na prostoru Potarja i Polimlja . O poreklu Cvijovica i poreklu naseg bratstva pisao je i nas rodjak Mr M.Cvijovicu u svojoj knjizi ” Tragom Bratstva Cvijovica “.Izracunavajuci poreklo Cvijovica dosli smo do ubedjenja da mi Cvijovici nemamo istog rodonacelnika .U krajevima koji su bili pod turskom upravomsve do sredine 19 og veka zadrzava se praksa promene prezimena u skladu sa imenom oca (patronimika ) u svakoj sledecoj generaciji. Petar ima sina Mirka on ce se prezivati Petrovic a Mirkov sin Marko Mirkovic.Po tome nas rodonacelnik i predak po kome smo dobili prezime CVIJO. Svi argumenti govore da je nase bratstvo dobilo stalno prezime dok su nasi preci ziveli u Cvijovica Rascu. U genezi naseg Bratstva ime Cvijo ponavlja se sa kolena na koleno. Imaju zapisi porodicnog stabla ,citulje umrlih,cak neke stare i 200 godina.Treba znati da je u Srbiji 1851 godine knez A. Karadjordjevicdoneo odluku da se familijama naseg naroda ,utvrde stalna prezimena .”ZBORNIK ZAKONA I UREDBI KNEZEVINE SRBIJE RESENJE BR>62 od 31.01.1851. godine na strani 4 . i 5.Predanje kaze da su nam se preci prezivali MARTINOVICI . Doseljavanjem Martinovica u Pljevaljski kraj braca Cvijo, Bajo, Sekula POstaju Sekulici, Bajici i CVIJOVICI. CVIJOVICI danas zive Niksic ,Drobnjaci,Moraca dva sela u okolini manastira ,Pljevlja (MAoce,Potkrajci,Petine,Krce, Glisnica , Gradac (Nage)Plijes,Panjevi,Konjevod , Crljenice,Buslje , Kamensko). BJELO POLJE (Sutivan , Ravna rijeka , Njegnjevo,Oluja, Nedakusi, Bistrica, Susici, Kisela voda ) PRIJEPOLJE (Jabuka , Golocevina,Seljani, Mostiste, Crkveni Toci, Juncevici, Kamena Gora) PRIBOJ (LApovici, Ritosici, Brancici, Rajcevici, Mazici, Raca , Dragovici, Cetkovina ) NOVA VAROS (Bozetici – Vilovi ) SJENICA ( Vrbnica , Bistrica ,Pesterske visoravni ) BAJNA BASTA (Zaovine ) UZICE ( Dreznik , Mokra Gora,Lunovo Selo, Karan, Suvodo, Tvrdici, Zdravcici, Bele zemlje). CACAK ( Ducalovici ) O bivsih republika jugoslovenskih najvise Cvijovica ima u Hrvatskoj . U Slavonskom Brodu po veroispovesti katolici . Borovom Selu zivi dosta Cvijovica koji slave Djurdjevdan .MITROPOLIT SKOPSKI Josif Cvijovic (1878-1957)

  3. Dragan

    Пре четрдесетак година у београду је живео Кирило Цвијовић. Мислим да је био родом из Пријепоља. Између осталог бавио се и пореклом презимена Цвијовић. Оно чега се сећам је да је говорио да сви Цвијовићи потичу из околине Скадра.

  4. Vladimir

    Iz okoline sam Bijelog Polja, haplogrupa J2B.
    Bilo bi interesantno da se jos neki Cvijović javi da vidimo ima li poklapanja.
    Pozdrav