Порекло презимена Стијеља

16. март 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. branko stijelja

    Prema rodoslovu Stijelja, koji je početkom 90-ih sastavio Mirko Stijelja, najveća verovatnoća je da Stijelje ( kao tačno glasi naše prezime ) potiču iz zapadne Srbije, tačnije sa srpsko-crnogorske granice. Naime, u selu Gornje Babine kod Prijepolja, nalaze se Steljići, koji slave Đurđevdan i postoje indicije da Stijelje potiču od njih.
    1875. godine, uporedo sa čuvenim ustankom, Nevesinjskom puškom, izbila je Babinska buna protiv Turaka u prijepoljskom kraju koja je surovo ugušena. Bežeći od Turaka, veliki broj stanovnika toga kraja naselio se na području današnjeg Dalmatinskog zaleđa, oko Knina, u Austro-Ugarskoj. U prilog ovoj teoriji ide i činjenica da se kraj oko Babina naziva Bukovica, da postoji rečica Zrmanja i sl

    *
    a isti takvi nazivi se sreću i u Dalmaciji.
    Taj neki Steljić, koji je prebegao u Austriju, verovatno je promenio prezime kad se prijavljivao, oduzeo “ić” ubacio ijekavicu i promenio krsnu slavu u Jovanjdan.

    #

    *
    Značenje prezimena je posebna priča. Stelja predstavlja sušeno ovčije meso, ali može biti i prostirka od slame, vune ( postelja ).

    Da li je neko danas Stijelja ili Stjelja zavisi isključivo od stepena nagluvosti matičara koji su upisivali naše stare i njihovog poznavanja prezimena i porodica u tom kraju.

    Smatra se da Stijelje potiču iz sela Nunić, kod Kistanja, jer ih tu ima najviše.

    • Predrag Stijelja

      Pozdrav i kao što vidite ja se pišem Stijelja (otac Dušan) ali rođena braća od oca su se pisali Stjelja.Rodom su iz Nunića (kod Knina) kao i pokojni djed Petar (rođen 1914 godine),pradjed također rođen tamo…i nek mi sad netko objasni ili gosp.Luka Pavić kako je to moguće?

      • Anja

        Cao Predrage, ja sam unuka Ljube Cotra rod Stijeja, pok Dusana tvog oca sestra. Jeli mi mozes reci sta znas o nasoj familiji? Jeli znas kako se zvao dede Petra otac? Odakle su Stijelje? Da li su originalno iz Dalmacije ili su dosli iz Srbije. Poz za tebe I ujnu Anu!

    • Predrag

      Ima ogromnih podudarnosti u ovome što ste napisali, bar kako mi je moj pokojni otac govorio. Sećam se samo jednog detalja, a to je da smo pre Stijelja bili Gakovici sa istog područja, bar po ocevom skazanju.
      Postoji celo stablo staro pet vekova i veoma lepo napisano, kako se prezime racvalo.
      Sećam se tog crteža i potruditi se da ga je dajem kod moje rodbine.
      Pozdrav dobri ljudi.

  2. Luka Pavić

    Pojam Bukovica i Zrmanja u Dalmaciji mnogo su stariji od vremena navodnog doseljavanja Steljića u okolinu Knina. Prezime Stjelja (pisano još i kao Stielja) upisano je u matične knjige rođenih pri crkvi sv. Đurđa u selu Smoković (kod Zadra) 30.12.1852. godine, a to je dvadesetak godina pre navodnog doseljavanja Steljića.
    S poštovanjem, L. Pavić

  3. Irena

    Kroz razgovor sa jednim prof iz zagreba davnih 90 ih, receno mi je da porijeklo vucemo iz rusije, dovedeni i placeni od strane mlecana da branimo granicu mletacke republike od najezde turaka, govo ri se o 15 vjeku. Navodno Stjelje su bila plemena koljaca, placenih ubica sa Urala. Sad dal je tacno neznam, prenosim sta mi je receno, trebalo bi da ima i knjiga o istoriji srpskih prezimena u hrvatskoj. Imace u hrvatskoj racunaju da je prezime Stijelja sa *ije* katolicke vjeroispovjesti, cisti hrvati, (vidila u knjizi). Moja slava je sv. Georgije.

  4. Stevan

    Steljici potici iz sela Vrbnica kod Pljevalja odakle ih se dosta odselilo i naselilo u selu Babine.Postoje pricei i da je neki Steljic otisao u Hrvatsku i da je promenio prezime u Stjelja. Naravno to su price koje ne moraju biti tacne.

  5. Goran Stijelja

    Moje spoznaje su slijedeće:

    1. Korijen prezimena je Sti a takav korijen postoji samo na ijekavskom govornom području (zapadna C.G. i istočna Hercegovina) gdje više prezimena imaju isti korijen.
    2. Za sada je najstariji pisani trag tog prezimena na području Donjeg Lapca (oko 1.800 g. austrijski popis stanovništva)
    3. To prezime se pojavljuje na tri mjesta u Hrvatskoj: Nunić kraj Kistanja, Donje i Gornje Biljane kraj Brenkovca te Oraovac kraj Donjeg Lapca.
    3. Vjerojatno su sve Stijelje u srodstvu.
    4. Zaključak: Stijelje su došle iz Crne Gore, dio je ostao u Nunićima, dio u Biljane a najviše su se razmnožile Stijelje iz Oraovca.

    Kod daljnjeg istraživanja porijekla Stijelja moramo se osloniti na pisane tragove a ne na dosjetke i razne kombinatorike.