Порекло презимена Стожинић

13. март 2012.

коментара: 7

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

СТОЖИНИЋИ

(у Сировцу)

Стожинићи су поријеклом из Штитарице, гдје су се презивали Радуловићи. Презиме Стожинић добили су по једном свом претку који је био висок као „стожина“, како га је и околина звала; његови се потомци по њему прозваше Стожинићима.

Из Штитарице, браћа Радосав, Радуле и Симо, због заваде с Турцима, пређу на Брезу код Колашина. Са Брезе се преселе у Доњу Морачу, пошто су побили неке неке Турке и отели један топ са Винића брда. Из Мораче се Радосав одсели на Косово, а Симови потомци, по ослобођењу Колашина, пређу у Требаљево и по њему се прозваше Симовићи.

Радуле је прешао у Горњу Морачу, а одатле се његови синови Јован и Мишко, 1830. године, као Ускоци, населе у Сировцу, гдје и данас живе њихови потомци.

У Комитском покрету истакли су се: Никола- четовођа, те Радуле, Петар и Симо као познати комити. Они су комитовали у времену 1916-1918. године.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Mirko Stozinic

    Svim STOZINICIMA je slava Arandjelovdan,nemojte pisati netacne informacije..

  2. Tijana Stozinic

    Mirko je upravu. Arandjelovdan je slava svim Stozinicima! Doduse, ja znam malo drugaciju pricu od ove, a to je da nismo dobili prezime Stozinic zbog visine naseg pretka vec zato sto je gadjao iz tog topa turke s brda, pa su ga spalili na stozini kad su ga uhvatili.

  3. Tijana Stozinic

    Potomci od Radosava koji su otisli na Kosovo i zadrzali prezime Radulovic slave Nikoljdan…

  4. Миљан Стожинић

    Познато је да Свети Архангел Михаил је слава свих Стожинића. Било би добро да то и измијените у горе наведеном тексту.